"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Vetenskaplig metod och examensarbete, 15 hp

Engelskt namn: Scientific methods and degree project

Denna kursplan gäller: 2012-09-03 och tillsvidare

Kurskod: 2MR043

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, innehåller särskilt utformat examensarbete för högskoleexamen

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Programkommittén för Hotell- och restaurangmanagementprogrammet och Gastronomiprogrammet, 2009-10-21

Reviderad av: Enheten för Restauranghögskolan, 2012-09-24

Innehåll

Kursen syftar till att den studerande ska utveckla sin förmåga att förstå och arbeta med måltids- och restaurangvetenskapliga problem. Moment 1 och 2 görs delvis parallellt.

Moment 1, Vetenskaplig metod, 7,5 hp
Kursen ger grundläggande metodkunskaper inom områden som är relevanta för huvudområdet. Kursen behandlar vetenskapsteoretiska grundresonemang, vetenskapligt förhållningssätt, sekretess och forskningsetik samt kvantitativa och kvalitativa metoder.

Moment 2, Examensarbete, 7,5 hp
Examensarbete tränar den studerandes förmåga att i ett självständigt arbete formulera problem och syfte, välja material och metod, bearbeta och sammanställa resultat samt sätta resultaten i relation till andra arbeten inom huvudområdet. Momentet innebär en fördjupning av kunskaper inom ett valt tema. Examensarbetet skall visa prov på att den studerande självständigt kan utveckla och behandla en problemställning inom huvudområdet. Det kan ske i form av ett utrednings- och/eller utvecklingsarbete eller en experimentell studie.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna

Moment 1, Vetenskaplig metod 

  • redogöra för vetenskapliga metoder med relevans för huvudområdet
  • redovisa en förståelse av grundläggande vetenskapliga perspektiv

Moment 2, Examensarbete

  • formulera och precisera en problemframställning förankrad i teori
  • söka och värdera kunskap hämtat ur kritiskt och självständigt valt källmaterial i relation till huvudområdet
  • genomföra och rapportera en vetenskaplig studie från problemformulering till analys och slutsatser enligt tidsplan
  • försvara och kritisk granska en vetenskaplig studie vid ett vetenskapligt seminarium, muntligen och skriftligen

Behörighetskrav

Genomgångna och avklarade kurser omfattande minst 60 hp inom valt program varav minst 45 hp i respektive programs karaktärsämnen.

Undervisningens upplägg

Undervisning består av kursintroduktion, handledning, självstudier och tre obligatoriska seminarier. Vid det första seminariet presenteras forskningsplan och metodval och vid det andra presenteras det dittills genomförda arbetet efter ungefär två tredjedelar av kurstiden. Vid det avslutande examinerande seminariet ingår förutom försvar av det egna arbetet en opposition (kritisk granskning) av andras arbete. Examensarbetet genomförs enskilt eller i par vid Enheten för Restauranghögskolan.

Examination

Moment 1, Vetenskaplig metod
Momentet  examineras genom skriftlig salstentamen samt genom muntlig redovisning av tillämpningsuppgifter. Betygen Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas på momentet. Seminarierna kräver aktivt deltagande för att erhålla betyget Godkänt.

Moment 2, Examensarbete
Moment 2 examineras genom författande, försvar och opponering av ett självständigt arbete. Försvar och opponering sker vid det avslutande seminarium. Betygsskalan består av betygen Underkänd, Godkänd och Väl godkänd.

Betyg för hela kursen utgör en sammanfattande bedömning av resultaten i de båda momenten och sätts först när alla obligatoriska  delar är fullgjorda och godkända. Eventuella kompletteringar skall ske efter handledarens anvisning inom den tid som handledaren anger. Tregradig betygsskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas.

För betyget Väl godkänd i hela kursen krävs det betyget Väl godkänd i båda moment. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Studerande har rätt att genomgå 5 prov upp till två år efter första registreringstillfället. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.

Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan.

Litteratur

  • Giltig från: 2013 vecka 35

    Vetenskaplig metod och examensarbete 15 hp

    OBLIGATORISK LITTERATUR

    Ejvegård Rolf
    Vetenskaplig metod
    4. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2009 : 183 s. :
    ISBN: 978-91-44-05474-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Forskningsmetodikens grunder : att planera, genomföra och rapportera en undersökning
    Patel Runa, Davidson Bo
    4., [uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 149 s. :
    ISBN: 978-91-44-06868-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Thurén Torsten
    Vetenskapsteori för nybörjare
    2. uppl. : Liber : 2007 : 152 s. :
    ISBN: 978-91-47-08651-1
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Vetenskapliga artiklar och annan litteratur kan tillkomma

    REFERENSLITTERATUR

    Bryman Allan
    Samhällsvetenskapliga metoder
    1 : Malmö : Liber ekonomi : 2002 :

  • Giltig från: 2012 vecka 39

    Vetenskaplig metod och examensarbete 15 hp

    OBLIGATORISK LITTERATUR

    Ejvegård Rolf
    Vetenskaplig metod
    4. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2009 : 183 s. :
    ISBN: 978-91-44-05474-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Thurén Torsten
    Vetenskapsteori för nybörjare
    2. uppl. : Liber : 2007 : 152 s. :
    ISBN: 978-91-47-08651-1
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Forskningsmetodikens grunder : att planera, genomföra och rapportera en undersökning
    Patel Runa, Davidson Bo
    4., [uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 149 s. :
    ISBN: 978-91-44-06868-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Vetenskapliga artiklar och annan litteratur kan tillkomma

    REFERENSLITTERATUR

    Introduktion till forskningsmetodik
    Bell Judith, Nilsson Björn
    4., [uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2006 : 265 s. :
    ISBN: 91-44-04645-6 och 978-91-44-04645-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Strömquist Siv
    Uppsatshandboken : råd och regler för utformningen av examensarbeten och vetenskapliga uppsatser
    5., [utök. och uppdaterade] uppl. : Uppsala : Hallgren & Fallgren : 2010 : 142 s. :
    ISBN: 978-91-7382-852-9
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Studentens skrivhandbok
    Schött Kristina, Melin Lars, Strand Hans, Moberg Bodil
    2., [uppdaterade] uppl. : Stockholm : Liber : 2007 : 176 s. :
    ISBN: 978-91-47-08459-3z 978-91-47-08459-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Trost Jan
    Enkätboken
    3., [rev. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 168 s. :
    ISBN: 978-91-44-04046-2
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Dalen Monica
    Intervju som metod
    1. uppl. : Malmö : Gleerups utbildning : 2008 : 144 s. :
    ISBN: 978-91-40-65247-8
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Five aspects meal model; a tool for development of meal service in the restaurant field?
    Gustafsson Inga-Britt, Oström Åsa, Johansson Jesper, Mossberg Lena
    Journal of Foodservice 17:84-93, [Tidskriftsartikel] : 2006 :

    Creative Design an efficient tool for product development
    Naes Tormod, Eikrem Nyvold Tone
    Food Quality and Preference : 2004 :
    Läsanvisning: 15, 97-104