"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Grundläggande kreativ matlagning, 5 hp

Engelskt namn: Introduction to Creative Cooking

Denna kursplan gäller: 2011-11-14 och tillsvidare

Kurskod: 2MR041

Högskolepoäng: 5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden, 2009-10-01

Reviderad av: Restauranghögskolans programkommitté, 2011-09-15

Innehåll

Kursen ger en introduktion i matlagning. Kursen behandlar grundläggande begrepp och termer, metod samt olika råvaror. Därefter sker en teoretisk och praktisk genomgång av olika grundläggande tekniker för tillagning av kött, fisk och fågel samt desserter.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna • redogöra för grundläggande begrepp och termer inom matlagning • beskriva olika råvaror och hur de kan användas • visa grundläggande metodkunskaper inom matlagning

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen är i huvudsak baserad på praktiska övningar i kök. Grupparbetsuppgifter kan också förekomma. Praktiska övningar i kök och grupparbetsuppgifter är obligatoriska.

Examination

Kursen examineras fortlöpande genom bedömning av inlämnade uppgifter, samt ett individuellt praktiskt prov i slutet av kursen. För att få genomföra det praktiska provet krävs att samtliga inlämningsuppgifter är inlämnade och godkända. Det praktiska provet genomförs på Restauranghögskolan, Umeå universitet. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska delar är fullgjorda och godkända. Tregradig betygskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Studerande har rätt att genomgå 5 prov upp till två år efter första registreringstillfället. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan. Tillgodoräknande av del av kurs beslutas av betygssättande lärare. Tillgodoräknande av hel kurs beslutas av prefekt/föreståndare. Blankett för tillgodoräknande http://www.umu.se/digitalAssets/22 /22041_anskan-om-tillgodorknande.pdf

Litteratur

Giltig från: 2011 vecka 45

Grundläggande kreativ matlagning 5 hp

Obligatorisk litteratur

Matlagning : en handbok
Hallberg Jan-Erik, Hjelmberg Anders, Dunthorne Susan, Smedberg Rolf
3. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 422 s. :
ISBN: 978-91-44-06052-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst