Huvudområden och successiv fördjupning:
Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Tregradig skala
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Föreståndaren, 2015-06-02
Innehåll
I kursen deltar studenten i det dagliga arbetet i olika måltidskontext. Studenten tillämpar och utvecklar teoretiska kunskaper samt praktiska färdigheter inom det måltids- och restaurangvetenskapliga området.
Förväntade studieresultat
För godkänd kurs skall den studerande Färdighet och förmåga
Visa fördjupad förmåga att reflektera över samspelet mellan teori, aktuell forskning och praktiska färdigheter relaterat till utbildningens huvudområde
Visa fördjupad förmåga att reflektera över samspelet mellan företaget och kunden
Visa fördjupad förmåga att reflektera över samspelet mellan ledare, anställda och kund
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Visa grundläggande förmåga att vid insamling och analys av data identifiera, kritiskt granska och värdera olika rutiner och strukturer i verksamheten
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs lägst betyget godkänt på kurserna Måltids- och restaurangvetenskap 2, 15 hp, Vinkunskap och sommellerie, 15 hp eller kursen Vinkunskap och matlagning, 15 hp samt genomgången kurs i Gastronomi, 15 hp eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisningen sker i form av verksamhetsförlagd utbildning. Viss arbetstid kan vara förlagd till helg och kvällstid. Kursen kan förläggas till annan plats än campus Umeå.
Examination
Kursen examineras genom individuell PM inklusive fältanteckningar som redovisas individuellt vid ett seminarium. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten från kursens olika delar och sätts först när alla delar är fullgjorda och godkända. Tregradig betygskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle inom två månader. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan. För mer information se Rektorsbeslut om Regler för betyg och examination.
Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med kursansvarig lärare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt som hindrar studenten att uppnå kursens FSR. Studenten avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen.
TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Litteratur
Giltig från:
2015 vecka 40
Obligatorisk litteratur
Samhällsvetenskapliga metoder Bryman Alan, Nilsson Björn 2., [rev.] uppl. : Malmö : Liber : 2011 : 690 s. : ISBN: 978-91-47-09068-6 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Sunstein C.R Social Norms and Social Roles. Columbia Law Review : 1996 : Obligatorisk Läsanvisning: Vol. 96, No. 4 (May, 1996), pp. 903-968
Referenslitteratur
Etnografiska observationer Arvastson Gösta, Ehn Billy 1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2009 : 227 s. : ISBN: 978-91-44-05748-4 Se Umeå UB:s söktjänst
Etnologiskt fältarbete Kaijser Lars, Öhlander Magnus 2., [omarb. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 296 s. : ISBN: 978-91-44-05852-8 Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma