Huvudområden och successiv fördjupning:
Psykologi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för psykologi
Beslutad av: Beslutsmöte, 2010-03-09
Reviderad av: Prefekten, 2012-05-20
Innehåll
Kursen behandlar olika aspekter av hälsopsykologi av relevans för folkhälsa och arbetsliv, med tonvikt på samverkan mellan psykologiska, biologiska, sociala och fysiska faktorer samt dess konsekvenser för hälsa och välbefinnande. Kursen inleds med inslag om kroppens system och om teoribildning om beteende- och miljömässiga risk- och friskfaktorer för ohälsa, vilket följs upp med arbetsmetoder för att främja folkhälsa och ett hälsosamt arbetsliv. Även vetenskaplig metodik och design av hälsopsykologiska studier behandlas i kursen, som avslutas med ett projektarbete. Moment 1: Hälsopsykologins grunder (7,5 hp). Kursens första moment inleds med att behandla kroppens olika system (t ex nerv- och endokrina system). En tämligen omfattande del av momentet rör teorier om stress med avseende på dess natur och uppkomst, inverkan av personlighet, konsekvenser för hälsa och kognition samt copingstrategier. Vidare behandlas psykologiska friskfaktorer i form av positiv psykologi och moment 1 avslutas med miljö- och arbetsrelaterad hälsopsykologi. Moment 2: Tillämpad hälsopsykologi (7,5 hp). Det andra kursmomentet fokuserar på metoder för förändring av beteenden som har negativa konsekvenser för individens hälsa, t ex ätbeteende vid övervikt, förhållningssätt till krav vid utbrändhet mm. Momentet avslutas med ett projektarbete i form av en litteraturstudie om ett självvalt hälsopsykologiskt ämne.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs skall studenten ha uppnått följande förväntade studieresultat: Moment I: Hälsopsykologins grunder (7.5 hp). Efter detta moment ska studenten kunna - visa generell kunskap om psykologiska och sociala faktorer i samspel med biologiska faktorer i hälsa och ohälsa. - förklara vikten av kognitiva och emotionella risk- och friskfaktorer i hälsa och ohälsa, och - analysera arbets- och miljöpsykologiska risk- och friskfaktorer för hälsa i en tillämpningsuppgift, Moment II: Tillämpad hälsopsykologi (7.5 hp). Efter detta moment ska studenten kunna - kritiskt granska och förstå hälsopsykologisk information, - genomföra och presentera en hälsopsykologisk litteraturstudie, samt - visa förståelse för hur hälsopsykologisk forskning bedrivs.
Behörighetskrav
Univ: 90 hp i ett ämne eller motsvarande. EnA och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (krav på svenska om kursen ges på svenska)
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och handledning i samband med projektarbete.
Examination
Under Moment I avslutas varje kursvecka genom examination av skriftliga inlämningsuppgifter. Dessutom examineras aktivt deltagande i seminarier enligt schema. Under Moment II examineras en skriven vetenskaplig rapport utifrån en litteraturstudie eller empiriska data samt en muntlig redovisning inför klass. På de skriftliga uppgifterna sätts något av betygen underkänd, godkänd och väl godkänd och på seminarier respektive muntliga uppgifter sätts betygen godkänd eller underkänd. Studerande har rätt att genomgå 5 prov upp till två år efter första registreringstillfället. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle får inkomma med kompletterande uppgifter. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till nämnden för grundutbildning, Institutionen för psykologi. Studenten har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Undantag från denna regel kan t.ex. vara då kursen har genomgått grundläggande vetenskapliga förändringar. Tillgodoräknande: Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. Om ansökan om tillgodoräknande avslås helt eller delvis kommer detta motiveras skriftligt. Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.
Litteratur
Giltig från:
2012 vecka 40
Undervisningen sker genomgående utifrån vetenskapliga artiklar.
Som referensbok används:
An introduction to health psychology Morrison Val, Bennett Paul 3. ed. : Harlow, England : Pearson : 2012 : xxiv, 614 s. : ISBN: 9780273735199 Se Umeå UB:s söktjänst Läsanvisning: Referenslitteratur