"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Drycker och måltidskultur, 22,5 hp

Engelskt namn: Beverages and Ethnogastronomy

Denna kursplan gäller: 2007-08-27 och tillsvidare

Kurskod: 2MR023

Högskolepoäng: 22,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Ledningsgruppen för Hotell- och restaurangmanagementprogrammet och, 2007-05-28

Reviderad av: Ledn grupp f hotell- och restaurangmanagementpr och gastronomiprogrammet, 2007-05-28

Innehåll

Kursen innehåller en grundläggande och översiktlig genomgång av viner, olika spritsorter och öltyper. Även icke alkoholhaltiga drycker såsom kaffe, te och vatten behandlas. Framställningsprocedurer och olika sätt att hantera dryckerna utgör centrala inslag. Kursen innehåller även en genomgång av olika aspekter på ansvarsfull alkoholservering och de regelsystem som berör servering av drycker. Avsnittet måltidskultur ger grundläggande kunskaper om mat, dryck, måltider och restauranger som kulturbundna företeelser.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna • beskriva typiska egenskaper hos olika typer av vin, sprit och öl, • översiktligt beskriva framställningen av olika typer av vin, sprit och öl, • översiktligt redogöra för dryckeshistoria och dryckeskultur, • översiktligt beskriva icke alkoholhaltiga måltidsdrycker såsom kaffe, te och vatten, • vid provningar karaktärisera utseende, doft och smak av olika typer av vin, sprit och öl, • redogöra för och förstå lagar, förordningar och andra regelsystem som ligger till grund för en ansvarsfull alkoholservering, • aktivt diskutera medicinska och sociala effekter av alkohol- och droganvändning, • översiktigt redogöra för mathistoria och måltidskultur med tonvikt på utvecklingen och trender i Sverige.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar och dryckesprovningar. Under kursens gång genomförs även studiebesök. Dryckesprovningar och studiebesök är obligatoriska.

Examination

Kursen examineras genom aktivt deltagande i gruppövningar, skriftliga examinations-uppgifter, praktiska prov och skriftlig tentamen. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska delar är fullgjorda och godkända. Tregradig betygskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se länk: http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.