Huvudområden och successiv fördjupning:
Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Programkom för hotell- och restaurangmanagementprogr o gastronomiprogrammet, 2008-10-16
Innehåll
Kursens syfte är att den studerande ska erhålla grundläggande kunskaper om mat och måltider som kulturbundna och geografiskt knutna företeelser. Kursen ger en både teoretisk och praktisk översikt av den historiska utvecklingen och den moderna bilden av de trender som berör det gastronomiska fältet i Sverige och Europa idag.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs ska den studerande kunna
översiktigt redogöra för svensk, fransk och italiensk mathistoria och måltidskultur,
redogöra för betydelsen av årstiderna vid planeringen av en måltid,
redogöra för det klassiska och det moderna värdskapets betydelse för helhetsupplevelsen av en måltid.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar och PM-arbete. Under kursens gång genomförs även matlagning och studiebesök. PM-arbete, matlagning och studiebesök är obligatoriska.
Examination
Kursen examineras genom ett individuellt PM. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska delar är fullgjorda och godkända. Tregradig betygskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Studerande har rätt att genomgå 5 prov upp till två år efter första registreringstillfället. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se länk:
http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html
Litteratur
Giltig från:
2008 vecka 44
Det svenska julbordet : rötter, riter, rätter : från år 1000 till 2000 Fjellström Christina, Liby Håkan Stockholm : Carlsson : 2000 : 144 s. : ISBN: 91-7203-996-5 (inb.) Se Umeå UB:s söktjänst
Genrup, K., Norrland som matkulturellt laboratorium i norra Europa om matkulturforskning med norrländsk empiri i komporativ belysning. Kompendium, Inst. för Kultur och medievetenskaper, Umeå universitet. 2008. Artiklar ur vetenskapliga tidskrifter/facktidskrifter enligt lärares anvisning.