Engelskt namn: Psychology of Organizations, Environment and Work
Denna kursplan gäller: 2015-01-12 till 2015-08-23 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2018-08-27
Kursplan för kurser med start mellan 2018-08-20 och 2018-08-26
Kursplan för kurser med start mellan 2015-08-24 och 2018-08-19
Kursplan för kurser med start mellan 2015-01-12 och 2015-08-23
Kursplan för kurser med start mellan 2013-09-02 och 2015-01-11
Kursplan för kurser med start mellan 2013-01-21 och 2013-09-01
Kursplan för kurser med start mellan 2011-01-17 och 2013-01-20
Kurskod: 2PS086
Högskolepoäng: 39
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Psykologi: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för psykologi
Beslutad av: Programkommittén för Psykologprogrammen, 2010-01-22
Reviderad av: Prefekten, 2014-12-17
Kursen ska ge en fördjupad kunskap om människans samspel med den organisatoriska och psykosociala miljön. Dess mål är att belysa psykologins kunskapsområde och tillämpning i samhället och i olika miljöer. Genom teori och praktik betonas vikten av att samverka med och påverka andra kunskapsområden och yrkesgrupper. De studerande skall förvärva kunskaper om olika sätt att undersöka, analysera och förstå organisationer. I kursen behandlas flera etiska aspekter, dels forskningsetiska aspekter och dels etiska aspekter i rollen som psykolog.
Kursen innehåller fyra moment, ett teoretiskt moment på 12 hp, ett metodblock på 7,5 hp, ett tillämpningsmoment, organisationsanalys, på 12 hp samt slutligen ett moment på 7,5 hp med inriktning mot konsultationsmetodik. Kursens pedagogiska uppläggning utgår från ett sociokulturellt perspektiv på mänskligt lärande och utveckling. Detta innebär att de studerande har ett stort eget ansvar för arbetet i kursen. Utifrån detta synsätt på kunskaper och lärande blir kommunikativa processer helt centrala. Vid kursstart bildas därför fem till sex seminariegrupper där de studerande arbetar tillsammans och har möjlighet att dela erfarenheter och kunskaper och lära av varandra. Specifikt för de fyra delmomenten gäller följande:
Moment 1: Organisations- miljö och arbetspsykologi: Teoretiska perspektiv, 12 hp
För att uppnå de förväntade studieresultaten samarbetar de studerande i fem till sex seminariegrupper. Momentet behandlar fyra olika perspektiv. Med hjälp av föreläsningar, egen litteratursökning i databaser och centrala begrepp producerar de studerande PM, antingen två studerande eller tillsammans med högst 3 kamrater i seminariegruppen. Som en avslutning på respektive perspektiv seminariebehandlas de studerandes PM. De studerande ansvarar själva för seminarierna med hjälp av en ram som utarbetats av lärarlaget. Perspektiv/tema ansvarig lärare ger de studerande skriftliga kommentarer på PM:en.
Moment 2: Forskningsmetodik, 7,5 hp
Momentet omfattar två centrala delar, enkätundersökningar och kvalitativa forskningsmetoder. Momentet syftar dels till att ge en insikt i hur enkätundersökningar utformas och genomförs. De inslag som tas upp är enkätdesign, frågetyper, formulering av frågor och svarsalternativ, utprövning och analys av kvalitet i enkätdata samt problematik kring population, urval och bortfall i enkätundersökningar. Momentet tar även upp kvalitativ forskningsmetodik samt metoder för analys av olika kvalitativa data. Exempel på områden som behandlas är tolkande fenomenologisk analys (IPA), tematisk analys och grundad teori. Momenten berör hur olika metoder kan integreras med varandra.
Moment 3: Organisations- och/eller miljöanalys, 12 hp
Momentet innebär att de studerande får möjlighet att tillämpa och integrera de teorier och kunskaper de förvärvat under moment 1 och 2. De studerande arbetar tillsammans i en grupp bestående av 3-4 studerande och får regelbundet handledning på sitt arbete. De studerande får en lista med förslag på lämpliga områden för organisationsanalys, men de uppmuntras att också själva välja att kontakta en organisation för att få kontrakt om ett uppdrag. Varje grupp utarbetar ett PM för sin organisationsanalys i samarbete med sin handledare. Dessa PM seminariebehandlas innan de studerande kan påbörja sitt arbete med analysen. Organisationsanalysen resulterar i en skriftlig rapport som seminariebehandlas genom oppositionsförfarande. Organisationsanalysen skall också redovisas för uppdragsgivaren efter genomförd seminariebehandling.
Moment 4: Konsultationsmetodik, 7,5 hp
Momentet syftar till att ge kunskap kring olika metoder i samband med konsultationer hos organisationer och grupper. I momentet klargörs hur arbetsprocessen från behovsanalys till återkoppling av insats kan se ut. Momentet skall även ge kunskap i hur olika mätmetoder kan integreras med varandra.
