Engelskt namn: Food Service Administration and Dietetics, C
Denna kursplan gäller: 2019-12-30 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2019-12-30
Kursplan för kurser med start mellan 2019-08-26 och 2019-12-29
Kursplan för kurser med start mellan 2019-08-19 och 2019-08-25
Kurskod: 2KN066
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Prefekten, 2018-11-26
Reviderad av: Prefekten, 2020-03-02
Kursen består av följande moduler:
Modul 1. Dietetik, 6 hp
I modulen belyses hur maten kan behöva anpassas vid olika sjukdomar genom livsmedelsval, näringssammansättning och konsistens till människor i olika åldrar.
Modul 2. Fältstudier, 3 hp
Modulen omfattar studier av olika verksamheter som kan förekomma inom yrkesområdet för en kostvetare.
Modul 3. Måltidsservice, 7 hp
I modulen belyses olika system att producera för att distribuera och servera måltider för många utanför hemmet, samt vad som kan styra verksamheter. Offentlig livsmedelsupphandling, egenkontroll samt livsmedelsverkets riktlinjer för olika målgruppers behandlas.
Modul 4. Restaurangdrift, 10 hp
Under modulen driver studenterna en utbildningsrestaurang och tillämpar teoretiska kunskaper i praktiken. I modulen behandlas hur mat för många, det vill säga mat utanför hemmet planeras, produceras och serveras med hänsyn till både yttre ramar såsom Livsmedelsverkets riktlinjer samt olika målgruppers behov och önskemål.
Modul 5. Projektarbete, 4 hp
I denna modul görs en vetenskapligt underbyggd litteraturstudie som berör området måltidsservice. Opponering av en annan students litteraturstudie ingår.
Modul 1. Dietetik, 6 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 2. Fältstudier, 3 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Modul 3. Måltidsservice, 7 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 4. Restaurangdrift, 10 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 5. Projektarbete 4 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Kostvetenskap A, 30 hp med godkänt resultat på minst 23 hp, varav 8 hp av dessa utgör modulen Näringslära samt Kostvetenskap B, 30 hp med godkänt resultat på minst 15 hp eller motsvarande.
Vissa moduler kan komma att läsas parallellt och inbördes ordning kan ändras.
Modul 1. Dietetik
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar, laborationer och seminarier. Obligatoriska laborationer och seminarier ingår i modulen.
Modul 2. Fältstudier
Undervisningen sker i form av auskultation inom verksamhetsområdet.
Modul 3. Måltidsservice
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och studiebesök. Obligatoriska seminarier ingår i modulen.
Modul 4. Restaurangdrift
Studenterna planerar, genomför och utvärderar produktion och servering av mat i samband med drift av institutionens utbildningsrestaurang. Dessutom sker undervisningen i form av handledning, föreläsningar och seminarier. Under restaurangdriften ingår en stor andel obligatorisk närvaro. Obligatoriska seminarier ingår i modulen.
Modul 5. Projektarbete
Undervisningen sker i form av obligatoriska seminarier och obligatoriska handledningstillfällen. På seminarier sätts betyget U eller G.
Modul 1. Dietetik
Examinationen sker dels genom en skriftlig salstentamen, och dels genom muntlig redovisning av laborationer och seminarier. På laborationer och seminarier sätts betyget U eller G.
Modul 2. Fältstudier
Examination sker genom obligatorisk närvaro på praktikplats, skriftlig inlämningsuppgift samt aktivt deltagande på seminarium. På modulen sätts betyget U eller G.
Modul 3. Måltidsservice
Examination sker genom individuell skriftlig salstentamen, samt muntliga seminarier i grupp och individuella skriftliga redovisningar vid seminarier. Vid muntliga och skriftliga seminarier och redovisningar sätts något av betygen U eller G.
Modul 4. Restaurangdrift
Examination sker genom skriftlig inlämningsuppgift i grupp samt individuell praktisk bedömning. På individuell praktisk bedömning sätts betyget U eller G.
