Huvudområden och successiv fördjupning:
Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Programkom för hotell- och restaurangmanagementpr o gastronomiprogrammet, 2008-02-13
Reviderad av: Föreståndaren, 2015-02-23
Innehåll
Kursen syftar till att ge kunskaper i att arbeta med måltids- och restaurangvetenskapliga problem. Under handledning ska den studerande i ett självständigt arbete formulera problem och syfte, välja material och metod, bearbeta och sammanställa resultat samt sätta resultaten i relation till andra arbeten inom området. I kursen ingår studier av teorier och tidigare forskning om problemområdet samt en forskningsmetodisk fördjupning. Opposition av ett examensarbete och försvar av det egna examensarbetet är vidare en del av kursen.
Förväntade studieresultat
Efter kursen skall studenten utifrån ett övergripande forskningsproblem kunna:
Sammanställa en skriftlig rapport
Formulera ett syfte och undersökningsbara frågeställningar med relevans för huvudområdet
Välja, motivera och tillämpa relevant vetenskaplig metod i förhållande till forskningsproblemet
Samla, bearbeta och tolka insamlade data i enlighet med vetenskapliga principer
Dra slutsatser grundade i egna resultat och tidigare forskning och teorier
Försvara sitt skriftliga arbete samt kritiskt och konstruktivt granska andras examensarbeten vid ett vetenskapligt seminarium
Diskutera utifrån uppsatsen, relevanta samhälleliga och etiska aspekter
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs minst 90 högskolepoäng godkänt ifrån tidigare kurser inom huvudområdet.
Undervisningens upplägg
Undervisningen består av introduktion, handledning såväl i grupp som individuellt samt litteraturstudier och tre obligatoriska seminarier. Vid det första seminariet presenteras forskningsplan och metodval och vid det andra presenteras det dittills genomförda arbetet efter ungefär två tredjedelar av kurstiden. Vid det avslutande examinerande seminariet ingår förutom försvar av det egna arbetet en opposition (kritisk granskning) av andras arbete. Examensarbetet genomförs enskilt eller i par vid Enheten för Restauranghögskolan.
Examination
Kursen examineras genom författande och försvar av ett självständigt arbete vid de ovan beskrivna seminarierna. Vidare krävs godkänd opposition på ett annat examensarbete. Betyg på kursen sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. Betygsskalan består av betygen Underkänd, Godkänd och Väl godkänd. För betyget väl godkänd läggs särskild vikt vid grad av självständighet och studentens vetenskapliga förhållningssätt där även en väl genomförd opposition vägs in. Eventuella kompletteringar skall ske efter handledarens anvisning inom den tid som handledaren anger. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan.
TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning
Forskningsmetodikens grunder : att planera, genomföra och rapportera en undersökning Patel Runa, Davidson Bo 4., [uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 149 s. : ISBN: 978-91-44-06868-8 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Ejvegård Rolf Vetenskaplig metod 4. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2009 : 183 s. : ISBN: 978-91-44-05474-2 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Thurén Torsten Vetenskapsteori för nybörjare 2. uppl. : Liber : 2007 : 152 s. : ISBN: 978-91-47-08651-1 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
REFERENSLITTERATUR
Five aspects meal model; a tool for development of meal service in the restaurant field? Gustafsson Inga-Britt, Oström Åsa, Johansson Jesper, Mossberg Lena Journal of Foodservice 17:84-93, [Tidskriftsartikel] : 2006 :
Vetenskapliga artiklar, annan vetenskaplig litteratur och metodlitteratur tillkommer beroende på uppsatsens inriktning och tema