"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Psykologiska perspektiv på individen, grupper och organisationer, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-08-27

Engelskt namn: Psychological perspectives on individuals, groups, and organizations

Denna kursplan gäller: 2007-09-03 och tillsvidare

Kurskod: 2PS044

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Psykologi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för psykologi

Beslutad av: Prefekten, 2021-08-27

Innehåll

Kursen syftar till att ge grundläggande och fördjupad kunskap om hur individer och grupper interagerar och hur grupper fungerar i organisationer. Ett flertal teoretiska perspektiv används för att reflektera olika aspekter av detta. Kursen behandlar ett antal frågor som berör social-, grupp- och organisationspsykologi, till exempel: relationer mellan kontext och beteende, attityder, konformitet, grupp konflikter, grupp roller, stereotyper och ledarskap. För att kursen ska ge en plattform för fortsatta studier såväl som praktisk användning är både teori och tillämpningar viktiga ingredienser i kursen. Del 1: Teori och forskning om individer, grupper och organisationer (7,5 hp) Kursen första del fokuserar på teorier och forskning som är av särskilt intresse för att öka förståelsen för individers agerande, gruppinteraktioner och ledarskap i olika miljöer. Kursdelen behandlar kritisk granskning av forskning och forskningsplanering som omfattar viktiga forskningsfrågor inom området. Del 2: Teoritestning och tillämpning (7.5 hp) Kursens andra del omfattar metoder för att undersöka och analysera grupp interaktioner och hur man kan utveckla funktionella team. Även denna kursdel innehåller kritisk granskning av forskning och produktion av en vetenskaplig studie som presenteras både skriftligt och muntligt.

Förväntade studieresultat

Del 1: Teori och forskning om individer, grupper och organisationer (7,5 hp) Efter kursdelen skall studenten: • kunna redogöra för grundläggande teorier om relationerna mellan kontext och beteende, attityder, konformitet, gruppkonflikter, grupproller, stereotyper och ledarskap. • kunna kritiskt granska forskning • ha utvecklat färdighet i att planera en forskningsstudie för att svara på frågor som behandlar social-, grupp- och organisationspsykologi. Del 2: Teoritestning och tillämpning (7.5 hp) Efter kursdelen ska studenten: • kunna urskilja ledarstilar och grupprestation • ha utvecklat färdigheter i metoder att analysera och diagnostisera gruppbeteende • kunna sätta samman effektiva team med hjälp av forskningsbaserad kunskap • kunna planera och utföra en studie som speglar två sidor av ett fenomen

Behörighetskrav

Univ: 90 hp i beteendevetenskapligt huvudområde eller motsv. En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.