Engelskt namn: Scientific methodology in gastronomy
Denna kursplan gäller: 2007-11-05
och tillsvidare
Kurskod: 2MR027
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Betygsskala: Tregradig skala
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Programkom för hotell- och restaurangmanagementprogr o gastronomiprogrammet, 2007-10-30
Innehåll
Kursen ger grundläggande metod och statistikkunskaper inom områden som är relevanta för gastronomiområdet. Kursen behandlar grundläggande vetenskapsteori, vetenskapligt förhållningssätt, sekretess och forskningsetik samt kvantitativa och kvalitativa metoder. Kursens statistikdel behandlar beskrivande statistik och olika lägesmått, spridningsmått och sambandsmått. Vidare presenteras hypotesprövning, statistisk interferens samt metoder för skattning av reliabilitet och validitet. De studerande ges träning att bearbeta statistikproblem med datorhjälp. Kursen innnehåller även ett grupparbete där de studerande tillämpar sina kunskaper för att planera, genomföra och avrapportera en studie.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs ska den studerande kunna
- redovisa grundläggande kunskaper i vetenskapsteori,
- redogöra för vetenskapliga metoder med relevans för gastronomiområdet,
- tillämpa beskrivande statistik samt förstå begreppet statistisk interferens,
- genomföra en studie från problemformulering till analys och slutsaster,
- skriftligen och muntligen presentera och försvara sin egen studie samt granska kurskamraters studier.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i from av föreläsningar, datorövningar, tillämpningsuppgifter, handledning och seminarier. Tillämpningsuppgifter och seminarier är obligatoriska.
Examination
Kursen examineras genom skriftlig tentamen samt skrifttlig och muntlig redovisning av tillämpningsuppgifter. Seminarier kräver aktivt deltagande för godkänt betyg. Vid seminarier sätts något av betygen U och G.
Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska delar är fullgjorda och godkända. Tregradig betygskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se länk:
http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html
Litteratur
Giltig från:
2007 vecka 45
Ejlertsson G. Enkäten i praktiken : En handbok i enkätmetodik Lund : Studentlitteratur : 2005 : ISBN: 91-44-03164-5 Se Umeå UB:s söktjänst
Ejlertsson Göran Statistik för hälsovetenskaperna Lund : Studentlitteratur : 2003 : 275 s. : ISBN: 91-44-03123-8 Se Umeå UB:s söktjänst
Hansson S-O. Konsten att vara vetenskaplig. KTH, 2007
Forskningsmetodik : om kvalitativa och kvantitativa metoder Holme Idar Magne, Solvang Bernt Krohn 2., [rev. och utök.]uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1997 : 360 s. : ISBN: 91-44-00211-4 Se Umeå UB:s söktjänst
Att skriva PM/Rapporter/Uppsatser. Umeå, Institutionen för Kostvetenskap (15 s). (Tillhandahålls av Restauranghögskolan)
Introduktion till SPSS. Umeå, Institutionen för Kostvetenskap. (Tillhandahålls av Restauranghögskolan)
Referenslitteratur
Aronsson Åke SPSS : en introduktion till basmodulen : [version 9 för Windows 95/98/NT] Lund : Studentlitteratur : 1999 : 360 s. : ISBN: 91-44-01129-6 Se Umeå UB:s söktjänst
Ett vetenskapligt förhållningssätt i uppsatser och examensarbeten. Finns tillgänglig på http:www.pedag.umu.se/forskning/publikationer/rapporter/Nr 17.pdf Berge Britt-Marie, Hult Agneta Umeå : Pedagogiska institutionen : 1999 : 26 s. :
Ejlertsson Göran Övningsbok i statistik : med lösningar 2., [moderniserade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2003 : 140 s. : ISBN: 91-44-03165-3 Se Umeå UB:s söktjänst
Forsman Birgitta Forskningsetik : en introduktion Lund : Studentlitteratur : 1997 : 138 s. : ISBN: 91-44-00484-2 Se Umeå UB:s söktjänst
Vad är god forskningssed? : synpunkter, riktlinjer och exempel Gustafsson Bengt, Hermerén Göran, Petersson Bo Stockholm : Vetenskapsrådet : 2005 : 88 s. : ISBN: 91-7307-062-9 Se Umeå UB:s söktjänst Läsanvisning: www.vr.se/download/18.6b2f98a910b3e260ae28000334/god_forskningssed_3.pdf
Från tanke till text : en språkhandbok för uppsatsskrivande studenter Jarrick Arne, Josephson Olle 2., [översedda]uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1996 : 133 s. : ISBN: 91-44-26842-4 Se Umeå UB:s söktjänst
Studentens skrivhandbok. Schött Kristina, Melin Lars, Strand Hans, Moberg Bodil Stockholm : Almqvist&Wiksell : 1998 : 141 s. : diagr. ; 24 cm : ISBN: 91-21-16769-9 Se Umeå UB:s söktjänst
Svensson Elisabeth Vetenskaplig metodik : att formulera och studera vårdproblem 2., omarb. uppl. : Stockholm : Natur och kultur : 1987 : 141 s. : ISBN: 91-27-50186-8 Se Umeå UB:s söktjänst
Thurén Torsten Vetenskapsteori för nybörjare 2. uppl. : Liber : 2007 : 152 s. : ISBN: 978-91-47-08651-1 Se Umeå UB:s söktjänst
Trost Jan Kvalitativa intervjuer 3. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2005 : 146 s. : ISBN: 91-44-03802-X Se Umeå UB:s söktjänst