Engelskt namn: Food, Nutrition and Culinary Science 3
Denna kursplan gäller: 2024-07-29 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2024-07-29
Kursplan för kurser med start mellan 2024-07-22 och 2024-07-28
Kurskod: 2KN082
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Prefekten, 2023-03-01
Reviderad av: Prefekten, 2024-05-20
En kostvetare arbetar ofta som ledare inom en måltidsverksamhet, där måltider planeras tillagas och serveras till olika grupper samt friska och sjuka personer. Kunskaper om de speciella behov som kan finnas för dessa grupper är en förutsättning för att maten och måltidsmiljön ska främja deras hälsa. Genom att möta olika organisatoriska utmaningar, utvecklar studenten kunskap och förståelse för ledarskapets betydelse för individ, grupp och organisation. Måltidsverksamhet finns inom såväl kommunal, statlig, regional och privat regi.
Kursen består av följande moduler:
Modul 1. Dietetik inom olika måltidsverksamheter, 7,5 hp
Utifrån samlingsbegreppet dietetik utvecklar studenten en förståelse för hur mat och måltider inom vård, skola och omsorg kan behöva anpassas för att möta olika behov. I modulen behandlas olika typer av specialkoster samt anpassad kost. Modulen innefattar även ett projektarbete.
Modul 2. Måltider, organisation och ledarskap I, 7,5 hp
Modulen innehåller en introduktion till ledarskap och organisation inom måltidsverksamhet. Genom att möta olika organisatoriska utmaningar utvecklar studenten kunskap och förståelse för ledarskapets betydelse för individ, grupp och organisation. I modulen ingår auskultation i en vald verksamhet.
Modul 1. Dietetik inom olika måltidsverksamheter, 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 2. Måltider, organisation och ledarskap I, 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Kost- och måltidsvetenskap 1, 30 hp samt godkänt resultat om minst 15 hp på Kost- och måltidsvetenskap 2, 30 hp, eller motsvarande.
Kursen är en distanskurs med 50% studietakt med schemalagd undervisning dagtid samt obligatoriska träffar i Umeå. Obligatoriska nätbaserade undervisningsmoment under dagtid samt auskultation inom relevant verksamhet för yrkesområdet förekommer mellan veckoträffar. Modulerna kan läsas parallellt och den inbördes ordningen mellan modulerna kan ändras.
Modul 1. Dietetik inom olika måltidsverksamheter, 7,5 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, laborationer, grupparbete och workshops. Vissa grupparbeten, handledningstillfällen, seminarier och laborationer är obligatoriska.
Modul 2. Måltider, organisation och ledarskap I, 7,5 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, grupparbeten, seminarier och fältstudier. Grupparbeten, seminarier och fältstudier är obligatoriska.
Modul 1. Dietetik inom olika måltidsverksamheter, 7,5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Modul 2. Måltider, organisation och ledarskap I, 7, 5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Hel kurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För VG på hel kurs krävs VG på båda modulerna.
I följande text avser prov de examinationsformer som angivits ovan. Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av ordinarie prov har meddelats och studenten delgivits återkoppling på provet, exempelvis kopia av studentens tentamen. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. För prov av sådan karaktär att de endast kan genomföras på Campus, sker omprov vid påföljande campusträff alternativt under påföljande termin.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det i stället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Prov baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyad examination. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.
Allergi och överkänslighet
Livsmedelsverket :
Livsmedelsverket
Obligatorisk
Astma och allergiförbundet: Allergener
Astma och allergiförbundet :
https://astmaoallergiforbundet.se/information-rad/allergi/matallergi/allergener/
Obligatorisk
Mat och hälsa : en klinisk handbok
Cederholm Tommy, Rothenberg Elisabet
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 248 s. :
ISBN: 9789144083575
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se Umeå UB:s söktjänst
Nationella riktlinjer för måltider i förskolan
Livsmedelsverket :
Länk
Obligatorisk
Läsanvisning: Senaste versionen: 2023
Nationella riktlinjer för måltider i skolan
Livsmedelsverket :
Länk
Obligatorisk
Läsanvisning: Senaste versionen: 2023
Nationella riktlinjer för måltider i äldreomsorgen
Livsmedelsverket :
Länk
Obligatorisk
Läsanvisning: Senaste versionen: 2024
Nationella riktlinjer för måltider på sjukhus
Livsmedelsverket :
Länk
Obligatorisk
Läsanvisning: Senaste versionen: 2023
Att förebygga och behandla undernäring: Nationellt kunskapsstöd i hälso- och sjukvård och socialtjänst
Socialstyrelsen :
https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/kunskapsstod/2023-3-8440.pdf
Obligatorisk
Läsanvisning: Senaste versionen: 2023
Att skriva PM/Rapporter/Uppsatser. Umeå: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Institutionen för kost- och måltidsvetenskap :
Obligatorisk
Läsanvisning: Tillhandahålls av institutionen för kost- och måltidsvetenskap, Umeå universitet.
Senaste versionen.
Kost & Närings nationella rekommendationer för specialkost och anpassade måltider i förskola och skola
Kost & Näring :
Fritt tillgänglig
Obligatorisk
Läsanvisning: Senaste versionen: 2023
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare facklitteratur tillkommer. Ca 50 sid.
Från tanke till text : en språkhandbok för uppsatsskrivande studenter
Jarrick Arne, Josephson Olle
2., [översedda]uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1996 : 133 s. :
ISBN: 91-44-26842-4
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Reviderad upplaga:1998.
ISBN:9789144268422
Schött Kristina
Studentens skrivhandbok
3. [bearb.] uppl. : Stockholm : Liber : 2015 : 185 s. :
ISBN: 9789147114085
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst.
I bibliotekets söktjänst kan du se om en titel finns elektroniskt.
Gregoire Mary B
Foodservice organizations : a managerial and systems approach
Ninth edition. : Boston : Pearson: 516 s. : : 2016 :
https://nordics.pearson.com/products/selected-chapters-from-food-service-organisations-e-book?variant=42918438076565
Obligatorisk
Läsanvisning: ISBN: 9780134038940
Utvalda kapitel, meddelas av lärare.
OBSERVERA: Boken finns att hyra eller köpas via Pearson. Finns bara som e-bok numera.
Understanding and managing organizational behavior
George Jennifer M., Jones Gareth R.
6th ed., International ed. : Boston, Mass. : Pearson Education : c2012, tr. 2011 : 670 p. :
ISBN: 978-0-273-75379-7 (pbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Läsanvisning: ISBN 9780273753865
Neuman Nicklas
Mat och ätande - Sociologiska perspektiv
Studentlitteratur AB : 2019 : 456 sidor :
ISBN: 9789144131672
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekskatalogen Album
Petersson Per
Medarbetarens guide till framgång : förbättra med Lean! : [med exempel från tillverkning, produktutveckling, administration, service & tjänster och sjukvård]
1. uppl. : Bromma : Part Development : 2013 : 144 s. :
ISBN: 9789198037210
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Ett annorlunda ledarskap : chef i politiskt styrd verksamhet
Bergström Tomas, Eklund Niklas
Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur : [2019] : 216 sidor :
ISBN: 9789144125695
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se upplaga 1:2 : Lund : Studentlitteratur: 2020
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare facklitteratur tillkommer.