Engelskt namn: Restaurant and Culinary Arts 1
Denna kursplan gäller: 2024-07-22 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2024-07-22
Kursplan för kurser med start mellan 2023-07-24 och 2024-07-21
Kurskod: 2MR070
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Prefekten, 2022-03-07
Reviderad av: Prefekten, 2024-02-19
Kursen ger en introduktion till matlagningstekniker och råvaror. Dryckeskunskap i kombination med sinnenas anatomi och fysiologi möjliggör att utveckla en förståelse för sinnenas roll i upplevelsen av dryck och mat. Matsalshantverk och värdskap introduceras båda teoretiskt och praktiskt.
Kursen är indelad i tre moduler
Modul 1. Matlagningsteknik och råvarukunskap 5 hp
Modulen syftar till att studenten ska utveckla färdigheter i gastronomiskt hantverk. Modulen behandlar grundläggande kunskaper om råvaror och matlagningstekniker.
Modul 2. Dryckeskunskap, sensorik och alkohollagen, 5 hp
Modulen behandlar sinnenas anatomi och fysiologi, samt psykologiska processer som påverkar och påverkas av sinnesförnimmelser. Modulen innehåller en grundläggande genomgång av karaktär och kvalitet på både alkoholhaltiga drycker såväl som alkoholfria samt olika framställningsmetoder för alkoholhaltiga drycker och provningsmetodik.
Modulen behandlar också olika aspekter på ansvarsfull alkoholhantering, den svenska alkoholpolitiken och de lagar och förordningar som berör servering av alkoholhaltiga drycker. Här behandlas även medicinska och sociala aspekter av alkohol- och droganvändning.
Modul 3. Värdskap och matsalshantverk 5 hp
Modulen behandlar de teoretiska begreppen värdskap och hospitality kopplade till service och studenten tränas på att identifiera och förklara faktorer som kan inverka på dessa. Måltidsrummets funktion och de sedvanliga redskap och hantverk som nyttjas i måltidsrummet ingår i modulen.
Modul 1. Matlagningsteknik och råvarukunskap 5 hp
För godkänd modul skall studenten kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Modul 2. Dryckeskunskap, sensorik och alkohollagen, 5 hp
För godkänd modul skall studenten kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 3. Värdskap och matsalshantverk, 5 hp
För godkänd modul skall studenten kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Den inbördes ordningen mellan modulerna kan ändras.
Modul 1. Matlagningsteknik och råvarukunskap, 5 hp
Undervisningen bedrivs i form av självstudier, föreläsningar, praktiska laborationer och seminarier. Seminarier och praktiska laborationer är obligatoriska. Viss undervisning kan ske på kvällstid.
Modul 2. Dryckeskunskap, sensorik och alkohollagen, 5 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, laborationer och dryckesprovningar. Laborationerna är obligatoriska.
Modul 3. Värdskap och matsalshantverk, 5 hp
Undervisningen består av föreläsningar, hantverksövningar, seminarier och grupparbeten. Seminarier är obligatoriska. Viss undervisning kan ske på kvällstid.
Modul 1. Matlagningsteknik och råvarukunskap 5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Modul 2. Dryckeskunskap, sensorik och alkohollagen, 5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Modul 3. Värdskap och matsalshantverk 5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Hel kurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För VG på hel kurs krävs VG på modul 1 och 2.
I följande text avser prov de examinationsformer som angivits ovan. Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av ordinarie prov har meddelats och studenten delgivits återkoppling på provet, exempelvis kopia av studentens tentamen. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Prov baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyad examination. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.
The professional chef
9th ed. : Hoboken, N.J. : John Wiley & Sons : c2011 : xix, 1212 p. :
ISBN: 9780470421352
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekskatalogen Album
Livsmedelsvetenskap
Nylander Annica, Jonsson Lena, Marklinder Ingela, Nydahl Margaretha
2., [rev. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 382 s. :
ISBN: 9789144095677
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekskatalogen Album
The Five Aspect Meal Model
Edwards J, Gustafsson I-B
Journal of Foodservice : 2008 :
Grönt : välja, hantera, tillaga
Westerlind Nina, Skoglöf Magnus, Kimbell Katy
Stockholm : Natur & kultur : 2011 : 400 s. :
ISBN: 978-91-27-13138-5 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Kött : välja, hantera, tillaga
Fällman Håkan, Skoglöf Magnus, Kimbell Katy
Stockholm : Natur & kultur : 2009 : 287, [1] s. :
ISBN: 978-91-27-11787-7 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma
Gustafsson Inga-Britt
Sensorik och marknadsföring
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 261 s. :
ISBN: 9789144079042
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekskatalogen Album
Mölstad Mikael
Stora vinskolan
Första upplagan : Stockholm : Millhouse : [2020] : 288 sidor :
ISBN: 9789185759101
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Öl : upplevelser och kunskap genom teori, provningar och matkombinationer
Scander Henrik, Dahlberg Victor, Bäckman Alexander
Första upplagan : Kalmar : Grenadine : [2023] : 107 sidor :
ISBN: 9789189722132
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Handbok alkohollagen
Svensk författningssamling : 2010 :
Alkohollagen
Obligatorisk
Läsanvisning: Finns nedladdningsbar via Riksdagens hemsida: http://riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/alkohollag-20101622_sfs-2010-1622
Robinson Jancis
The Oxford companion to wine
4th ed. : Oxford, United Kingdom : Oxford University Press : 2015 : xlvii, 859, [1] pages :
ISBN: 9780198705383
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma
Praktisk gastronomi : servera på restaurang
Jonson Mats, Bagner-Jensmar Miriam, Lindahl Henning, Alfredsson Karin
1. uppl. : Stockholm : Liber : 2008 : 168 s. :
ISBN: 978-91-47-08263-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma