Engelskt namn: Meals and eating in history II - Food, beverages and hospitality
Denna kursplan gäller: 2017-10-09 och tillsvidare
Kurskod: 2MR065
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Måltids- och restaurangvetenskap: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Tregradig skala
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Föreståndaren, 2017-09-27
Kursen analyserar måltidens historiska och ekonomiska perspektiv från antiken till nutid. Kursen fortsätter där Måltider ur ett historiskt perspektiv I slutade, således studeras måltiden i Grekland, Rom, Arabvärlden innan fallstudier i Sverige görs. De teknologiska framsteg som gjordes för bearbetning av livsmedels hållbarhet har en central roll, likväl som ätande, drickande och gästfrihet. Livsmedel och råvaror producerades inte enbart för att hamna på det egna bordet utan hade även stor betydelse för de olika civilisationernas handel, både land- och vattenvägen. Kursen kommer att behandla både mat- och dryck i de ovan nämnda civilisationerna. Kursen är en fortsättning på Måltider ur ett historiskt perspektiv I.
Kursen är indelad i två moment:
Moment 1. Måltiden ur ett historiskt perspektiv II 4,5hp
Detta moment består av föreläsningar varvat med litteraturstudier och reflektionsuppgift, forumdiskussioner samt en skriftlig tentamen.
Moment 2. Måltidshistorisk undersökning II 3hp
I moment två arbetar studenten med en individuell uppgift som är baserad på moment ett.
För godkänd kurs skall den studerande:
Kunskap och förståelse
Ha kunskaper om matens och måltidens betydelser från antiken till nutid. (Moment 1)
Färdighet och förmåga
Kunna redogöra för skillnader och mönster av mat och måltider under perioden från antiken till nutid. (Moment 1 och 2)
Kunna reflektera och diskutera historiska förändringar i måltider genom perspektiv som värdskap, mat och dryck. (Moment 1 och 2)
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Visa ett reflekterande förhållningssätt genom att kritiskt diskutera händelser, fakta och mönster från de olika epoker, samt ställa dessa mot varandra. (Moment 2)
För tillträde till kursen krävs filosofie kandidatexamen eller yrkesexamen om minst 180 hp. Innehållet i behörighetsgivande utbildning ska ha relevans för gastronomisk forskning, tex inom måltids- och restaurangvetenskap, kostvetenskap, etnologi, företagsekonomi, psykologi, design, ekonomisk-historia, historia och arkeologi, varav minst 15 högskolepoäng utgörs av ett självständigt examensarbete. Vidare krävs det genomgången kurs Måltider ur ett historiskt perspektiv I 7,5 hp, och minst betyget godkänd i moment 1 i kursen Måltider ur ett historiskt perspektiv I, 7, 5 hp
Undervisningen är nätbaserad och består av skriftliga instruktioner på kurswebben, föreläsningar, egna litteraturstudier, diskussionsuppgifter i forum samt individuella skriftliga inlämningar.
Studenterna examineras dels genom individuell skriftlig uppgift där studenterna får välja ämne som ryms inom ramen för kursen, dels genom en skriftlig tentamen.
Moment 1. Måltiden ur ett historiskt perspektiv 4,5 hp
Moment ett examineras fortlöpande genom deltagande i diskussionsforum samt genom en individuell skriftlig hemtentamen.
Moment 2. Måltidshistorisk undersökning, 3 hp
Moment två examineras genom en individuell skriftlig uppgift.
Detaljerade instruktioner för examinationer ges vid kursstart via utbildningsplattformen.
Betyg på kursen sätts först när alla moment är godkända. Betygsskalan för moment 1 består av betygen Underkänd (U) och Godkänd (G). Moment 2 består av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För betyget Väl godkänt på hel kurs krävs betyget godkänt på moment ett samt betyget väl godkänt på moment två.
Eventuella kompletteringar ska ske efter kursansvarigs anvisning inom den tid som kursansvarig anger. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle och uppsamlingstillfälle. Därefter hänvisas studenter till nästföljande kurs. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan.
Tillgodoräknande
Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se länk: http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html
Alcock Joan P.
Food in the ancient world
Westport, Conn. : Greenwood Press : 2006. : xxxii, 276 s. :
ISBN: 0313330034
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap 4, s 150-171 och kap 5-6 s. 181-253
Mat är mer än mat - Samhällsvetenskapliga perspektiv på mat och måltider
Bergström K, Jonsson I.M, Prell H, Wernersson I, Åberg Eds H
Göteborgs universitet : 2015 :
Onlineresurs
Obligatorisk
McGovern Patrick E.
Ancient wine : the search for the origins of viniculture
Princeton : Princeton University Press : 2003. : xi, 365 s., [8] pl.-s. i färg :
ISBN: 0-691-07080-6-
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap. 10-12, s. 239-316
McGovern Patrick E.
Uncorking the past : the quest for wine, beer, and other alcoholic beverages
Berkeley, Calif. : University of California Press : 2009 : xv, 330 p., [8] p. of plates :
ISBN: 0520253795
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap. 1, 5-6
Narratives of progress: Cooking and gender equality among Swedish men
Neumann Nicklas, Gottzén Lucas, Fjellström Christina
Journal of Gender Studies 26 (2) : 2015 :
Obligatorisk
Läsanvisning: s. 151-163
Integration of ethnic food into Swedish rituals. The culture finess of tacos
Solér Cecilia, Plazas Creixell Maite
Appetite 58 (3) : 2012 :
Obligatorisk
Läsanvisning: s. 928-925
På krogen med Linné : sjökrogar och svensk 1700-talsgastronomi
Söderlind Ulrica, Wallbom Björn
1. uppl. : Stockholm : Grenadine : 2008 : 187 s. :
ISBN: 9789185329700
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: 187 s
Food in the ancient world
Wilkins John, Hill Shaun
Malden, MA : Blackwell Pub. : 2006 : 300 s. :
http://www.loc.gov/catdir/toc/ecip0513/2005013069.html
ISBN: 978-063-123-550-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap 1-6, 7-9
Unwin Tim
Wine and the vine : an historical geography of viticulture and the wine trade
London : Routledge : 1991 : 409 s. :
ISBN: 0-415-03120-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Zaouali Lilia
Medieval cuisine of the Islamic world : a concise history with 174 recipes
[American ed.]. : Berkeley : University of California Press : c2007. : xxiv, 224 p., [16] p. of plates :
ISBN: 9780520247833
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Medieval Arab cookery
Rodinson Maxime., Arberry A. J.
Devon, England : Prospect Books : 2006. : 527 p. :
ISBN: 9780907325918
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar tillkommer
Alcock Joan P.
Food in the ancient world
Westport, Conn. : Greenwood Press : 2006. : xxxii, 276 s. :
ISBN: 0313330034
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap 4, s 150-171 och kap 5-6 s. 181-253
Mat är mer än mat - Samhällsvetenskapliga perspektiv på mat och måltider
Bergström K, Jonsson I.M, Prell H, Wernersson I, Åberg Eds H
Göteborgs universitet : 2015 :
Onlineresurs
Obligatorisk
McGovern Patrick E.
Ancient wine : the search for the origins of viniculture
Princeton : Princeton University Press : 2003. : xi, 365 s., [8] pl.-s. i färg :
ISBN: 0-691-07080-6-
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap. 10-12, s. 239-316
McGovern Patrick E.
Uncorking the past : the quest for wine, beer, and other alcoholic beverages
Berkeley, Calif. : University of California Press : 2009 : xv, 330 p., [8] p. of plates :
ISBN: 0520253795
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap. 1, 5-6
Narratives of progress: Cooking and gender equality among Swedish men
Neumann Nicklas, Gottzén Lucas, Fjellström Christina
Journal of Gender Studies 26 (2) : 2015 :
Obligatorisk
Läsanvisning: s. 151-163
Integration of ethnic food into Swedish rituals. The culture finess of tacos
Solér Cecilia, Plazas Creixell Maite
Appetite 58 (3) : 2012 :
Obligatorisk
Läsanvisning: s. 928-925
På krogen med Linné : sjökrogar och svensk 1700-talsgastronomi
Söderlind Ulrica, Wallbom Björn
1. uppl. : Stockholm : Grenadine : 2008 : 187 s. :
ISBN: 9789185329700
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: 187 s
Food in the ancient world
Wilkins John, Hill Shaun
Malden, MA : Blackwell Pub. : 2006 : 300 s. :
http://www.loc.gov/catdir/toc/ecip0513/2005013069.html
ISBN: 978-063-123-550-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap 1-6, 7-9
Artiklar tillkommer