Engelskt namn: Nordic Ethno gastronomy in Theory and Practice
Denna kursplan gäller: 2009-12-07
och tillsvidare
Kurskod: 2MR045
Högskolepoäng: 10
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Enheten för Restauranghögskolan, 2009-12-07
Innehåll
Kursens syfte är att med det ökade mat intresset generellt som grund fokusera på norrländsk matkultur förr, nu och i framtiden. I teori och praktik visas kopplingen mellan råvaror, tillagning, maträtter och måltidsmönster. Tradition såväl som trender belyses liksom matens olika betydelser. Detta ger en ingående kunskap om norrländsk kultur och identitet. Kursen består av tre olika moment.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs ska den studerande kunna redogöra för norrländsk matkultur förr och nu, samt Norrlands roll i Matkulturens Europa,analysera och karaktärisera norrländska råvaror och maträtter, sammanställa måltider med olika symbolvärde, såväl till vardag som till fest och analysera gastronomin i Norrland utifrån ett globalt perspektiv.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen sker i form av föreläsningar, praktiska övningar i kök, enskilt och i grupp. Undervisningen sker på campus i Umeå, Örnsköldsvik eller Skellefteå. Kursen är även delvis internet baserad.
Examination
Kursen examineras genom inlämningsuppgifter och ett skriftligt prov i slutet av kursen.
Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultatet från inlämningsuppgifter och slutprov.
Tre gradig skala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas.
För studerande som inte blivit godkända vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare ett provtillfälle. Den som godkänts på prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
Studerande som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av kurs, har rätt att begära att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF6 kap. 11b§).
Sådan begäran lämnas skriftligen till företrädaren för Enheten för Restauranghögskolan.
Tillgodoräknande av kurs prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknande ordning.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.