Efter kursen förväntas studenten kunna:
Moment 1, Organisations- miljö och arbetspsykologi,
• Visa kunskaper om olika sätt att undersöka och förstå organisationer
• Visa kunskaper om aktuell forskning inom området
• Visa kunskaper om vetenskapssynen, människosynen och kunskapssynen bakom olika sätt att organisera verksamheter
• Visa kunskaper om hur en organisationskultur skapas, hur kulturen kan kartläggas och beskrivas
• Visa kunskaper om intersektionella perspektiv/genusperspektiv på organisationer
• Visa kunskaper om olika teoretiska perspektiv på organisationer
• Visa kunskaper kring hur man analyserar och förstår processer i den psykosociala arbetsmiljön
• Visa kunskaper om innebörden i lärande organisationer/organisatoriskt lärande
• Visa kunskaper och färdigheter som kan tillämpas för att genomföra en organisationsanalys
Efter moment 2, Forskningsmetodik, skall den studerande:
• Visa goda kunskaper om hur man genomför en enkätundersökning
• Visa goda kunskaper om enkätkonstruktion och utvärdering av enkäter
• Visa goda kunskaper om kvantitativa analysmetoder
• Visa förmåga att genomföra och tolka statistiska analyser av enkätdata
• Visa förtrogenhet med olika perspektiv och metoder inom den kvalitativa forskningen
• Visa teoretisk förståelse för intervjumomentets olika komponenter
• Visa god kännedom om och kunna tillämpa analysmetoder av intervjudata
• Visa förmåga att planera vetenskapliga studier, formulera vetenskapliga frågeställningar och välja adekvata forskningsmetoder utifrån frågeställningarna
• Visa fördjupad förmåga, att på vetenskaplig grund, kritiskt granska forskningsmetoder i publicerade studier inom arbets- och organisationspsykologi.
Efter moment 3, organisationsanalysen, skall den studerande:
• kunna planera och genomföra en analys av en organisation och visa på hur frågeställning, metodval och teori samverkar för att belysa frågeställningen •
• kunna på ett tydligt sätt beskriva sina resultat och koppla dem till tidigare forskningsrön
• kunna hantera eventuella konflikter, som kan uppstå i studentgruppen i samband med uppdraget och bedöma om man skall ta upp dessa i handledningen eller hantera dem själv
• visa kunskaper och erfarenheter för hur man återför resultaten från analysen till organisationen
Moment 4, Konsultationsmetodik
• kunna genomföra behovsanalyser hos en organisation
• kunna visa orienterande kunskaper i olika arbetspsykologiska arbetsmetoder
• Inom det arbetspsykologiska fältet kunna genomföra mätningar, sätta samman resultat och kunna återkoppla dessa
För att delta i kursen krävs att man är antagen till Psykologprogrammet med inriktning mot idrott. Kursen läses i enlighet med dess inplacering i aktuell utbildningsplan. Beslut om avvikelse från kursordning fattas av berörd studierektor.
Kursen kan ges på svenska och/eller engelska. Undervisningen ges i form av föreläsningar, handledning, seminariegruppsarbete och seminarier som genomförs av de studerande själva. På de praktiska momenten bör studenter på psykologprogrammet med inriktning mot idrott beredas möjlighet att arbeta med idrottsrelaterade frågeställningar i den mån det är möjligt. Förekomst av obligatoriska inslag i undervisningen anges i schema. Under moment 2 utgör metodseminarier obligatoriska undervisningsinslag. Missat seminarium kompletteras uppsamlingsseminarium.
Examinationen för moment 1, består dels av seminariegruppsarbetet och efterföljande seminarier, samt lärarnas skriftliga kommentarer på de studerandes PM. De skriftliga kommentarerna fokuserar på huruvida den studerande kunnat förstå och tillämpa olika centrala begrepp som är knutna till kursens olika perspektiv eller teman. Utöver temats huvudbok/böcker skall studenterna göra artikelsökning i databaser och i PM:en kunna referera till minst tre artiklar som är relevanta för det aktuella temat. När det gäller tillämpningarna av begreppen på den egna gruppen/klassen och vad begreppen betyder för den enskilde studenten som individ skall det tydligt framgå varje enskild studerandes bidrag/reflektioner. (Se särskilt PM gällande kriterier för lärarnas bedömning av de studerandes PM). Examinerande inslag anges i schema.
Examinationen för moment 2, består av att genomföra en enkätundersökning och utvärdera kvaliteten i enkätdata, samt att göra analyser av intervjuutskrifter. Resultaten av dessa analyser rapporteras såväl skriftligt som muntligt. Vidare består examinationen av att kritiskt granska forskningsmetoder i publicerade studier inom arbets- och organisationspsykologi och att presentera den kritiska granskningen såväl muntligt som skriftligt. För att bli godkänd på momentet fordras att samtliga, i momentet ingående, examinationsuppgifter är godkända. Examinerande inslag anges i schema. Vid frånvaro kompletteras deltagande i de muntliga redovisningarna genom deltagande i ett uppsamlingsseminarium.
