"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Miljöekonomi och politik D30, 7,5 hp

Engelskt namn: Environmental Economics and Policy D30

Denna kursplan gäller: 2017-01-16 och tillsvidare

Kurskod: 2NE083

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Nationalekonomi: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: USBE Nationalekonomi

Beslutad av: Rektor för Handelshögskolan, 2017-08-31

Innehåll

Kursen syftar till att ge en avancerad och djupare förståelse för miljöekonomi och politiska frågor som rör miljö och naturresurser. Kursen syftar också till att ge kunskap att analysera och förstå de ekonomiska konsekvenserna av miljöpolitik. Vidare syftar kursen till att ge kunskap om avancerad teoretiska och empiriska verktyg i syfte att göra miljöekonomiska analyser. Kursen bedrivs i huvudsak i seminarieform med obligatorisk närvaro på seminarier i miljö- och naturresursekonomi.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- Visa fördjupade och avancerade kunskaper i teorier om externa effekter och hur man internaliserar dessa
- På en avancerad nivå kunna redogöra för och diskutera sambandet mellan ekonomisk teori och val av metoder för att minska negativ miljöpåverkan
- Redogöra för de olika metoder som används för att värdera miljövaror, och deras styrkor och begränsningar samt motivera när de olika metoderna är lämpliga att använda
- Genomföra avancerade analyser av aktuella miljöpolitiska frågor utifrån relevanta teorier inom miljö- och naturresursekonomi

Behörighetskrav

90 hp i nationalekonomi på grundnivå, varav 30 hp på C-nivå (G2F). Engelska B/6 från gymnasiet, eller motsvarande. Matematik för ekonomer I D7, Ekonometri I D12 och Mikroekonomisk analys I D25, eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av före­läsningar, övningar och seminarier.

Examination

Examinationen sker dels i form av skriftlig examination vid kursens slut samt via inlämningsuppgifter och seminarier. Resultat från seminarier och inlämningsuppgifter är endast giltiga under den innevarande terminen.

För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas ett ytterligare provtillfälle i nära anslutning härtill. Därpå följande tentamensmöjligheter ges i regel i samband med att momentet anordnas nästa gång. Därutöver anordnas ett extra tentamenstillfälle varje läsår veckan före höstterminstart. Information lämnas av studievägledaren eller studiesekreteraren.

I normalfallet finns det ingen möjlighet till komplettering av underkända betyg. I undantagsfall kan en studerande som på någon examinerande del fått betyget ”Underkänd”, om examinator (ej undervisande lärare) finner det lämpligt, få genomföra en kompletterande uppgift. Den kompletterande uppgiften skall vara av mindre karaktär, tydligt relaterad till det eller de kunskapsmål som ej är uppfyllda samt vara genomförd i nära anslutning till den ursprungliga uppgiften.

Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att hos rektor vid Handelshögskolan begära att annan examinator utses att bestämma betyg.

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande sker enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning.

Litteratur

Giltig från: 2017 vecka 42

Natural resource and environmental economics
Perman Roger, Perman Roger
4th ed. : New York : Pearson Addison Weslay : 2011. : xxx, 712 s. :
ISBN: 978-0-321-41753-4 (pbk.)
Se Umeå UB:s söktjänst