"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Drycker, 15 hp

Engelskt namn: Drinks

Denna kursplan gäller: 2011-11-07 och tillsvidare

Kurskod: 2MR007

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Samhällsvetenskapliga fakultetens verkställande utskott, 2008-09-01

Reviderad av: Restauranghögskolans programkommitté, 2011-09-15

Innehåll

Kursen är indelad i två moment. Moment 1 Drycker, framställning och provningsmetodik (Beverages) 10,5 hp innehåller en grundläggande och översiktlig genomgång av såväl alkoholhaltiga som icke alkoholhaltiga drycker. Provningsmetodik och olika framställningsprocedurer av dryckerna utgör centrala inslag i momentet. Moment 2 Ansvarsfull alkoholservering (responsible handling of alcoholic beverages) 4,5 hp ger en genomgång av olika aspekter på ansvarsfull alkoholservering och de regelsystem som berör servering av alkoholhaltiga drycker. Här behandlas även de medicinska och sociala aspekterna av alkohol- och droganvändning.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna Moment 1 • beskriva typiska egenskaper hos olika typer av drycker, • översiktligt beskriva framställningen av olika typer drycker, • vid provningar enligt metodik beskriva utseende, doft och smak, Moment 2 • redogöra för och förstå alkohollagen och tolkningar av lagen vilka ligger till grund för en ansvarsfull alkoholservering. • redogöra för och förstå de medicinska och sociala effekterna av alkohol- och droganvändning.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar och dryckesprovningar. Under kursens gång genomförs även studiebesök. Dryckesprovningar och studiebesök ingår i kursen.

Examination

Moment 1 examineras genom skriftlig tentamen, praktisk tentamen (provning) samt muntlig redovisning av PM-uppgifter. Moment 2 examineras genom skriftlig tentamen. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska delar är fullgjorda och godkända. Tregradig betygskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas. För väl godkänt på kursen krävs betyget väl godkänt på båda momenten. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Studerande har rätt att genomgå 5 prov upp till två år efter första registreringstillfället. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan. Tillgodoräknande av del av kurs beslutas av betygssättande lärare. Tillgodoräknande av hel kurs beslutas av prefekt/föreståndare. Blankett för tillgodoräknande http://www.umu.se/digitalAssets/22 /22041_anskan-om-tillgodorknande.pdf

Litteratur

  • Giltig från: 2013 vecka 35

    Drycker 15 hp

    Obligatorisk litteratur

    Robinson Jancis
    Wines and spirits : understanding style and quality
    Rev. ed. : London : Wine and Spirit Education Trust : 2011 : xi, 2-278 s. :
    ISBN: 978-1-905819-15-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Svensson Jan-Erik
    Stora ölboken
    1. uppl. : Stockholm : Grenadine : 2013 : 220 s. :
    ISBN: 978-91-86287-24-5 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Te : från Sencha till Lapsang
    Bjerke Petter, Mauris Vernon, Pe Helén
    [Ny utg.] : Stockholm : Natur och kultur : cop. 2008 : 175, [1] s. :
    ISBN: 978-91-27-11665-8 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nilsson Anne
    Kaffe : kaffehistoria : rosterierna : baristatipsen
    1. uppl. : Stockholm : Grenadine : 2010 : 155 s. :
    ISBN: 978-91-86287-01-6 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Praktisk gastronomi : servera på restaurang
    Jonson Mats, Bagner-Jensmar Miriam, Lindahl Henning, Alfredsson Karin
    1. uppl. : Stockholm : Liber : 2008 : 168 s. :
    ISBN: 978-91-47-08263-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2012 vecka 31

    Obligatorisk litteratur

    Alkohollag
    Enheten för restauranghögskolan :
    Obligatorisk

    Robinson Jancis
    Wines and spirits : understanding style and quality
    Rev. ed. : London : Wine and Spirit Education Trust : 2011 : xi, 2-278 s. :
    ISBN: 978-1-905819-15-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Svensson Jan-Erik
    Ölkunskap
    2. uppl. : Stockholm : Liber utbildning : 1995 : 200 s. :
    ISBN: 91-634-1462-7 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mölstad Mikael
    En värld av vin : den kompletta vinguiden
    [3., helt omarb. och uppdaterade uppl.] : Stockholm : Millhouse : 2003 : 959, [1] s. :
    ISBN: 91-89614-15-1 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Systembolagets kartbok över vinområden
    Lindberg Jens, Ihrelius Dan, Lindgren Malin, Löfgren Claes
    [Ny, rev. utg.] : Stockholm : Systembolaget : cop. 2004 : 128 s. :
    ISBN: 91-87406-20-9 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2011 vecka 45

    Lindholm Ingrid
    Ansvarsfull servering av alkoholdrycker
    3. uppl. : Stockholm : Liber : 2008 : 143 s. :
    ISBN: 978-91-47-01773-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Alkohollag (2010:1622)
    Enheten för restauranghögskolan :
    Obligatorisk

    Exploring the world of wines and spirits
    Fielden Christopher, Robinson Jancis
    Rev. ed. : London : Wine and Spirit Education Trust : 2009 : xiii, 2-259 p. :
    ISBN: 978-0-9517936-6-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Svensson Jan-Erik
    Ölkunskap
    2. uppl. : Stockholm : Liber utbildning : 1995 : 200 s. :
    ISBN: 91-634-1462-7 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mölstad Mikael
    En värld av vin : den kompletta vinguiden
    [3., helt omarb. och uppdaterade uppl.] : Stockholm : Millhouse : 2003 : 959, [1] s. :
    ISBN: 91-89614-15-1 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Systembolagets kartbok över vinområden
    Lindberg Jens, Ihrelius Dan, Lindgren Malin, Löfgren Claes
    [Ny, rev. utg.] : Stockholm : Systembolaget : cop. 2004 : 128 s. :
    ISBN: 91-87406-20-9 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    En ny alkohollag : regeringens proposition 2009/10:125
    Stockholm : Riksdagens tryckeriexpedition [distributör] : 2010 : 279 s. :