Moment 1: Sinnenas funktion och roll (The functional roll of the senses), 2 hp. Momentet behandlar för mat och dryck relevanta sinnens anatomi, fysiologi och psykologi. Momentet behandlar även samspel mellan sinnena och innehåller inslag om preferens och kostval, aptit och mataversioner.
Moment 2: Olika kombinationer av mat och dryck (Different combinations of food and beverage) 13 hp. Momentet behandlar olika druvors egenskaper och olika kombinationer mellan mat och vin samt mat och andra drycker enligt teorierna om samklang och kontradiktion. Momentet innehåller även arbete i matsal som samläses med kursen Restaurangdrift i kök 15 hp.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs ska den studerande kunna
Redovisa grundläggande kunskaper om för mat och dryck relevanta sinnens anatomi, fysiologi och psykologi samt redovisa grundläggande kunskaper om preferens, kostval, aptit och mataversioner
Redovisa kunskaper om olika druvtypiska viners doft- och smakegenskaper
Redovisa fördjupade kunskaper om teorierna om samklang och kontradiktion
Kombinera olika drycker med mat utifrån dryckernas och matens olika egenskaper
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar och laborationer. Under kursen skall studenterna genomföra och skriftligt redovisa en mindre undersökning inom området mat och dryck. Laborationer och gruppredovisning är obligatoriska.
Examination
Kursen examineras genom aktivt deltagande i gruppövningar och laborationer, genom skriftliga tentamina samt ett praktiskt prov. För moment 2 tillkommer examination i form av en redovisning av grupparbete. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska delar är fullgjorda och godkända. Tregradig betygskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas.
För väl godkänt på kursen krävs betyget väl godkänt på båda momenten.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Studerande har rätt att genomgå 5 prov upp till två år efter första registreringstillfället. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan.
TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning.
Litteratur
Giltig från:
2013 vecka 35
Mat och dryck 15 hp
Obligatorisk litteratur
Kombinera mat och vin Dolk Jens, Forslin Liselotte Kakao Förlag : 2012 : 160 s. : ISBN: 978-91-85861-63-7 (inb.) Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Logue Alexandra Woods The psychology of eating and drinking 3. ed. : New York : Brunner-Routledge : 2004 : xiv, 359 s. : ISBN: 0-415-95008-2 (inb.) Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst Läsanvisning: Kompendium köpes vid första kurstillfället.
Svensson Jan-Erik Stora ölboken 1. uppl. : Stockholm : Grenadine : 2013 : 220 s. : ISBN: 978-91-86287-24-5 (inb.) Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Vetenskapliga artiklar ingår också i kursen
Referenslitteratur
Jamais Michel Vin & gastronomi 1. uppl. : Stockholm ;a Luzern : Millhouse : 2001 : 256 s. : ISBN: 91-89614-00-3 (inb.) Se Umeå UB:s söktjänst Läsanvisning: Boken finns ej längre i handeln men på universitetsbiblioteket finns ett referensexemplar samt tre exemplar för utlåning