Huvudområden och successiv fördjupning:
Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Ledningsgruppen för Hotell- och restaurangmanagementprogrammet och, 2007-05-28
Reviderad av: Ledn grupp f hotell- och restaurangmanagementpr och gastronomiprogrammet, 2007-05-28
Innehåll
Kursen innehåller en grundläggande och översiktlig genomgång av viner, olika spritsorter och öltyper.
Även icke alkoholhaltiga drycker såsom kaffe, te och vatten behandlas. Framställningsprocedurer och
olika sätt att hantera dryckerna utgör centrala inslag. Kursen innehåller även en genomgång av olika
aspekter på ansvarsfull alkoholservering och de regelsystem som berör servering av drycker.
Avsnittet måltidskultur ger grundläggande kunskaper om mat, dryck, måltider och restauranger som
kulturbundna företeelser.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs ska den studerande kunna
beskriva typiska egenskaper hos olika typer av vin, sprit och öl,
översiktligt beskriva framställningen av olika typer av vin, sprit och öl,
översiktligt redogöra för dryckeshistoria och dryckeskultur,
översiktligt beskriva icke alkoholhaltiga måltidsdrycker såsom kaffe, te och vatten,
vid provningar karaktärisera utseende, doft och smak av olika typer av vin, sprit och öl,
redogöra för och förstå lagar, förordningar och andra regelsystem som ligger till grund för en
ansvarsfull alkoholservering,
aktivt diskutera medicinska och sociala effekter av alkohol- och droganvändning,
översiktigt redogöra för mathistoria och måltidskultur med tonvikt på utvecklingen och
trender i Sverige.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar och dryckesprovningar. Under kursens
gång genomförs även studiebesök. Dryckesprovningar och studiebesök är obligatoriska.
Examination
Kursen examineras genom aktivt deltagande i gruppövningar, skriftliga examinations-uppgifter,
praktiska prov och skriftlig tentamen. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid
examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska delar är fullgjorda och godkända.
Tregradig betygskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Den
som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att
begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas
skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se
länk:
http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.