Engelskt namn: Swedish Culinary Arts and Ethno Gastronomy
Denna kursplan gäller: 2008-09-29
och tillsvidare
Kurskod: 2MR006
Högskolepoäng: 6
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Betygsskala: Tvågradig skala
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Programkom för hotell- och restaurangmanagementprogr o gastronomiprogrammet, 2008-09-08
Innehåll
Kursen innehåller två moment: Moment 1. Sinnenas funktion och roll, 3 hp och Moment 2. Olika kombinationer av mat och dryck, 12 hp. Moment 1 behandlar för mat och dryck relevanta sinnens anatomi, fysiologi och psykologi. Delkursen behandlar även samspel mellan sinnena, och innehåller inslag om preferens och kostval, aptit och mataversioner. Moment 2 behandlar olika druvors egenskaper och olika kombinationer mellan mat och vin samt mat och andra drycker enligt teorierna om samklang och kontradiktion. Momentet innehåller även service vid bankettsittning för studenter på gastronomiprogrammet.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs ska den studerande kunna
redovisa grundläggande kunskaper om för mat och dryck relevanta sinnens anatomi, fysiologi och psykologi,redovisa grundläggande kunskaper om preferens, kostval, aptit och mataversioner
redovisa kunskaper om olika druvtypiska viners doft- och smakegenskaper,
redovisa fördjupade kunskaper om teorierna om samklang och kontradiktion,
visa förmåga att kombinera olika drycker med mat utifrån dryckernas och matens olika egenskaper.
Förutom ovan nämnda punkter ska studerande på Gastronomiprogrammet, inriktning Kök, dessutom kunna
genomföra servering vid bankettsittning
Studerande på Hotell- och restaurangmanagementprogrammet, inriktning hotellmanagement och på Programmet för turism, gastronomi och hospitality management ska förutom de tidigare nämnda punkterna även kunna
genomföra och redovisa skriftligt en mindre undersökning inom området mat och dryck.
Behörighetskrav
Univ: Minst 2 års studier på universitetsnivå eller motsvarande inom hotell, restaurang och gastronomi eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar och laborationer. Laborationer och gruppövningar är obligatoriska.
Examination
Kursen examineras genom aktivt deltagande i gruppövningar och laborationer, genom skriftliga tentamina samt ett praktiskt prov. För moment 2 tillkommer examination i form av ett PM. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska delar är fullgjorda och godkända. Tregradig betygskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Studerande har rätt att genomgå 5 prov upp till två år efter första registreringstillfället. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se länk: http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html
Litteratur
Giltig från:
2008 vecka 40
Logue Alexandra Woods The psychology of eating and drinking 3. ed. : New York : Brunner-Routledge : 2004 : xiv, 359 s. : ISBN: 0-415-95008-2 (inb.) Se Umeå UB:s söktjänst
Jamais, Michel, Vin och gastronomi, Grenadine Bokförlag, 2006. ISBN 91-89614-00-3
Vetenskapliga artiklar kan tillkomma.
Referenslitteratur
Kombinera mat & vin : nya recept till våra favoritdruvor Dolk Jens, Forslin Liselotte Malmö : Kakao : 2006 : 151, [4] s. : ISBN: 91-975724-5-4 Se Umeå UB:s söktjänst