Examinationen av moment 3, organisationsanalysen, sker genom att analysgrupperna dels försvara och diskutera sin egen rapport och dels genom oppositionsförfarande granska en annan grupps rapport. Varje student skall dessutom delta i minst två andra seminarier. Analysgrupperna ska också boka tid med uppdragsgivaren för att avrapportera resultatet från sin rapport. Detta sker efter det att uppsatsen seminariebehandlats och blivit godkänd. Examinerande inslag anges i schema.
Examination av moment 4, sker genom en praktisk del och en teoretisk del. Det praktiska inslaget är ett övningstillfällen där studenten ska kunna genomföra en behovsanalys med olika arbetspsykologiska mätningar, sätta samman resultatet samt återkoppla det. Den teoretiska delen examineras skriftligt. För att bli godkänd på momentet fordras att samtliga, i momentet ingående, examinationsuppgifter är godkända. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle enligt Universitetets regelsamling. Förekomst av obligatorisk undervisning och examinerande inslag anges i schema.
All förekommande undervisning kan komma att examineras. Beslut om avvikelse från examinationsform fattas av berörd studierektor.
Betyg för kursen/respektive moment sätts när det skriftliga provet/proven och alla obligatoriska moment är godkända. Betygsskalan består av betygen Godkänd eller Underkänd. Studerande har rätt till 5 examinationstillfällen. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle enligt Universitetets regelsamling. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till nämnden för grundutbildning, Institutionen för psykologi. Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Undantag från denna regel kan t.ex. vara då kursen har genomgått grundläggande vetenskapliga förändringar.
Tillgodoräknande
Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. Om ansökan om tillgodoräknande avslås helt eller delvis ska detta motiveras skriftligt. Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan.
För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.
Beslut om tillgodoräknande kan överklagas till Överklagandenämnden. Skriftlig överklagan ställs till Överklagandenämnden Umeå universitet, registrator, 901 87 Umeå inom tre veckor från den dag beslutet tilldelades. I överklagan ska anges vilket beslut som överklagas och vilken ändring som begärs.
Bang Henning
Organisationskultur
2. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1999 : 225 s. :
ISBN: 91-44-01226-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Det ordnar sig : teorier om organisation och kön.
Wahl Anna, Holgersson Charlotte, Höök Pia, Linghag Sophie
Lund : Studentlitteratur, ; : 2001 : 226 s. :
ISBN: 91-44-01336-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Isaacs William
Dialogen och konsten att tänka tillsammans
2. uppl. : Stockholm : Bookhouse : 2004 : 367 s. :
ISBN: 91-89388-20-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Northouse Peter Guy
Leadership : theory and practice
4. ed. : Thousand Oaks, Calif. : SAGE : cop. 2007 : xx, 395 s. :
http://www.loc.gov/catdir/enhancements/fy0661/2006020191-t.html
ISBN: 1--41294161-X (hft.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Theorell Töres
Psykosocial miljö och stress
Lund : Studentlitteratur : 2003 : 281 s. :
ISBN: 91-44-04193-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Genus och kultur i psykologi : teorier och tillämpningar
Magnusson Eva, Marecek Jeanne
1. uppl. : Stockholm : Natur & Kultur : 2010 : 271 s. :
ISBN: 978-91-27-11818-8 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kapitel 3-5.
Improving organizational interventions for stress and well-being : addressing process and context
Biron Caroline., Biron Caroline, Karanika-Murray Maria, Cooper Cary L.
London : Routledge : 2012 : 367 s. :
ISBN: 9781848720565 (hbk)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar tillkommer efter anvisning av ansvarig lärare på kursen/momentet.
Muijs Daniel
Doing quantitative research in education with SPSS
London : SAGE : 2004 : xi, 228 s. :
ISBN: 0-7619-4382-X
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Analysing qualitative data in psychology
Lyons Evanthia, Coyle Adrian
London : SAGE : 2007 : 275 p. :
ISBN: 978-1-4129-0782-8 (hbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Urbina Susana
Essentials of psychological testing
Hoboken, N.J. : Wiley : 2004 : 326 s. :
ISBN: 0-471-41978-8 (paper)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar tillkommer efter anvisning av ansvarig lärare på kursen/momentet.
Artiklar tillkommer efter anvisning av ansvarig lärare på kursen/momentet.
Assessment Centers in Human Resource Management - Strategies for Prediction, Diagnosis, and Development
Thornton III George C, Rupp Deborah E
Lawrence Erlbaum Associates : 2005 :
Obligatorisk
Läsanvisning: ISBN: 978-08-05-85125-0
Artiklar tillkommer efter anvisning av ansvarig lärare på kursen/momentet.