"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kandidatkurs i pedagogik med inriktning mot beteendevetenskap och IT-miljöer, 30 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-06-14

Engelskt namn: Bachelor Course in Education with Specialisation in Behavioural Analysis and IT Environments

Denna kursplan gäller: 2017-11-27 och tillsvidare

Kurskod: 2PE121

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Pedagogik: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Pedagogiska institutionen

Beslutad av: Pedagogiska institutionen, 2012-10-05

Reviderad av: Prefekten, 2017-11-20

Innehåll

Pedagogik är en vetenskaplig disciplin, där man bildar kunskap om de processer genom vilka människan formas och förändras i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang. Inom det pedagogiska problemområdet behandlas bl a olika aspekter av fostran, utbildning, lärande, undervisning eller andra påverkansprocesser. Frågor kan exempelvis ställas om hur och varför vissa värderingar, kunskaper och färdigheter uppstår, vidmakthålls och förändras inom och mellan generationer, grupper och individer.

Moment 1: Pedagogiska forskningsprocesser och metoder II, 15 hp
Som förberedelse för uppsatsmomentet ges en fördjupning i det pedagogiska forskningsfältet med tonvikt på metodologiska och teoretiska utgångspunkter. Ett betydande inslag på kursen består av att bearbeta, analysera och presentera olika former av empiriska material. I momentet ingår också att designa en studie med pedagogikvetenskaplig relevans som har en internlogik med avseende på forskningsprocessens olika delar. Momentet belyser även olika problemområden, såsom reliabilitet och validitet, forskningens samhällsrelevans samt etiska ställningstaganden i relation till forskningsprocessen och till pedagogikämnet. Utöver detta tränas även förmågan att kommunicera vetenskaplig kunskap med personer utan specialkunskaper inom det pedagogiska forskningsfältet.

Moment 2: Examensarbete i pedagogik med inriktning mot beteendevetenskap och IT-miljöer, 15 hp
Momentet inriktas mot att träna studentens förmåga att systematiskt beskriva, förklara och förstå pedagogiska processer. Vidare inriktas momentet mot forsknings- och skrivprocessen. Ämnet för uppsatsarbetet väljs av studenten i samråd med handledaren. I uppsatsen skall ett vetenskapligt problem formuleras, beskrivas, analyseras, tolkas och diskuteras på ett grundläggande och systematiskt sätt.

Förväntade studieresultat

Moment 1: Pedagogiska forskningsprocesser och metoder II, 15 hp (Research Processes and Methods in Education II)
Efter avslutat moment ska studenten kunna:

Kunskap och förståelse
- visa kunskap om det pedagogiska forskningsfältet med fokus på metodologiska och teoretiska aspekter
- visa kännedom om olika analytiska verktyg rörande kvalitativa såväl som kvantitativa data
- diskutera vetenskapens och den pedagogiska forskningens samhällsfunktion på ett fördjupat sätt

Färdighet och förmåga
- genomföra och presentera statistiska analyser
- genomföra och presentera analyser av textbaserat material
- designa en studie med pedagogikvetenskaplig relevans som har en internlogik med avseende på forskningsprocessens olika delar

Värderingsförmåga och förhållningssätt
- diskutera samt göra bedömningar av vetenskapliga kvalitetsaspekter
- göra etiska ställningstaganden i relation till forskningsprocessen och i relation till pedagogikämnet
- visa förmåga att kommunicera vetenskaplig kunskap med personer utan specialkunskaper inom det pedagogiska forskningsfältet.

