"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Tillämpad produktions- och produktivitetsanalys D31, 7,5 hp

Engelskt namn: Applied Production and Productivity Analysis D31

Denna kursplan gäller: 2017-01-16 och tillsvidare

Kurskod: 2NE084

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Nationalekonomi: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: USBE Nationalekonomi

Beslutad av: Rektor för Handelshögskolan, 2017-08-31

Innehåll

Kursen syftar till att ge förståelse för produktionsekonomi i allmänhet och effektivitets- och produktivitetsanalys i synnerhet. Kursen inleds med en genomgång av avancerad produktionsteori. Därefter tittar vi närmare på produktivitets- och effektivitetsmätning ur ett konceptuellt perspektiv (set-representation, distansfunktioner, etc.). Vidare behandlas indexnummer och deras koppling till produktivitets- och effektivitetsmätning. Speciell fokus kommer att ligga på Data Envelopement Analysis (DEA) och Stokastisk Front Analys (SFA), de två vanligaste metoderna för empiriska applikationer i produktivitets- och effektivitetsmätning.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- Visa fördjupade och avancerade kunskaper i teorier kopplade till produktionsekonomi, produktivitets- och effektivitetsmätning.
- På en avancerad nivå redogöra för sambandet mellan ekonomisk teori och val av metoder för att mäta produktivitet och effektivitet.
- Beskriva och motivera val av de metoder som används, såsom DEA och SFA, samt deras styrkor och begränsningar.
- Genomföra avancerade analyser av empiriska produktionsdata och med relevanta frågeställningar, teorier och metoder generera produktivitets- och effektivitetsberäkningar.

Behörighetskrav

90 hp i nationalekonomi på grundnivå, varav 30 hp på C-nivå (G2F). Engelska B/6 från gymnasiet, eller motsvarande. Matematik för ekonomer I D7, Ekonometri I D12 och Mikroekonomisk analys I D25, eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av före­läsningar, övningar och seminarier.

Examination

Examinationen sker dels i form av skriftlig examination i samband med kursens slut samt via inlämningsuppgifter och seminarier. Resultatet från seminarier och inlämningsuppgifter är endast giltigt under den innevarande terminen.

För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas ett ytterligare provtillfälle i nära anslutning härtill. Därpå följande tentamensmöjligheter ges i regel i samband med att momentet anordnas nästa gång. Därutöver anordnas ett extra tentamenstillfälle varje läsår veckan före höstterminstart.

På kursens ges ettdera betygen underkänd, godkänd eller väl godkänd. Studerande som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.

I normalfallet finns det ingen möjlighet till komplettering av underkända betyg. I undantagsfall kan en studerande som på någon examinerande del fått betyget ”Underkänd”, om examinator (ej undervisande lärare) finner det lämpligt, få genomföra en kompletterande uppgift. Den kompletterande uppgiften skall vara av mindre karaktär, tydligt relaterad till det eller de kunskapsmål som ej är uppfyllda samt vara genomförd i nära anslutning till den ursprungliga uppgiften.

Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att hos rektor vid Handelshögskolan begära att annan examinator utses att bestämma betyg.

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande sker enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning.

Litteratur

Giltig från: 2017 vecka 42

An Introduction to Efficiency and Productivity Analysis [electronic resource]
Coelli Timothy J., Battese George E., O’Donnell Christopher J., Prasada Rao D.S.
Second Edition. : Boston, MA : Springer Science+Business Media, Inc. : 2005. :
Table of Contents / Abstracts
ISBN: 978-0-387-25895-9
Se Umeå UB:s söktjänst