Måltids- och restaurangvetenskap - Vinkunskap och sommellerie, 15 hp
Engelskt namn: Meal and restaurant science - Knowledge of Wine and sommellerie
Denna kursplan gäller: 2011-09-05
och tillsvidare
Kurskod: 2MR050
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Enheten för restauranghögskolan, 2010-11-18
Innehåll
Kursen innehåller två moment. Moment 1 behandlar vin och druvkunskap samt vinframställning. Moment 2 ger den studerande möjlighet att tillämpa teoretiska kunskaper på plats i ett vinproducerande område i form av fältarbete. Kursen syftar till att den studerande ska förvärva en gedigen förmåga att beskriva karaktären på olika viner producerade runt om i världen, samt färdigheten att kunna arbeta och servera vin i matsal.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs ska den studerande kunna visa fördjupande kunskaper i att beskriva olika druvors egenskaper samt odling och framställning av olika typer av vin, samt visa en utvecklad färdighet vid vinprovningar, att kunna karaktärisera utseende, doft och smak hos olika typer av vin beroende på druvsort, ursprung och tillverkningsmetod. Den studerande ska även kunna redovisa fördjupande kunskaper om vinområden och vinstilar.
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs betyget godkänt på kurserna Måltids- och restaurangvetenskap - Drycker 15 hp samt Mat och Dryck 15 hp eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedriv i form av föreläsningar, vinprovningar och praktiskt arbete i matsal samt fältarbete.
Examination
Moment 1 examineras genom aktivt deltagande vid vinprovningar samt genom löpande inlämningg av skriftliga uppgifter. Moment 2 förutsätter avklarad examination på moment 1, och examineras genom ett aktivt arbet vad gäller förberedelser och genomförande av fältarbete samt rapportskrivning och deltagande vid seminarium kring rapport och fältarbete enligt anvisning.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.