"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Makroekonomi och stabiliseringspolitik C3, 7,5 hp

Engelskt namn: Macroeconomics and Economic Policy C3

Denna kursplan gäller: 2010-11-08 och tillsvidare

Kurskod: 2NE010

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Nationalekonomi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: USBE Nationalekonomi

Beslutad av: Prefekt, 2009-01-19

Reviderad av: Mikael Lindbäck, 2010-11-09

Innehåll

Kursens innehåll kan delas in i tre delar. I den första delen ges en orientering i tillväxt- och konjunkturteori, i den andra delen behandlas makroteorins mikrofundament och i den sista delen behandlas den öppna ekonomin. I avsnittet om tillväxtteori behandlas Solows tillväxtmodell, och i avsnittet om konjunkturteori behandlas såväl keynesiansk som klassisk teori. Exempel på den förra teoribildningen är multiplikator-accelerator modellen, och exempel på den senare är Lucas modell för imperfekt prisinformation och den reala konjunkturteorin. I avsnittet om makroteorins mikrofundament förklaras inledningsvis de pris- och lönestelheter som keynesiansk teori bygger på. Exempel på förklaringar är effektivitetslöneteorin, teorin för implicita kontrakt och modeller med begränsad rationalitet. Dessutom härleds, utifrån nyttomaximering, konsumtions- och investeringsfunktionerna och funktionen för efterfrågan på pengar. I avsnittet om den öppna ekonomin behandlas Mundell-Flemings makromodell på kort sikt och Dornbusch makromodell på lång sikt. En speciell fokusering på "overshooting" på valutamarknaden görs.

Förväntade studieresultat

Efter att ha genomgått kursen Makroekonomi och stabiliseringspolitik C3 skall den studerande fått fördjupade teoretiska kunskaper i makroekonomi samt förmåga att tillämpa dessa kunskaper vid analys av makroekonomiska problemställningar.

Behörighetskrav

Univ: Godkänt resultat på kurserna A1 och B1 i nationalekonomi eller motsvarande

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och seminarier.

Examination

Examinationen sker i form av skriftligt prov efter kursens slut och inlämnande av enskilt arbete. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas ytterligare provtillfällen i nära anslutning härtill. Därpå följande tentamensmöjligheter ges i regel i samband med att kursen anordnas nästa gång. Därutöver anordnas ett extra tentamenstillfälle varje läsår i slutet av augusti. Information lämnas av studievägledaren eller studiesekreteraren. På kursen ges ettdera betygen underkänd, godkänd eller väl godkänd. Studerande som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att hos den Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden begära att annan lärare utses att bestämma betyg. Den studerande som antagits till Nationalekonomi C3, 7,5 hp, skall kunna examineras på kursen upp till två år efter att kursplan för aktuell kurs ersatts av ny kursplan eller att kursen lagts ner. TILLGODORÄKNANDE Studierektor vid institutionen för nationalekonomi beslutar om tillgodoräknande av kurs efter skriftlig ansökan. I ansökan skall anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas. För ytterligare information, kontakta studievägledaren.

Litteratur

Giltig från: 2011 vecka 3

Kursmaterial i form av artiklar och bokutdrag tillhandahålles till självkostnadspris i samband med undervisningen.

Baslitteratur

Macroeconomics : imperfections, institutions, and policies
Carlin Wendy, Soskice David W.
Oxford : Oxford University Press : 2006 : xlii, 810 s. :
http://www.loc.gov/catdir/toc/ecip0518/2005025376.html
ISBN: 0-19-877622-5 (hft.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst