Engelskt namn: Meals and eating in history 1 - Food, beverages and hospitality
Denna kursplan gäller: 2017-09-25 och tillsvidare
Kurskod: 2MR064
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Måltids- och restaurangvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Föreståndaren, 2017-09-27
Kursen analyserar måltidens historiska och ekonomiska perspektiv från förhistoria till antiken. Kursen tar avstamp i Anatolien där många gravar berättar om vilka livsmedel som fick följa med den döde till livet efter detta. Dessa fynd har tolkats som en spegel av den kosthållning och matproduktion som fanns i detta livet. Kursen fortsätter med de Mesopotamiska, Egyptiska och Asiatiska civilisationerna. De teknologiska framsteg som gjordes för bearbetning av livsmedels hållbarhet kommer att ha en central roll i kursen. Livsmedel och råvaror producerades inte enbart för att hamna på det egna bordet utan hade även stor betydelse för de olika civilisationernas handel, både land- och vattenvägen. Kursen kommer att behandla både mat- och dryck i de ovan nämnda civilisationerna. Kursen är en fördjupning till kursen matkultur och samhälle som är på grundnivå.
Kursen är indelad i två moment
Moment 1. Måltiden ur ett historiskt perspektiv 4,5 hp
Detta moment består av föreläsningar varvat med reflektionsuppgift, forumdiskussioner samt en skriftlig tentamen.
Moment 2. Måltidshistorisk undersökning 3 hp
I moment två arbetar studenten med en individuell uppgift som är baserad på moment ett.
För godkänd kurs skall den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För tillträde till kursen krävs filosofie kandidatexamen eller yrkesexamen om minst 180 hp. Innehållet i behörighetsgivande utbildning ska ha relevans för gastronomisk forskning, tex inom måltids- och restaurangvetenskap, kostvetenskap, etnologi, företagsekonomi, psykologi, design, ekonomisk-historia, historia och arkeologi, varav minst 15 högskolepoäng utgörs av ett självständigt examensarbete.
Undervisningen är nätbaserad och består av skriftliga instruktioner på kurswebben, föreläsningar, egna litteraturstudier, diskussionsuppgifter i forum samt individuella skriftliga inlämningar.
Moment 1. Måltiden ur ett historiskt perspektiv
Moment ett examineras fortlöpande genom deltagande i diskussionsforum samt genom en individuell skriftlig hemtentamen.
Moment 2. Måltidshistorisk undersökning
Andra momentet examineras genom en individuell skriftlig uppgift.
Detaljerade instruktioner för examinationer ges vid kursstart via utbildningsplattformen.
Betyg på kursen sätts först när alla moment är godkända. Betygsskalan för moment 1 består av betygen Underkänd (U) och Godkänd (G). Moment 2 består av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För betyget Väl godkänt på hel kurs krävs betyget godkänt på moment ett samt betyget Väl godkänt på moment två.
Eventuella kompletteringar ska ske efter kursansvarigs anvisning inom den tid som kursansvarig anger. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle och uppsamlingstillfälle. Därefter hänvisas studenter till nästföljande kurs. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan.
Tillgodoräknande
Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se länk: http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html
Bottéro Jean
The oldest cuisine in the world : cooking in Mesopotamia
Chicago : University of Chicago Press : 2004. : 133 s. :
ISBN: 0-226-06735-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
McGovern Patrick E.
Ancient wine : the search for the origins of viniculture
Princeton : Princeton University Press : 2003. : xi, 365 s., [8] pl.-s. i färg :
ISBN: 0-691-07080-6-
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap 1-4, s 1-84, kap 5-7, s. 85-206
McGovern Patrick E.
Uncorking the past : the quest for wine, beer, and other alcoholic beverages
Berkeley, Calif. : University of California Press : 2009 : xv, 330 p., [8] p. of plates :
ISBN: 0520253795
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap. 1-4
Alcock Joan P.
Food in the ancient world
Westport, Conn. : Greenwood Press : 2006. : xxxii, 276 s. :
ISBN: 0313330034
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap 1 s. 1-20, kap 2, s.31-102, kap 3, s.103-123, kap 4, s. 136-149
Food in the ancient world
Wilkins John, Hill Shaun
Malden, MA : Blackwell Pub. : 2006 : 300 s. :
http://www.loc.gov/catdir/toc/ecip0513/2005013069.html
ISBN: 978-063-123-550-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap 1-6
Unwin Tim
Wine and the vine : an historical geography of viticulture and the wine trade
London : Routledge : 1991 : 409 s. :
ISBN: 0-415-03120-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar tillkommer
Bottéro Jean
The oldest cuisine in the world : cooking in Mesopotamia
Chicago : University of Chicago Press : 2004. : 133 s. :
ISBN: 0-226-06735-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
McGovern Patrick E.
Ancient wine : the search for the origins of viniculture
Princeton : Princeton University Press : 2003. : xi, 365 s., [8] pl.-s. i färg :
ISBN: 0-691-07080-6-
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap 1-4, s 1-84, kap 5-7, s. 85-206
McGovern Patrick E.
Uncorking the past : the quest for wine, beer, and other alcoholic beverages
Berkeley, Calif. : University of California Press : 2009 : xv, 330 p., [8] p. of plates :
ISBN: 0520253795
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap. 1-4
Alcock Joan P.
Food in the ancient world
Westport, Conn. : Greenwood Press : 2006. : xxxii, 276 s. :
ISBN: 0313330034
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap 1 s. 1-20, kap 2, s.31-102, kap 3, s.103-123, kap 4, s. 136-149
Food in the ancient world
Wilkins John, Hill Shaun
Malden, MA : Blackwell Pub. : 2006 : 300 s. :
http://www.loc.gov/catdir/toc/ecip0513/2005013069.html
ISBN: 978-063-123-550-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap 1-6
Artiklar tillkommer