Kursen syftar till att den studerande ska förvärva en gedigen förmåga att beskriva karaktären på olika viner producerade runt om i världen samt färdighet att arbeta i matsal och att servera vin i matsal. Den studerande skall också ha förvärvat fördjupade kunskaper om odling och tillverkning av olika vintyper genom fältarbete i ett vinproducerande land.
Kursen innehåller tre moment.
Moment 1: Vin- och druvkunskap samt vinframställning (Knowledge of Wine and Wine Production), 6 hp
Moment 2: Fältarbete (Field Studies), 3 hp
Under momentet får studenten möjlighet att tillämpa teoretiska kunskaper på plats i ett vinproducerande område. Arbetet föregås av litteraturstudier.
Moment 3: Sommelierkunskap och matsalshantverk (Sommelier Arts and Dining Room Service), 6 hp
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs ska den studerande kunna:
- Visa fördjupade kunskaper i att beskriva olika druvors egenskaper samt odling och framställning av olika typer av vin
- Visa en fördjupad färdighet vid vinprovningar genom att kunna karaktärisera utseende, doft och smak hos olika typer av vin beroende på druvsort, ursprung och tillverkningsmetod
- Redovisa fördjupade kunskaper om vinområden och vinstilar
- Aktivt medverka i planering och genomföra service av vin och mat i matsal
- Visa färdighet att med klassiska och moderna tekniker i serveringshantverket servera dryck och mat
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs betyget godkänt på kursen Drycker 15 hp samt genomgången kurs i Mat och dryck 15 hp, eller motsvarande. Deltagande i moment 2 förutsätter avklarad examination på moment 1. Deltagande i moment 3 förutsätter avklarad examination på moment 2.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, vinprovningar och praktiskt arbete i matsal samt fältarbete. Vinprovning och praktiskt arbete i matsal är obligatoriskt. Viss undervisning i matsal kan ske kvällstid och utanför campus.
Examination
Moment 1 examineras genom aktivt deltagande vid vinprovningar samt genom löpande inlämning av skriftliga uppgifter.
Moment 2 förutsätter avklarad examination på moment 1 och examineras genom ett aktivt arbete i förberedelser och genomförande av fältarbete samt genom en rapportskrivning och ett seminarium .
Moment 3 examineras genom en skriftlig tentamen samt genom praktiskt prov. Vidare sker examination med praktiska övningar i matsal.
För väl godkänt på kursen krävs betyget väl godkänt på minst två av de tre momenten.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
Studerande som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se länk:
http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html
Litteratur
Giltig från:
2012 vecka 1
Vinkunskap med serveringshantverk 15 hp
Obligatorisk litteratur
Robinson Jancis The Oxford companion to wine 3. ed. : Oxford : Oxford University Press : 2006 : xxiv, 813, [1] s., [16] pl.-bl. : ISBN: 0-19-860990-6 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Odla och tillverka vin Torstenson Lars, Pappinen Lauri 2 uppl. : Sundbyberg : Pagina förlags AB : 2009 : ix, 293 s. : ISBN: 91-7241-147-3 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Referenslitteratur
Robinson Jancis Wines and spirits : understanding style and quality Rev. ed. : London : Wine and Spirit Education Trust : 2011 : xi, 2-278 s. : ISBN: 978-1-905819-15-7 Se Umeå UB:s söktjänst
Systembolagets kartbok över vinområden, Stockholm, Systembolaget (senaste upplagan)
Därtill tillkommer anvisad litteratur relaterad till studieresan.