Huvudområden och successiv fördjupning:
Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Enheten för restauranghögskolan, 2008-03-19
Innehåll
Kursen ger en introduktion i kvalificerad matlagning. Inledningsvis behandlas grundläggande begrepp och termer samt viktiga råvaror. Därefter sker en teoretisk och praktisk genomgång av olika grundläggande tekniker för tillagning av kött, fisk och fågel samt desserter och konditori. Kursen avslutas med ett inslag om hur mat och dryck kan kombineras.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs ska den studerande kunna
- redogöra för grundläggande begrepp och termer inom matlagning,
- beskriva viktiga råvaror och hur de kan användas,
- visa grundläggande färdigheter i matlagning och konditori,
- visa grundläggande kunskaper om hur mat och dryck kan kombineras.
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs minst fyra terminers studier på gymnasiets hotell- och restaurangprogram eller motsvarande samt Svenska A och Engelska A.
Undervisningens upplägg
Undervisningen är i huvudsak nätbaserad med videoinspelade föreläsningar kombinerat med praktiska övningar i kök. Grupparbetsuppgifter kan också förekomma. Praktiska övningar i kök och grupparbetsuppgifter är obligatoriska.
Examination
Kursen examineras fortlöpande genom bedömning av inlämnade uppgifter samt prov i slutet av kursen.
Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska delar är fullgjorda och godkända. Tregradig betygskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se länk:
http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.