"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kost- och måltidsvetenskap 4, 15 hp

Engelskt namn: Food, Nutrition and Culinary Science 4

Denna kursplan gäller: 2024-01-01 och tillsvidare

Kurskod: 2KN084

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Prefekten, 2023-09-13

Innehåll

Kursen består av följande moduler:

  1. Livsmedelssäkerhet 2, 9 hp (Food Safety 2)
  2. Dricksvatten, 2 hp (Drinking water)
  3. Hälsokommunikation (Health communication) 4 hp

Modul 1. Livsmedelssäkerhet 2, 9 hp
Modulen behandlar myndigheters roll i den offentliga tillsynen och företagens roll i den egna kontrollen för att uppnå säker livsmedelsproduktion och hantering. Metodik för att identifiera, värdera och förebygga hälsofaror i livsmedelshantering är en röd tråd genom modulen. En central del i modulen är livsmedelslagstiftning inom både nationell rätt och EU-rätt.

Modul 2. Dricksvatten, 2 hp
Modulen behandlar hälsofaror förknippade med dricksvatten och dricksvattenproduktion från råvara till brukare samt metoder för en säker dricksvattenförsörjning. En central del i modulen är livsmedelslagstiftning inom både nationell rätt och EU-rätt.

Modul 3. Hälsokommunikation, 4 hp
I modulen behandlas hälsokommunikativa metoder inom området mat och måltider. I modulen övas förmågan att kommunicera och argumentera för hälsorelaterade insatser gentemot olika målgrupper.

 

Förväntade studieresultat

Modul 1. Livsmedelssäkerhet 2, 9 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • Redogöra för olika myndigheters tillsynsansvar och livsmedelföretagares krav på egenkontroll för att främja hållbar livsmedelshantering och reducera risk för negativa hälsoeffekter
  • Redogöra för olika arbetsmetoder för att förebygga hälsofaror i livsmedelshantering
  • Beskriva olika myndigheters tillsynsansvar för e-handel, kosttillskott, fiskprodukter och allergener samt myndigheters arbete för att upptäcka fusk och spåra smittspridning

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa relevant livsmedelslagstiftning och tillsynsmetodik kopplat till ovan nämnda tillsynsområden
  • Visa hur hantering, beredning och tillagning av livsmedel sker på ett livsmedelssäkert sätt

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För betyget VG ska den studerande kunna:

  • Analysera och identifiera relevanta hälsofaror och lägga fram åtgärder för att reducera dessa och koppla fallet till relevant lagstiftning

Modul 2. Dricksvatten, 2 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • Redogöra för olika hälsofaror som är kopplade till dricksvatten och metoder som främjar en hållbar dricksvattenförsörjning

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa relevant lagstiftning kopplat till dricksvatten

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För betyget VG ska studenten kunna:

  • Analysera och identifiera relevanta hälsofaror och lägga fram åtgärder för att reducera dessa alternativt koppla fallet till relevant lagstiftning med fokus på dricksvatten

Modul 3. Hälsokommunikation, 4 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • Identifiera uppbyggnaden av hälsokommunikativa insatser

Färdighet och förmåga

  • Förbereda och muntligt framföra ett tal kring ett hälsorelaterat dilemma med hjälp av olika tekniker för muntlig presentation
  • Argumentera för en hälsorelaterad ståndpunkt relaterad till mat och måltider
  • Analysera en medstudents användning av presentationstekniker vid muntlig presentation

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Reflektera över olika aspekter av hälsokommunikation ur ett yrkesmässigt perspektiv

 

Behörighetskrav

Kost- och måltidsvetskap 1, 30 hp, samt Kost- och måltidsvetskap 2, 30 hp med godkänt betyg på modul 3 Livsmedelssäkerhet 1 och modul 4 Livsmedelsvetenskap och matlagningsmetoder 2, eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Kursen är en distanskurs med schemalagd undervisning dagtid samt obligatoriska veckoträffar i Umeå. Obligatoriska nätbaserade undervisningsmoment under dagtid förekommer mellan veckoträffar. Vissa moduler kan läsas parallellt och den inbördes ordningen mellan modulerna kan ändras.

Modul 1 Livsmedelssäkerhet 2, 9 hp
Undervisningen bedrivs i form av digitala föreläsningar, digitala seminarier, studiebesök och skrivuppgift. Seminarier, studiebesök och skrivuppgift är obligatoriska moment.

Modul 2 Dricksvatten, 2 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, studiebesök och skrivuppgift. Seminarier och skrivuppgift är obligatoriska moment.

Modul 3 Hälsokommunikation, 4 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och seminarier. Seminarier är obligatoriska.

 

Examination

Modul 1. Modul 1 Livsmedelssäkerhet 2, 9 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:

  • Individuell skriftlig salstentamen (U eller G)
  • Skriftlig skrivuppgift i grupp (U eller G)
  • Seminarier (U eller G)
  • Studiebesök (U eller G)
  • Workshop (U eller G)
  • Frivillig individuell skriftlig tentamen (U, G eller VG)

Modul 2. Dricksvatten, 2 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:

  • Individuell digital tentamen (U eller G)
  • Seminarier (U eller G)
  • Frivillig individuell skriftlig tentamen (U, G eller VG)

Modul 3. Hälsokommunikation, 4 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:

  • Individuellt muntligt tal (U eller G)
  • Seminarier (U eller G)
  • Individuella skriftliga uppgifter (U eller G)

Hel kurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För VG på hel kurs krävs VG på minst 11 hp.

I följande text avser prov de examinationsformer som angivits ovan. Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av ordinarie prov har meddelats och studenten delgivits återkoppling på provet, exempelvis kopia av studentens tentamen. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Prov baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyad examination. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.

 

Litteratur

Giltig från: 2024 vecka 1

LIVSMEDELSSÄKERHET 2, 9 HP

Litteratur till modulen Livsmedelssäkerhet 2 tillhandahålls av institutionen via lärplattformen Canvas.

DRICKSVATTEN 2 HP

Litteratur till modulen Dricksvatten tillhandahålls av institutionen via lärplattformen Canvas.

HÄLSOKOMMUNIKATION 4 HP

Rekommenderad litteratur

Jarlbro Gunilla
Hälsokommunikation : en introduktion
3., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur AB : 2010 : 152 s. :
ISBN: 978-91-44-05876-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst.

Att kommunicera mat- och levnadsvanor i dagens medielandskap, Myndighetskommunikation i det offentliga
Asmundsson Fristedt R, Sandberg H
Livsmedelsverket : 2018 :
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2018/2018-nr-02-att-kommunicera-mat-och-levnadsvanor-i-dagens-medielandskap.pdf
Obligatorisk

Hälsokommunikation i det nya medielandskapet, Kartläggning av internationell och svensk forskning 2010-2016
Folkhälsomyndigheten : 2017 :
https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/dc016cec46ea4b2597c8b54f8ffb4de5/halsokommunikation-nya-medielandskapet-04203-2017.pdf
Obligatorisk

Lindstedt Inger
Talarens hantverk : att göra framgångsrika presentationer
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 220 s. :
ISBN: 9789144096667
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst.

Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur kan tillkomma.