"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Swedish Culinary Arts and Ethno Gastronomy, 6 hp

Engelskt namn: Swedish Culinary Arts and Ethno Gastronomy

Denna kursplan gäller: 2008-09-29 och tillsvidare

Kurskod: 2MR006

Högskolepoäng: 6

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Programkom för hotell- och restaurangmanagementprogr o gastronomiprogrammet, 2008-09-08

Innehåll

Kursen innehåller två moment: Moment 1. Sinnenas funktion och roll, 3 hp och Moment 2. Olika kombinationer av mat och dryck, 12 hp. Moment 1 behandlar för mat och dryck relevanta sinnens anatomi, fysiologi och psykologi. Delkursen behandlar även samspel mellan sinnena, och innehåller inslag om preferens och kostval, aptit och mataversioner. Moment 2 behandlar olika druvors egenskaper och olika kombinationer mellan mat och vin samt mat och andra drycker enligt teorierna om samklang och kontradiktion. Momentet innehåller även service vid bankettsittning för studenter på gastronomiprogrammet.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna • redovisa grundläggande kunskaper om för mat och dryck relevanta sinnens anatomi, fysiologi och psykologi,redovisa grundläggande kunskaper om preferens, kostval, aptit och mataversioner • redovisa kunskaper om olika druvtypiska viners doft- och smakegenskaper, • redovisa fördjupade kunskaper om teorierna om samklang och kontradiktion, • visa förmåga att kombinera olika drycker med mat utifrån dryckernas och matens olika egenskaper. Förutom ovan nämnda punkter ska studerande på Gastronomiprogrammet, inriktning Kök, dessutom kunna • genomföra servering vid bankettsittning Studerande på Hotell- och restaurangmanagementprogrammet, inriktning hotellmanagement och på Programmet för turism, gastronomi och hospitality management ska förutom de tidigare nämnda punkterna även kunna • genomföra och redovisa skriftligt en mindre undersökning inom området mat och dryck.

Behörighetskrav

Univ: Minst 2 års studier på universitetsnivå eller motsvarande inom hotell, restaurang och gastronomi eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar och laborationer. Laborationer och gruppövningar är obligatoriska.

Examination

Kursen examineras genom aktivt deltagande i gruppövningar och laborationer, genom skriftliga tentamina samt ett praktiskt prov. För moment 2 tillkommer examination i form av ett PM. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska delar är fullgjorda och godkända. Tregradig betygskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Studerande har rätt att genomgå 5 prov upp till två år efter första registreringstillfället. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se länk: http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html

Litteratur

Giltig från: 2008 vecka 40

Logue Alexandra Woods
The psychology of eating and drinking
3. ed. : New York : Brunner-Routledge : 2004 : xiv, 359 s. :
ISBN: 0-415-95008-2 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Jamais, Michel, Vin och gastronomi, Grenadine Bokförlag, 2006. ISBN 91-89614-00-3 Vetenskapliga artiklar kan tillkomma.

Referenslitteratur

Kombinera mat & vin : nya recept till våra favoritdruvor
Dolk Jens, Forslin Liselotte
Malmö : Kakao : 2006 : 151, [4] s. :
ISBN: 91-975724-5-4
Se Umeå UB:s söktjänst