De studerande genomför under handledning med självständigt ansvar ett forskningsarbete inom något område som har relevans för det kognitionsvetenskapliga ämnesområdet. I examensarbetet ingår att formulera problem, att insamla och bearbeta forskningsmaterial samt att muntligt och skriftligt redovisa sina forskningsresultat.
Förväntade studieresultat
Efter kursen skall studenten:
självständigt kunna planera, genomföra och redovisa ett vetenskapligt arbete.
kunna tillämpa sina under studietiden förvärvade kunskaper.
ha fördjupade kunskaper i kognitionsvetenskap.
Behörighetskrav
Profilkurser (SPIN eller PSNE) om minst 22,5 hp samt obligatoriska kurser 30 hp
Undervisningens upplägg
Undervisningen består av individuell handledning. Examensarbetet kan förläggas till annat universitet eller näringslivet om kursansvarig/examinator medger detta med förbehåll att det även skall vara en intern handledare på uppsatsen.
Examination
Examensarbetet dokumenteras i en skriftlig rapport, som skall utformas enligt de riktlinjer som ges av institutionen där arbetet görs. Rapporten skall presenteras och försvaras vid ett seminarium. Högst två personer kan gå samman om en uppsats. Den studerande skall också vara opponent vid presentationen av en annan students examensarbete. Examinator sätter vid terminsslut betyg i samråd med en referensgrupp (handledaren plus ytterligare tre kvalitativt behöriga bedömare) på basis av handledarens rapport, uppsats samt bedömning av försvar och opponentskap. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle enligt fastställt schema. Om det finns begränsning i antalet provtillfällen skall studenten alltid ha möjlighet att genomföra prov vid totalt minst fem tillfällen (minst två tillfällen om det gäller praktik eller klinisk undervisning eller motsvarande). Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Undantag från denna regel kan t.ex. vara då kursen har genomgått grundläggande vetenskapliga förändringar. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap.22 §). Begäran om ny examinator ställs till nämnden för grundutbildning, institutionen för psykologi.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas individuellt. Ansökan skickas till Registrator (Registrator, Umeå Universitet, 901 87 Umeå) av studenten där den ges ett diarienummer. Därefter skickas ansökan till berörd institution. Berörd studierektor beslutar om tillgodoräknande på kurs/moment efter skriftlig ansökan. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.
Litteratur
Giltig från:
2007 vecka 46
Examensarbete i kognitionsvetenskap
Kurslitteratur fastställs individuellt i samråd med handledaren.