Engelskt namn: Drinks
Denna kursplan gäller: 2011-11-07 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2011-11-07
Kursplan för kurser med start mellan 2011-02-21 och 2011-11-06
Kursplan för kurser med start mellan 2010-11-08 och 2011-02-20
Kurskod: 2MR007
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Samhällsvetenskapliga fakultetens verkställande utskott, 2008-09-01
Reviderad av: Restauranghögskolans programkommitté, 2011-09-15
Kursen är indelad i två moment. Moment 1 Drycker, framställning och provningsmetodik (Beverages) 10,5 hp innehåller en grundläggande och översiktlig genomgång av såväl alkoholhaltiga som icke alkoholhaltiga drycker. Provningsmetodik och olika framställningsprocedurer av dryckerna utgör centrala inslag i momentet. Moment 2 Ansvarsfull alkoholservering (responsible handling of alcoholic beverages) 4,5 hp ger en genomgång av olika aspekter på ansvarsfull alkoholservering och de regelsystem som berör servering av alkoholhaltiga drycker. Här behandlas även de medicinska och sociala aspekterna av alkohol- och droganvändning.
Efter genomgången kurs ska den studerande kunna Moment 1 beskriva typiska egenskaper hos olika typer av drycker, översiktligt beskriva framställningen av olika typer drycker, vid provningar enligt metodik beskriva utseende, doft och smak, Moment 2 redogöra för och förstå alkohollagen och tolkningar av lagen vilka ligger till grund för en ansvarsfull alkoholservering. redogöra för och förstå de medicinska och sociala effekterna av alkohol- och droganvändning.
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar och dryckesprovningar. Under kursens gång genomförs även studiebesök. Dryckesprovningar och studiebesök ingår i kursen.
Moment 1 examineras genom skriftlig tentamen, praktisk tentamen (provning) samt muntlig redovisning av PM-uppgifter. Moment 2 examineras genom skriftlig tentamen. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska delar är fullgjorda och godkända. Tregradig betygskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas. För väl godkänt på kursen krävs betyget väl godkänt på båda momenten. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Studerande har rätt att genomgå 5 prov upp till två år efter första registreringstillfället. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan. Tillgodoräknande av del av kurs beslutas av betygssättande lärare. Tillgodoräknande av hel kurs beslutas av prefekt/föreståndare. Blankett för tillgodoräknande http://www.umu.se/digitalAssets/22 /22041_anskan-om-tillgodorknande.pdf
Robinson Jancis
Wines and spirits : understanding style and quality
Rev. ed. : London : Wine and Spirit Education Trust : 2011 : xi, 2-278 s. :
ISBN: 978-1-905819-15-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Svensson Jan-Erik
Stora ölboken
1. uppl. : Stockholm : Grenadine : 2013 : 220 s. :
ISBN: 978-91-86287-24-5 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Te : från Sencha till Lapsang
Bjerke Petter, Mauris Vernon, Pe Helén
[Ny utg.] : Stockholm : Natur och kultur : cop. 2008 : 175, [1] s. :
ISBN: 978-91-27-11665-8 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Nilsson Anne
Kaffe : kaffehistoria : rosterierna : baristatipsen
1. uppl. : Stockholm : Grenadine : 2010 : 155 s. :
ISBN: 978-91-86287-01-6 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Praktisk gastronomi : servera på restaurang
Jonson Mats, Bagner-Jensmar Miriam, Lindahl Henning, Alfredsson Karin
1. uppl. : Stockholm : Liber : 2008 : 168 s. :
ISBN: 978-91-47-08263-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Alkohollag
Enheten för restauranghögskolan :
Obligatorisk
Robinson Jancis
Wines and spirits : understanding style and quality
Rev. ed. : London : Wine and Spirit Education Trust : 2011 : xi, 2-278 s. :
ISBN: 978-1-905819-15-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Svensson Jan-Erik
Ölkunskap
2. uppl. : Stockholm : Liber utbildning : 1995 : 200 s. :
ISBN: 91-634-1462-7 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Mölstad Mikael
En värld av vin : den kompletta vinguiden
[3., helt omarb. och uppdaterade uppl.] : Stockholm : Millhouse : 2003 : 959, [1] s. :
ISBN: 91-89614-15-1 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Systembolagets kartbok över vinområden
Lindberg Jens, Ihrelius Dan, Lindgren Malin, Löfgren Claes
[Ny, rev. utg.] : Stockholm : Systembolaget : cop. 2004 : 128 s. :
ISBN: 91-87406-20-9 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Lindholm Ingrid
Ansvarsfull servering av alkoholdrycker
3. uppl. : Stockholm : Liber : 2008 : 143 s. :
ISBN: 978-91-47-01773-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Alkohollag (2010:1622)
Enheten för restauranghögskolan :
Obligatorisk
Exploring the world of wines and spirits
Fielden Christopher, Robinson Jancis
Rev. ed. : London : Wine and Spirit Education Trust : 2009 : xiii, 2-259 p. :
ISBN: 978-0-9517936-6-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Svensson Jan-Erik
Ölkunskap
2. uppl. : Stockholm : Liber utbildning : 1995 : 200 s. :
ISBN: 91-634-1462-7 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Mölstad Mikael
En värld av vin : den kompletta vinguiden
[3., helt omarb. och uppdaterade uppl.] : Stockholm : Millhouse : 2003 : 959, [1] s. :
ISBN: 91-89614-15-1 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Systembolagets kartbok över vinområden
Lindberg Jens, Ihrelius Dan, Lindgren Malin, Löfgren Claes
[Ny, rev. utg.] : Stockholm : Systembolaget : cop. 2004 : 128 s. :
ISBN: 91-87406-20-9 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
En ny alkohollag : regeringens proposition 2009/10:125
Stockholm : Riksdagens tryckeriexpedition [distributör] : 2010 : 279 s. :