"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Mat och måltidskultur, 7,5 hp

Engelskt namn: Food and Ethnogastronomy

Denna kursplan gäller: 2008-10-27 och tillsvidare

Kurskod: 2MR005

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Programkom för hotell- och restaurangmanagementprogr o gastronomiprogrammet, 2008-10-16

Innehåll

Kursens syfte är att den studerande ska erhålla grundläggande kunskaper om mat och måltider som kulturbundna och geografiskt knutna företeelser. Kursen ger en både teoretisk och praktisk översikt av den historiska utvecklingen och den moderna bilden av de trender som berör det gastronomiska fältet i Sverige och Europa idag.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna • översiktigt redogöra för svensk, fransk och italiensk mathistoria och måltidskultur, • redogöra för betydelsen av årstiderna vid planeringen av en måltid, • redogöra för det klassiska och det moderna värdskapets betydelse för helhetsupplevelsen av en måltid.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar och PM-arbete. Under kursens gång genomförs även matlagning och studiebesök. PM-arbete, matlagning och studiebesök är obligatoriska.

Examination

Kursen examineras genom ett individuellt PM. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska delar är fullgjorda och godkända. Tregradig betygskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Studerande har rätt att genomgå 5 prov upp till två år efter första registreringstillfället. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se länk: http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html

Litteratur

Giltig från: 2008 vecka 44

Det svenska julbordet : rötter, riter, rätter : från år 1000 till 2000
Fjellström Christina, Liby Håkan
Stockholm : Carlsson : 2000 : 144 s. :
ISBN: 91-7203-996-5 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Genrup, K., Norrland som matkulturellt laboratorium i norra Europa om matkulturforskning med norrländsk empiri i komporativ belysning. Kompendium, Inst. för Kultur och medievetenskaper, Umeå universitet. 2008. Artiklar ur vetenskapliga tidskrifter/facktidskrifter enligt lärares anvisning.