"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kurs 6 Grupp och organisation, 22,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Group and Organizational Psychology

Denna kursplan gäller: 2016-08-01 och tillsvidare

Kurskod: 2PS029

Högskolepoäng: 22,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Psykologi: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för psykologi

Beslutad av: Programkommittén för psykologprogrammet, 2009-02-27

Reviderad av: Prefekten, 2016-04-11

Innehåll

Moment: Gruppsykologi; Teori, metod och etik, 7.5 hp.
Detta moment syftar till att belysa interpersonella relationer och smågruppspsykologi utifrån olika teoretiska begrepp och perspektiv. Inom dessa perspektiv behandlas teoretiskt och via egna erfarenheter följande områden: interpersonell påverkan, individen och gruppen, gruppers sociala miljö, gruppförsvar, roller, gruppers mål och uppgifter samt gruppers dynamik.
För att uppnå de förväntade studieresultaten samarbetar de studerande i olika arbetsgrupper/ basgrupper. De studerande i arbetsgrupperna tilldelas en PBL-uppgift till vilken olika centrala begrepp knutits. Arbetsgrupperna skall skapa en fiktiv grupp utifrån vissa ramfaktorer och beskriva den fiktiva gruppens utveckling över tid. Med hjälp av föreläsningar, baslitteratur, egen litteratursökning i databaser och centrala begrepp producerar de studerande PM på sin PBL-uppgift tillsammans med sina kamrater i arbetsgruppen. PM:en seminariebehandlas i halvklass vid tre tillfällen.

Moment: Gruppsykologi; Praktisk tillämpning – Leda grupp, 7.5 hp.
Momentet innebär att de studerande får möjlighet att tillämpa och integrera de teorier och kunskaper de förvärvat under moment (1) Gruppsykologi; Teori, metod och etik. Den praktiska tillämpningsuppgiften innebär att de studerande parvis arbetar i rollen som gruppledare för en grupp studerande i ett annat program vid Umeå Universitet. Ledarparen får regelbundet handledning på sitt arbete av lärare vid institutionen.

Moment: Organisationspsykologi 7.5 hp.
Momentet innebär att de studerande får grundläggande kunskaper i ämnet organisationspsykologi med avseende på teorier, metoder och processer i organisationer. Undervisningen omfattar både klassiska och moderna teorier  inom området, med tonvikt på moderna teorier. Casemetodik används så att de studerande får möjlighet att öva på att tillämpa förvärvade kunskaper på organisationer. Kopplingen till psykologrollen tydliggörs.
 

Förväntade studieresultat

Efter att ha gått igenom de två momenten Gruppsykologi skall den studerande:
• Förstå teorier om team och grupper, speciellt gruppers livscykler och roller i grupper.
• Förstå orsaker till grupprelaterade konflikter och faktorer som bidrar till gruppers framgång eller misslyckande
• Förstå möjligheter och problem som självstyrande grupper ställs inför
• Förstå de osynliga skeenden och processer som finns och som påverkar arbetet i grupper. T.ex. vad kännetecknar en väl fungerande arbetsgrupp som är fokuserad på sin primära arbetsuppgift till skillnad från en situation när gruppen använder sig av olika former av gruppförsvar och undviker att arbeta med sin primära arbetsuppgift.
• Förstå hur olika normer och kommunikationsmönster kan underlätta respektive försvåra för en grupp att samarbeta kring den primära uppgiften
• Förvärvat erfarenheter som gruppledare för en reflektionsgrupp
• Kunna arbeta utifrån de syften som är uppsatta för arbetet med reflektionsgruppen
• Kunna tillämpa teorier och begrepp genom att intervenera i en grupps process
• Kunna använda verktyg som gör att man kan hjälpa en grupp att utnyttja sina egna resurser och ta eget ansvar

Efter att ha gått igenom momentet Organisationspsykologi skall den studerande kunna:
• Redogöra för klassiska och moderna teorier inom organisationspsykologi
• Förklara och kritisk granska teorier om ledarskap, team och strategi i organisationer
• Förklara och jämföra faktorer som bidrar till motivation, arbetsglädje, prestation och hälsa i arbetet
• Förklara och kritisk granska teorier om lärande, kultur och klimat samt genus i organisationer
• Tillämpa sina förvärvade kunskaper på organisationer
• Visa förmåga att på engelska kommunicera inom organisationspsykologi

Behörighetskrav

För att delta i kursen krävs att man är antagen till Psykologprogrammet. Kursen läses i enlighet med dess inplacering i aktuell utbildningsplan. Beslut om avvikelse från kursordning fattas av berörd studierektor.

Undervisningens upplägg

Gruppsykologi
Under momenten Gruppsykologi ges undervisningen i form av föreläsningar, gruppövningar, handledning, reflektionsgrupp, basgruppsarbete och seminarier. Kursen baseras på PBL-metodik (problembaserat lärande) vilket innebär att en central del är att i mindre grupper arbeta utifrån vissa utgångspunkter, ramar och centrala begrepp, i syfte att stimulera de studerande till ett aktivt kunskapssökande och en integrering av teori och praktik genom erfarenhetsbaserade upplevelser. Kursens pedagogiska uppläggning utgår från ett sociokulturellt perspektiv på mänskligt lärande och utveckling. Detta innebär att de studerande har ett stort eget ansvar för arbetet i kursen. Utifrån detta synsätt på kunskaper och lärande blir kommunikativa processer helt centrala.

