"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Ekonometri II, D17, 7,5 hp

Engelskt namn: Econometrics II, D17

Denna kursplan gäller: 2009-10-12 och tillsvidare

Kurskod: 2NE046

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Nationalekonomi: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: USBE Nationalekonomi

Beslutad av: Institutionsstyrelsen, 2008-11-27

Reviderad av: Rektor för Handelshögskolan, 2009-11-14

Innehåll

I kursen studeras allmänna resultat för minstakvadrat, generaliserade moment och maximum likelihood estimatorer. Modellklasser inriktade mot både makro- och mikroekonomiska frågeställningar behandlas. Modellspecifikation, estimation, utvärdering och användning är centrala för såväl tidsserie- som tvärsnittsbaserade modellansatser och de behandlas i detalj för några av de viktigare modellerna.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall den studerande: - ha en bred arsenal av modelleringsansatser att utgå från, - kunna skatta, utvärdera och använda viktiga modellansatser både teoretiskt och praktiskt, - ha insikter i konsekvenserna av felansatta modellansatser.

Behörighetskrav

Univ: För tillträde till kurs D17 krävs normalt 90 hp i nationalekonomi varav 30 hp på C-nivå (inklusive examensarbete omfattande 15 hp), Matematik för ekonomer I D7 samt Ekonometri I D 12. Dessutom krävs En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar. Om icke svensktalande studerande deltar hålls undervisningen på engelska.

Examination

Examinationen sker i form av skriftligt prov efter kursens slut. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas ytterligare provtillfällen i nära anslutning härtill. Därpå följande tentamensmöjligheter ges i regel i samband med att kursen anordnas nästa gång. Därutöver anordnas ett extra tentamenstillfälle varje läsår i slutet av augusti. Information lämnas av studievägledaren eller studiesekreteraren. På kursen ges ettdera betygen underkänd, godkänd eller väl godkänd. Studerande som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att hos den Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden begära att annan lärare utses att bestämma betyg. Den studerande som antagits till Ekonometri II, D17, 7,5 hp, skall kunna examineras på kursen upp till två år efter att kursplan för aktuell kurs ersatts av ny kursplan eller att kursen lagts ner.

Övriga föreskrifter

Studierektor vid institutionen för nationalekonomi beslutar om tillgodoräknande av kurs efter skriftlig ansökan. I ansökan skall anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas. För ytterligare information, kontakta studievägledaren. Studerande som antas till forskarutbildningen i nationalekonomi får tillgodoräkna sig kursen D17, 7,5 hp, som en del av den obligatoriska kursdelen i forskarutbildningen.

Litteratur

  • Giltig från: 2014 vecka 4

    Kursmaterial i form av artiklar och bokutdrag tillhandahålles till självkostnadspris i samband med undervisningen.

    Litteratur

    Greene William H.
    Econometric analysis
    7. ed. : Boston : Pearson : cop. 2012 : 1228 s. :
    ISBN: 9780273753568 (pbk.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2009 vecka 42

    Kursmaterial i form av artiklar och bokutdrag tillhandahålles till självkostnadspris i samband med undervisningen.

    Baslitteratur

    Greene William H.
    Econometric analysis
    6. ed. : Upper Saddle River, N. J.b Prentice-Hallb Pearson Education,c 2008 : Prentice-Hallb Pearson Education : 2008 : xxxvii, 1178 s. :
    ISBN: 978-0-13-513245-6
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kap 12-22