Moment 2: Examensarbete i pedagogik med inriktning mot beteendevetenskap och IT-miljöer, 15 hp (Bachelor Essay in Education with Specialisation in Behavioural Analysis and IT Environments)
Efter avslutat moment ska den studerade kunna:

Kunskap och förståelse
- visa kunskap om tidigare forskning av relevans för uppsatsarbetets specifika forskningsområde
- beskriva, diskutera samt visa förståelse för val och användning av vetenskapliga metoder i uppsatsarbetet

Färdighet och förmåga
- självständigt formulera, genomföra och rapportera ett uppsatsarbete med relevans för det pedagogiska forskningsområdet
- självständigt söka och granska tidigare forskning med relevans för uppsatsabetet
- självständigt samla in och tolka data med relevans för uppsatsarbetet

Värderingsförmåga och förhållningssätt
- diskutera och försvara sitt uppsatsarbete samt granska, värdera och diskutera medstudenters uppsatsarbeten med en vetenskaplig medvetenhet
- visa förmåga att diskutera det egna uppsatsarbetet samt medstudenters uppsatsarbeten utifrån relevanta samhälleliga och etiska aspekter
- självständigt placera in den egna kunskapsproduktionen inom befintlig pedagogisk forskning

Behörighetskrav

Univ: För att antas till kursen krävs minst betyget godkänd på samtliga kurser under år 1 och 2 på Beteendevetenskapliga programmet med inriktning mot IT-miljöer, samt minst betyget godkänd på samtliga kurser under termin 5 av programmet, eller motsvarande. Dessutom krävs minst betyget godkänd på kursen Pedagogik med inriktning mot beteendevetenskap och IT-miljöer, 30 hp

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och handledning som baseras på individuella uppgifter. Kursen ges som internetkurs utan fysiska träffar. Undervisning och handledning bedrivs med hjälp av informations- och kommunikationsteknik.

Handledningsresursen ska primärt nyttjas under den termin då kursen ges men kan också nyttjas under följande termin för efterarbete och eventuella kompletteringar.

Examination

Moment 1: Pedagogiska forskningsprocesser och metoder II, 15 hp
De förväntade studieresultaten som avser att genomföra och presentera statistiska samt textbaserade analyser examineras individuellt och skriftligt genom  två uppgifter (U/G/VG). Även färdigheten att designa en studie examineras individuellt och skriftligt (U/G/VG). Förmågan att diskutera samt göra bedömningar av vetenskapliga kvalitetsaspekter liksom att göra etiska ställningstaganden i relation till forskningsprocessen och i relation till pedagogikämnet examineras i seminarieform eller skriftligen (U/G). Kunskaper om det pedagogiska forskningsfältet beträffande metodologiska och teoretiska utgångspunkter examineras också i seminarieform eller skriftligen (U/G). Förmågan att kommunicera vetenskaplig kunskap med personer utan specialkunskaper inom det pedagogiska forskningsfältet examineras i seminarieform eller skriftligen (U/G). Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform.

Examinationen sker löpande under momentet liksom i slutet av momentet. Studentens prestationer bedöms i en tregradig betygsskala, väl godkänd, godkänd eller underkänd. För att bli godkänd på momentet krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För att erhålla betyget väl godkänd på kursen krävs att samtliga examinerande delar är godkända, samt att betyget väl godkänd har uppnåtts på minst två av de individuella uppgifterna.

Moment 2: Examensarbete i pedagogik med inriktning mot beteendevetenskap och IT-miljöer, 15 hp
Samtliga förväntade studieresultat som avser kunskap och förståelse och färdighet och förmåga examineras genom ett individuellt uppsatsarbete (U/G/VG). Även värderingsförmågan att självständigt placera in den egna kunskapsproduktionen inom befintlig pedagogisk forskning examineras i uppsatsarbetet. Värderingsförmågan att diskutera och försvara sitt uppsatsarbete samt granska, värdera och diskutera medstudenters uppsatsarbeten med en vetenskaplig medvetenhet examineras i seminarieform eller skriftligen (U/G). Detta gäller även för värderingsförmågan att diskutera medstudenters uppsatsarbeten utifrån relevanta samhälleliga och etiska aspekter. När det gäller att diskutera det egna uppsatsarbetet utifrån samhälleliga och etiska aspekter examineras detta dessutom i uppsatsen. Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform.

Examinationen sker i slutet av momentet. Studentens prestationer bedöms i en tregradig betygsskala, väl godkänd, godkänd eller underkänd. För att bli godkänd på momentet krävs att båda examinerande delar är godkända. För att erhålla betyget väl godkänd på momentet krävs att samtliga examinerande delar är godkända, samt att betyget väl godkänd har uppnåtts på uppsatsarbetet.

