"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Vetenskapliga metoder inom gastronomi, 7,5 hp

Engelskt namn: Scientific methodology in gastronomy

Denna kursplan gäller: 2007-11-05 och tillsvidare

Kurskod: 2MR027

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Programkom för hotell- och restaurangmanagementprogr o gastronomiprogrammet, 2007-10-30

Innehåll

Kursen ger grundläggande metod och statistikkunskaper inom områden som är relevanta för gastronomiområdet. Kursen behandlar grundläggande vetenskapsteori, vetenskapligt förhållningssätt, sekretess och forskningsetik samt kvantitativa och kvalitativa metoder. Kursens statistikdel behandlar beskrivande statistik och olika lägesmått, spridningsmått och sambandsmått. Vidare presenteras hypotesprövning, statistisk interferens samt metoder för skattning av reliabilitet och validitet. De studerande ges träning att bearbeta statistikproblem med datorhjälp. Kursen innnehåller även ett grupparbete där de studerande tillämpar sina kunskaper för att planera, genomföra och avrapportera en studie.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna - redovisa grundläggande kunskaper i vetenskapsteori, - redogöra för vetenskapliga metoder med relevans för gastronomiområdet, - tillämpa beskrivande statistik samt förstå begreppet statistisk interferens, - genomföra en studie från problemformulering till analys och slutsaster, - skriftligen och muntligen presentera och försvara sin egen studie samt granska kurskamraters studier.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i from av föreläsningar, datorövningar, tillämpningsuppgifter, handledning och seminarier. Tillämpningsuppgifter och seminarier är obligatoriska.

Examination

Kursen examineras genom skriftlig tentamen samt skrifttlig och muntlig redovisning av tillämpningsuppgifter. Seminarier kräver aktivt deltagande för godkänt betyg. Vid seminarier sätts något av betygen U och G. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska delar är fullgjorda och godkända. Tregradig betygskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se länk: http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html

Litteratur

Giltig från: 2007 vecka 45

Ejlertsson G.
Enkäten i praktiken : En handbok i enkätmetodik
Lund : Studentlitteratur : 2005 :
ISBN: 91-44-03164-5
Se Umeå UB:s söktjänst

Ejlertsson Göran
Statistik för hälsovetenskaperna
Lund : Studentlitteratur : 2003 : 275 s. :
ISBN: 91-44-03123-8
Se Umeå UB:s söktjänst

Hansson S-O. Konsten att vara vetenskaplig. KTH, 2007

Läsanvisning: http://www.infra.kth.se/~soh/konstenatt.pdf

Forskningsmetodik : om kvalitativa och kvantitativa metoder
Holme Idar Magne, Solvang Bernt Krohn
2., [rev. och utök.]uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1997 : 360 s. :
ISBN: 91-44-00211-4
Se Umeå UB:s söktjänst

Att skriva PM/Rapporter/Uppsatser. Umeå, Institutionen för Kostvetenskap (15 s). (Tillhandahålls av Restauranghögskolan) Introduktion till SPSS. Umeå, Institutionen för Kostvetenskap. (Tillhandahålls av Restauranghögskolan)

Referenslitteratur

Aronsson Åke
SPSS : en introduktion till basmodulen : [version 9 för Windows 95/98/NT]
Lund : Studentlitteratur : 1999 : 360 s. :
ISBN: 91-44-01129-6
Se Umeå UB:s söktjänst

Ett vetenskapligt förhållningssätt i uppsatser och examensarbeten. Finns tillgänglig på http:www.pedag.umu.se/forskning/publikationer/rapporter/Nr 17.pdf
Berge Britt-Marie, Hult Agneta
Umeå : Pedagogiska institutionen : 1999 : 26 s. :

Ejlertsson Göran
Övningsbok i statistik : med lösningar
2., [moderniserade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2003 : 140 s. :
ISBN: 91-44-03165-3
Se Umeå UB:s söktjänst

Forsman Birgitta
Forskningsetik : en introduktion
Lund : Studentlitteratur : 1997 : 138 s. :
ISBN: 91-44-00484-2
Se Umeå UB:s söktjänst

Vad är god forskningssed? : synpunkter, riktlinjer och exempel
Gustafsson Bengt, Hermerén Göran, Petersson Bo
Stockholm : Vetenskapsrådet : 2005 : 88 s. :
ISBN: 91-7307-062-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: www.vr.se/download/18.6b2f98a910b3e260ae28000334/god_forskningssed_3.pdf

Från tanke till text : en språkhandbok för uppsatsskrivande studenter
Jarrick Arne, Josephson Olle
2., [översedda]uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1996 : 133 s. :
ISBN: 91-44-26842-4
Se Umeå UB:s söktjänst

Studentens skrivhandbok.
Schött Kristina, Melin Lars, Strand Hans, Moberg Bodil
Stockholm : Almqvist&Wiksell : 1998 : 141 s. : diagr. ; 24 cm :
ISBN: 91-21-16769-9
Se Umeå UB:s söktjänst

Svensson Elisabeth
Vetenskaplig metodik : att formulera och studera vårdproblem
2., omarb. uppl. : Stockholm : Natur och kultur : 1987 : 141 s. :
ISBN: 91-27-50186-8
Se Umeå UB:s söktjänst

Thurén Torsten
Vetenskapsteori för nybörjare
2. uppl. : Liber : 2007 : 152 s. :
ISBN: 978-91-47-08651-1
Se Umeå UB:s söktjänst

Trost Jan
Kvalitativa intervjuer
3. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2005 : 146 s. :
ISBN: 91-44-03802-X
Se Umeå UB:s söktjänst