"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kurs 11 Yrkespraktik, 22,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Practicum

Denna kursplan gäller: 2012-09-03 och tillsvidare

Kurskod: 2PS071

Högskolepoäng: 22,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Psykologi: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för psykologi

Beslutad av: Programkommittén för psykologprogrammet, 2009-02-27

Reviderad av: Programkommittén för psykologprogrammet, 2012-04-02

Innehåll

Kursens mål är att den studerande, genom att följa en van legitimerad psykologs arbete och genom att integrera psykologisk teori och praktik, ska få en allsidig kunskap om och träning i psykologers yrkesverksamhet.

Den studerande ska på yrkespraktiken få möjlighet att delta i handläggning av ett fall eller uppdrag. Klientkontakten kan bestå av en individ, en grupp och/eller en organisation, beroende på praktikplatsens arbetsinriktning. Studenten ska träna psykologisk utredningsmetodik och öva att utifrån en teoretisk referensram samla in, analysera och integrera data på ett professionellt sätt. Studenten ska även träna att kommunicera psykologiska teorier och resultat både muntligt och skriftligt.

Studenten ska också få träning i att utifrån en utredning, dra slutsatser som bygger på teoretiskt förankrad kunskap om psykologisk behandling eller andra åtgärder. Där det är möjligt bör studenten få träna att bedriva behandlings- eller åtgärdsinriktat arbete, anpassat till studentens erfarenheter och kunskaper.

Inom yrkespraktikens ram skall också frågor om etik, sekretess och professionalitet behandlas liksom den egna personlighetens betydelse för utövandet av psykologyrket.

Förväntade studieresultat

Psykologprogrammet med inriktning mot idrotts yrkespraktik ska ge erfarenheter och färdighetsträning inom psykologyrket. Psykologer arbetar inom många arbetsfält och praktiken kan därför få ett varierat innehåll. Vissa förväntade studieresultat kan dock ses som gemensamma för alla kandidater. Efter avslutad kurs skall studenten kunna:

• redogöra för sin erfarenhet av psykologisk yrkesverksamhet och praktisk träning.
• att under handledning arbeta med klient/organisationsuppdrag, samt muntligt och skriftligt kunna redogöra för och diskutera identifierad problematik med berörda parter.
• tillämpa viss psykologisk utredningsmetodik och att utifrån en teoretisk referensram samla in, analysera och integrera data/information på ett professionellt sätt.
• utifrån en bedömning eller utredning, sammanställa och dra vissa slutsatser som bygger på teoretiskt förankrad kunskap om psykologisk behandling och andra åtgärder.
• inom aktuellt verksamhetsområde, inhämta och kommunicera psykologiska teorier och forskningsresultat både muntligt och skriftligt även med personer utan speciella kunskaper inom området.
• förstå och förhålla sig professionellt till etiska frågeställningar, lagar och sekretess samt förstå den egna personlighetens betydelse för utövandet av yrket.

Behörighetskrav

För att delta i kursen krävs att man är antagen till Psykologprogrammet med inriktning mot idrott. Kursen läses i enlighet med dess inplacering i aktuell utbildningsplan. Beslut om avvikelse från kursordning fattas av berörd studierektor.

Undervisningens upplägg

Undervisningen ges huvudsakligen i form av individuell handledning och färdighetsträning på praktikplatsen.

Praktiken förläggs i normalfallet till annan ort. Praktikplatsen ska godkännas av kursansvarig. Vid konkurrens om praktikplatser i Umeå görs en prioriteringsordning av studierektor.

Examination

Examinationen är individuell och av fortlöpande karaktär under yrkespraktiken. All förekommande undervisning kan komma att examineras. Beslut om avvikelse från examinationsform fattas av berörd studierektor.

Handledaren ger vid slutet av praktikperioden en kort redovisning av praktikens innehåll samt en kortfattad skriftlig och muntlig bedömning av kandidatens insatser och förmågor. Därvid användes nedanstående bedömningskriterier. Handledarens bedömning ligger till grund för kursansvariges betygsättning, betyget kan vara godkänd eller underkänd.

Studerande som i olika situationer under yrkespraktiken uppträtt oetiskt eller på annat sätt visat allvarliga brister i ett professionellt förhållningssätt ska underkännas på kursen. Vid ett underkännande ska en ny bedömning göras. Yrkespraktiken görs därmed om i sin helhet med en ny handledare. Vid underkännande av praktiktjänstgöringen ges endast en ytterligare möjlighet till ny praktik. Denna möjlighet ges tidigast nästkommande termin.

Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studentens avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen.

I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger.

Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen.

Bedömningskriterier

Närvaro
- Närvaro enligt kurskraven 15v heltid samt enligt arbetsplatsens krav (=arbetsplatsens tider).
- Passar tider för de egna arbetsuppgifterna.
- Anmäler frånvaro till handledaren och tar själv upp frågan om hur det ska tas igen.

Professionalism i förhållande till klienter
- Visar respekt för klienter eller avnämare.
- Håller på sekretess och andra etiska principer.
- Följer aktuell lagstiftning inom psykologens arbetsfält.
- Etablerar en god kontakt med klienter eller avnämare genom ett lyhört och empatiskt förhållningssätt.
- Sammanfattar och reflekterar över sina iakttagelser, skriftligt och muntligt.
- Visar förmåga att integrera psykologiska teorier i det praktiska arbetet.

Professionalism i relationen till handledaren och andra på praktikplatsen
- Håller handledaren informerad om de pågående arbetsuppgifterna.
- Bidrar till att etablera en meningsfull handledningsrelation där man tar emot och använder sig av handledningen.
- Förbereder sig inför och tar sin del av ansvaret för handledningen.
- Samarbetar med kollegor, andra yrkesgrupper och andra myndigheter/institutioner.
- Kommunicerar öppet och intresserat med andra yrkeskategorier.
- Har en förståelse för den egna kompetensens gränser samt ber om hjälp när det behövs.
- Har initiativförmåga, planerar sin tid, både dag för dag och för praktiktiden i stort

Social kompetens på arbetsplatsen
- Visar hänsyn mot andra på arbetsplatsen.
- Uppför sig på ett ansvarsfullt sätt.
- Visar aktivt intresse för arbetsplatsens verksamhet, för andras arbete och kunskaper.

Förekomst av obligatorisk undervisning anges i schema. Betyg för kursen/respektive moment sätts när det skriftliga provet/proven och alla obligatoriska moment är godkända. Betygsskalan består av betygen Godkänd eller Underkänd. Studerande har rätt till 2 examinationstillfällen vid praktik eller klinisk undervisning eller motsvarande. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle enligt Universitetets regelsamling. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till nämnden för grundutbildning, Institutionen för psykologi. Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Undantag från denna regel kan t.ex. vara då kursen har genomgått grundläggande vetenskapliga förändringar.

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt. Blankett tillhandahålls av Institutionen för psykologi. Ansökan skickas till Registrator (Registrator, Umeå Universitet, 901 87 Umeå) av studenten där den ges ett diarienummer. Därefter skickas ansökan till berörd institution. Studievägledaren bereder ärendet och berörd studierektor beslutar om tillgodoräknande på kurs/moment efter skriftlig ansökan. Beslut fattas inom 2 månader. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.

Litteratur

Giltig från: 2012 vecka 36

Sveriges Psykologförbund
Yrkesetiska principer för psykologer i Norden : Antagna av Sveriges Psykologförbunds kongress
1998 :
Psykologförbundet
Obligatorisk

Etik och juridik för psykologer och psykoterapeuter
Sverne Tor, m.fl.
Lund : Studentlitteratur : 2007 :
Omslagsbild
ISBN: 978-91-44-02205-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

För den specifika praktikplatsen anvisas relevant litteratur därutöver av handledaren.