"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kreativ matlagning, 15 hp

Engelskt namn: Creative Cooking

Denna kursplan gäller: 2007-06-25 och tillsvidare

Kurskod: 2MR048

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Ledningsgruppen för Hotell- och Restaurang¬managementprogrammet och Gastronomiprogrammet, 2007-06-01

Innehåll

Kreativ matlagning är en fördjupande kurs i matlagning där stort utrymme ägnas åt komposition och tillagning av à la carte-rätter med såväl klassiska som moderna matlagningstekniker. Tonvikt läggs på kreativitet. Under kursen speglas aktuella trender i matlagning. De studerande tränas i menykomposition och i receptskrivning. Studenterna medverkar även i planering och tillagning av maträtter för bankettsittningar.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna: komponera och tillaga kreativa à la carte-rätter med klassiska och moderna tekniker utifrån en given råvarulista, visa grundläggande färdigheter i menykomposition, självständigt och i grupp skriva recept och planera arbetsordning utifrån givna förutsättningar och medverka i planering och tillagning av maträtter för bankettsittningar.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs följande genomgångna kurser: Matens kemi och sensorik 15 hp, Mat och dryck, 15 hp och Kost och hälsa, 15 hp samt lägst betyg Godkänt på kursen Gastronomins grunder 15 hp, eller motsvarande, eller grundläggande behörighet och dokumenterat gedigen yrkeserfarenhet.

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av praktiska övningar i kök, enskilt och i grupp. Undervisningen sker även i form av arbete med recept, enskilt och i grupp. Viss undervisning i kök kan ske kvällstid och utanför campus. Praktiska övningar i kök är obligatoriska. undervisningen på kursen sker på engelska.

Examination

Kursen examineras genom bedömning av det praktiska arbetet i kök, praktiskt prov i slutet av kursen och genom fortlöpande inlämningsuppgifter. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska delar är fullgjorda och godkända. Tregradig betygskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan..

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.