Kursen ger en introduktion i matlagning. Kursen behandlar grundläggande begrepp och termer, metod samt olika råvaror. Därefter sker en teoretisk och praktisk genomgång av olika grundläggande tekniker för tillagning av kött, fisk och fågel samt desserter.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs ska den studerande kunna
redogöra för grundläggande begrepp och termer inom matlagning
beskriva olika råvaror och hur de kan användas
visa grundläggande metodkunskaper inom matlagning
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen är i huvudsak baserad på praktiska övningar i kök. Grupparbetsuppgifter kan också förekomma. Praktiska övningar i kök och grupparbetsuppgifter är obligatoriska.
Examination
Kursen examineras fortlöpande genom bedömning av inlämnade uppgifter, samt ett individuellt praktiskt prov i slutet av kursen. För att få genomföra det praktiska provet krävs att samtliga inlämningsuppgifter är inlämnade och godkända. Det praktiska provet genomförs på Restauranghögskolan, Umeå universitet.
Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska delar är fullgjorda och godkända. Tregradig betygskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Studerande har rätt att genomgå 5 prov upp till två år efter första registreringstillfället. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan.
Tillgodoräknande av del av kurs beslutas av betygssättande lärare. Tillgodoräknande av hel kurs beslutas av prefekt/föreståndare. Blankett för tillgodoräknande http://www.umu.se/digitalAssets/22 /22041_anskan-om-tillgodorknande.pdf