Organisationspsykologi
Under momentet organisation sker undervisningen på svenska och engelska i form av föreläsningar, diskussioner och som caseövningar där den studerande får möjlighet att tillämpa sina kunskaper.

Examination

Gruppsykologi
Obligatoriskt deltagande i basgruppsarbete, seminarier och handledning innebär förutom närvaro att den studerande är aktiv och bidrar med sina tankar, upplevelser och reflektioner. Den enskilde studenten ska ansvara för att göra sig synlig och bidra med sina kunskaper, erfarenheter och reflektioner så att handledaren/seminarieledaren ska kunna säkerställa att den enskilde studenten förstått och praktiskt kan tillämpa undervisningen och de teoretiska begreppen, inför moment 2, Leda grupp. Om den studerande är frånvarande från handledningen tre tillfällen eller flera, oavsett orsak, så leder detta till ett underkännande.Vid ett underkännande måste studenten på nytt delta i och genomföra momentet i sin helhet.

Examinationen under momenten Gruppsykologi består dels av basgruppsarbetet och efterföljande seminarier. Vid missat seminarietillfälle skall studenten komplettera med en skriftlig uppgift. Examinationen sker också genom en skriftlig individuell tentamen på teoridelen (Gruppsykologi; Teori, metod och etik) i skrivsal (moment 1). Ytterligare ett omtentamenstillfälle ges inom kursen. PM för egen gruppledning är även en del i examinationsunderlaget och utformas av ledarparet gemensamt. I examinationen ingår också att skriva en individuell rapport där den studerande reflekterar över sina erfarenheter från att leda grupp (moment 2). Examinator för momentet leda grupp kan, i samråd med handledaren, med omedelbar verkan avbryta studentens arbete som gruppledare om det bedöms att fara föreligger för reflektionsgruppen (tredje part) eller student. På de olika tentamina sätts något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). Underkännande kan avse helt kursmoment eller delar av kursmoment.

BEDÖMNINGSKRITERIER FÖR LEDA GRUPP MOMENTET
• Den studerande skall bidra till att etablera en meningsfull handledningsrelation där man i dialog tar emot och använder sig av handledningen.
• Den studerande skall förbereda sig inför och ta sin del av ansvaret för handledningen (t.ex. formulera frågeställningar).
• Den studerande skall kommunicera öppet och intresserat med andra ledarpar under handledningen.
• Den studerande skall respektera de enskilda gruppdeltagarnas rätt till förtrolighet genom att respektera tystnadsplikten.

All förekommande undervisning kan komma att examineras. Beslut om avvikelse från examinationsform fattas av berörd studierektor.

Organisationspsykologi
Examinationen under momentet Organisationspsykologi består av en salstentamen där  tillämpning av de förvärvade teoretiska kunskaperna på en tilldelad beskrivning av en organisation kommer att examineras. För att bli godkänd krävs att studenten gör en analys av organisationens problem med stöd av relevanta organisationspsykologiska teorier, beskriver hur problemen har uppkommit samt ger förslag på åtgärder för att lösa problemen. Analysen skall göras skriftligt på engelska.

Förekomst av obligatorisk undervisning anges i schema. Betyg för kursen/respektive moment sätts när det skriftliga provet/proven och alla obligatoriska moment är godkända. Betygsskalan består av betygen Godkänd eller Underkänd. Studerande har rätt till 5 examinationstillfällen. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle enligt Universitetets regelsamling. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till nämnden för grundutbildning, Institutionen för psykologi. Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Undantag från denna regel kan t.ex. vara då kursen har genomgått grundläggande vetenskapliga förändringar.

All förekommande undervisning kan komma att examineras. Beslut om avvikelse från examinationsform fattas av berörd studierektor.

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt. Blankett tillhandahålls av Institutionen för psykologi. Ansökan skickas till Registrator (Registrator, Umeå Universitet, 901 87 Umeå) av studenten där den ges ett diarienummer. Därefter skickas ansökan till berörd institution. Studievägledaren bereder ärendet och berörd studierektor beslutar om tillgodoräknande på kurs/moment efter skriftlig ansökan. Beslut fattas inom 2 månader. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.

Litteratur

Giltig från: 2016 vecka 31

Gruppsykologi; Teori. Metod och etik samt Praktisk tillämpning-leda grupp

Granström Kjell
Dynamik i arbetsgrupper : om grupprocesser på arbetet
2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2006 : 197 s. :
ISBN: 91-44-00852-X
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Handbok för grupparbete : att skapa fungerande grupparbeten i undervisning
Granström Kjell, Hammar Chiriac Eva, Hempel Anders
2., [kompletterade och aktualiserade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 226 s. :
ISBN: 978-91-44-01751-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Wheelan Susan A.
Group processes : a developmental perspective
2. uppl. : Boston : Allyn and Bacon : 2005 : xv, 285 s. :
ISBN: 0-205-41201-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Teamet : utveckling, effektivitet och förändring i grupper
Sjøvold Endre, Andersson Sten
1. uppl. : Malmö : Liber : 2008 : 284 s. :
ISBN: 978-91-47-08737-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar tillkommer efter anvisning av ansvarig lärare på kursen/momentet.

Organisationspsykologi - Grundlitteratur

The psychology of work and organizations
Woods Stephen A., West Michael A.
Andover, UK : South Western Cengage Learning : cop. 2010 : 598 s. :
ISBN: 978-1-4080-1886-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar tillkommer efter anvisning av ansvarig lärare på kursen/momentet.