Beslutad av: Programkommittén för psykologprogrammet, 2010-05-28
Reviderad av: Prefekten, 2017-10-09
Innehåll
Kursen skall ge fördjupade kunskaper inom ämnet psykologi, med relevans för studerandes blivande yrkesroll som psykolog. Institutionen för Psykologi tillhandahåller alternativa områden för fördjupning av vilka studenten tilldelas ett.
Tilldelning av fördjupningsområde sker på det sätt som Institutionen för psykologi bestämmer, men skall i möjligaste mån bygga på den studerandes eget intresse. Sättet på vilket tilldelning sker skall kommuniceras i god tid innan kursstart, dock minst sex veckor innan. Antalet studenter som kan beredas plats på olika fördjupningsalternativ kan variera beroende på tillgång till lärarresurs inom respektive fördjupning.
Förväntade studieresultat
Efter kursen förväntas studenten förvärvat en fördjupad kunskap utöver tidigare kurser på psykologprogrammet. Förväntade studieresultat anges i respektive fördjupningsbeskrivning.
Behörighetskrav
För behörighet till kursen krävs att man är antagen till Psykologprogrammet samt att man är godkänd på kurs 8, moment 2, Psykoterapeutisk metod 22,5 hp, (Psykodynamisk psykoterapeutisk metod och teori och moment Kognitiv beteendeterapeutisk metod och teori), samt kurs 10. Beslut om avvikelse från förkunskapskrav fattas av berörd studierektor.
Undervisningens upplägg
Utifrån kursens ämnesinnehåll och deltagarantal kan undervisningen ske i form av lektioner, seminarier, laborationer, studiebesök, projektarbete och handledning. Kurserna bygger på att de studerande arbetar självständigt och med stora krav på att de studerande själva söker och sammanställer information. Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som kurstillfället pågår som studenten har registrerats på. Kurserna kan ges på svenska och/eller engelska.
Examination
Examinationen sker muntligt och skriftligt samt individuellt och i grupp beroende på tilldelad fördjupning men kan ske i olika former beroende på kursens innehåll och uppläggning.
Förekomst av obligatorisk undervisning anges i schema. All förekommande undervisning kan komma att examineras. Beslut om avvikelse från aktuell examinationsform fattas av berörd studierektor.
Betyg för kursen/respektive moment sätts när det skriftliga provet/proven och alla obligatoriska moment är godkända. Betygsskalan består av betygen Godkänd eller Underkänd. Studerande har rätt till 5 examinationstillfällen. (minst två tillfällen om det gäller praktik eller klinisk undervisning eller motsvarande). För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle enligt Universitetets ”Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå”. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekt vid Institutionen för psykologi. Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.
Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Övriga föreskrifter
Kurslitteratur och artiklar anges i respektive fördjupningsbeskrivning.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.