Engelskt namn: Food, Nutrition and Culinary Science 4
Denna kursplan gäller: 2024-01-01 till 2024-12-29 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2024-12-30
Kursplan för kurser med start innan 2024-12-29
Kurskod: 2KN084
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Prefekten, 2023-09-13
Kursen består av följande moduler:
Modul 1. Livsmedelssäkerhet 2, 9 hp
Modulen behandlar myndigheters roll i den offentliga tillsynen och företagens roll i den egna kontrollen för att uppnå säker livsmedelsproduktion och hantering. Metodik för att identifiera, värdera och förebygga hälsofaror i livsmedelshantering är en röd tråd genom modulen. En central del i modulen är livsmedelslagstiftning inom både nationell rätt och EU-rätt.
Modul 2. Dricksvatten, 2 hp
Modulen behandlar hälsofaror förknippade med dricksvatten och dricksvattenproduktion från råvara till brukare samt metoder för en säker dricksvattenförsörjning. En central del i modulen är livsmedelslagstiftning inom både nationell rätt och EU-rätt.
Modul 3. Hälsokommunikation, 4 hp
I modulen behandlas hälsokommunikativa metoder inom området mat och måltider. I modulen övas förmågan att kommunicera och argumentera för hälsorelaterade insatser gentemot olika målgrupper.
Modul 1. Livsmedelssäkerhet 2, 9 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För betyget VG ska den studerande kunna:
Modul 2. Dricksvatten, 2 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För betyget VG ska studenten kunna:
Modul 3. Hälsokommunikation, 4 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Kost- och måltidsvetskap 1, 30 hp, samt Kost- och måltidsvetskap 2, 30 hp med godkänt betyg på modul 3 Livsmedelssäkerhet 1 och modul 4 Livsmedelsvetenskap och matlagningsmetoder 2, eller motsvarande.
Kursen är en distanskurs med schemalagd undervisning dagtid samt obligatoriska veckoträffar i Umeå. Obligatoriska nätbaserade undervisningsmoment under dagtid förekommer mellan veckoträffar. Vissa moduler kan läsas parallellt och den inbördes ordningen mellan modulerna kan ändras.
Modul 1 Livsmedelssäkerhet 2, 9 hp
Undervisningen bedrivs i form av digitala föreläsningar, digitala seminarier, studiebesök och skrivuppgift. Seminarier, studiebesök och skrivuppgift är obligatoriska moment.
Modul 2 Dricksvatten, 2 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, studiebesök och skrivuppgift. Seminarier och skrivuppgift är obligatoriska moment.
Modul 3 Hälsokommunikation, 4 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och seminarier. Seminarier är obligatoriska.
Modul 1. Modul 1 Livsmedelssäkerhet 2, 9 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Modul 2. Dricksvatten, 2 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Modul 3. Hälsokommunikation, 4 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Hel kurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För VG på hel kurs krävs VG på minst 11 hp.
I följande text avser prov de examinationsformer som angivits ovan. Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av ordinarie prov har meddelats och studenten delgivits återkoppling på provet, exempelvis kopia av studentens tentamen. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Prov baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyad examination. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.
Litteratur till modulen Livsmedelssäkerhet 2 tillhandahålls av institutionen via lärplattformen Canvas.
Litteratur till modulen Dricksvatten tillhandahålls av institutionen via lärplattformen Canvas.
Jarlbro Gunilla
Hälsokommunikation : en introduktion
3., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur AB : 2010 : 152 s. :
ISBN: 978-91-44-05876-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst.
Att kommunicera mat- och levnadsvanor i dagens medielandskap, Myndighetskommunikation i det offentliga
Asmundsson Fristedt R, Sandberg H
Livsmedelsverket : 2018 :
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2018/2018-nr-02-att-kommunicera-mat-och-levnadsvanor-i-dagens-medielandskap.pdf
Obligatorisk
Hälsokommunikation i det nya medielandskapet, Kartläggning av internationell och svensk forskning 2010-2016
Folkhälsomyndigheten : 2017 :
https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/dc016cec46ea4b2597c8b54f8ffb4de5/halsokommunikation-nya-medielandskapet-04203-2017.pdf
Obligatorisk
Lindstedt Inger
Talarens hantverk : att göra framgångsrika presentationer
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 220 s. :
ISBN: 9789144096667
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst.
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur kan tillkomma.