För ett godkänt betyg på kursen som helhet krävs ett godkänt betyg på de två ingående momenten. För väl godkänt betyg på kursen som helhet krävs ett väl godkänt betyg på de två ingående momenten.

För varje examinerande inslag anordnas ett ordinarie examinationstillfälle och ett andra examinationstillfälle i nära anslutning därtill. Därutöver anordnas ett tredje examinationstillfälle inom ett år efter att kursen avslutats. Examination baserad på samma kursplan som vid ordinarie examinationstillfälle garanteras två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Efter två underkända examinationstillfällen för ett visst moment eller del av moment har studenten rätt att efter skriftlig begäran hos prefekten få byta examinator.

TILLGODORÄKNANDE
Studierektor beslutar om tillgodoräknande på kurs efter skriftlig ansökan. I ansökan ska anges vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.

Litteratur

Giltig från: 2017 vecka 48

Moment 1: Pedagogiska forskningsprocesser och metoder II, 15 hp (Research Processes and Methods in Education II)

Etik
Andersson Dan-Erik, Lennerfors Thomas Taro
1. uppl. : Malmö : Liber : 2011 : 127 s. :
ISBN: 978-91-47-09563-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Kunskap
Benner Mats, Widmalm Sven
1. uppl. : Malmö : Liber : 2011 : 128 s. :
ISBN: 978-91-47-09621-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Samhällsvetenskapliga metoder
Bryman Alan, Nilsson Björn
2., [rev.] uppl. : Malmö : Liber : 2011 : 690 s. :
ISBN: 978-91-47-09068-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Erikson Martin G.
Referera reflekterande : konsten att referera och citera i beteendevetenskaperna
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2009 : 121 s. :
ISBN: 978-91-44-04817-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Handbok i kvalitativ analys
Fejes Andreas, Thornberg Robert (red.)
Stockholm : Liber : 2009 : 240 s. :
ISBN: 91-47-08476-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Att skriva en bra uppsats
Rienecker Lotte, Stray Jørgensen Peter, Hedelund Lis, Lagerhammar Ann
2., [rev. och uppdaterade] uppl. : Malmö : Liber : 2008 : 416 s. :
Omslagsbild
ISBN: 978-91-47-08767-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Vetenskap, kunskap och praxis : introduktion till vetenskapsfilosofi
Thomassen Magdalene, Retzlaff Joachim
1. uppl. : Malmö : Gleerups utbildning : 2007 : 234 s. :
ISBN: 91-40-65070-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Forskningsetiska principer i humanistisk-samhällsvetenskaplig forskning
Vetenskapsrådet : 2002 :
http://www.codex.vr.se/texts/HSFR.pdf
Obligatorisk

Därutöver tillkommer 3-4 vetenskapliga artiklar.

Moment 2: Examensarbete i pedagogik med inriktning mot beteendevetenskap och IT-miljöer, 15 hp (Bachelor Essay in Education with Specialisation in Behavioural Analysis and IT Environments)

Samhällsvetenskapliga metoder
Bryman Alan, Nilsson Björn
2., [rev.] uppl. : Malmö : Liber : 2011 : 690 s. :
ISBN: 978-91-47-09068-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Erikson Martin G.
Referera reflekterande : konsten att referera och citera i beteendevetenskaperna
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2009 : 121 s. :
ISBN: 978-91-44-04817-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Att skriva en bra uppsats
Rienecker Lotte, Stray Jørgensen Peter, Hedelund Lis, Lagerhammar Ann
2., [rev. och uppdaterade] uppl. : Malmö : Liber : 2008 : 416 s. :
Omslagsbild
ISBN: 978-91-47-08767-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Forskningsetiska principer i humanistisk-samhällsvetenskaplig forskning
Vetenskapsrådet : 2002 :
http://www.codex.vr.se/texts/HSFR.pdf
Obligatorisk