Modul 5. Projektarbete
Examinationen sker genom en skriftlig litteraturstudie som försvaras genom ett oppositionsförfarande.
Helkurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För VG på hel kurs krävs VG på minst 17 hp.
Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Allergi och överkänslighet
Livsmedelsverket :
Livsmedelsverket
Obligatorisk
Internetmedicin
Internetmedicin :
http://www.internetmedicin.se/default.aspx
Obligatorisk
Krause and Mahan's food & the nutrition care process
Raymond Janice L., Morrow Kelly
15th edition. : St. Louis, Missouri : Elsevier : [2020] : xvii, 1195 pages :
ISBN: 9780323749626
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat och hälsa : en klinisk handbok
Cederholm Tommy, Rothenberg Elisabet
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 248 s. :
ISBN: 9789144083575
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Nationella riktlinjer för måltider i förskolan
Livsmedelsverket : 2021 :
Länk
Obligatorisk
Nationella riktlinjer för måltider i skolan
Livsmedelsverket : 2021 :
Länk
Obligatorisk
Nationella riktlinjer för måltider i äldreomsorgen
Livsmedelsverket : 2021 :
Länk
Obligatorisk
Nationella riktlinjer för måltider på sjukhus
Livsmedelsverket : 2021 :
Länk
Obligatorisk
Petersson Annelie
Kost vid diabetes : en vägledning till hälso- och sjukvården
Stockholm : Socialstyrelsen : 2011 : 35 s. :
ISBN: 978-91-86885-62-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare facklitteratur tillkommer. Ca 50 sid.
Nationella riktlinjer för måltider i förskolan
Livsmedelsverket : 2021 :
Länk
Obligatorisk
Nationella riktlinjer för måltider i skolan
Livsmedelsverket : 2021 :
Länk
Obligatorisk
Nationella riktlinjer för måltider i äldreomsorgen
Livsmedelsverket : 2021 :
Länk
Obligatorisk
Nationella riktlinjer för måltider på sjukhus
Livsmedelsverket : 2021 :
Länk
Obligatorisk
Bra mat på jobbet
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
https://www.livsmedelsverket.se/
Obligatorisk
Sjukhusmåltiden - en viktig del av vården
Livsmedelsverket (senaste version) :
Livsmedelsverket
Obligatorisk
Näring för god vård och omsorg : en vägledning för att förebygga och behandla undernäring
Stockholm : Socialstyrelsen : 2011 : 179 s. :
Fritt tillgänglig via Socialstyrelsen
ISBN: 978-91-86885-39-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Uppmuntra till bra måltider : till dig som ansvarar för måltiden i gruppbostäder och servicebostäder
Livsmedelsverket :
Obligatorisk
Gregoire Mary B.
Foodservice organizations : a managerial and systems approach
7 uppl. : Upper Saddle River : Prentice Hall : cop. 2010 : xvi, 584 s. :
ISBN: 0-13-506055-9 (hft.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Handbok för säker mat inom vård, skola och omsorg : branschriktlinje för god hygienpraxis och för tillämpning av HACCP-principerna enligt förordning (EG) nr 852/2004
Lantz Ulla, De Jong Birgitta Skierus, Johansson Sara-Mari, Hårdstedt Björn
Stockholm : Kommentus : 2009 : 103 s. :
ISBN: 978-91-7345-218-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare facklitteratur tillkommer. Ca 150 sidor
Handbok för säker mat inom vård, skola och omsorg : branschriktlinje för god hygienpraxis och för tillämpning av HACCP-principerna enligt förordning (EG) nr 852/2004
Lantz Ulla, De Jong Birgitta Skierus, Johansson Sara-Mari, Hårdstedt Björn
Stockholm : Kommentus : 2009 : 103 s. :
ISBN: 978-91-7345-218-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare facklitteratur tillkommer. Ca 150 sid.
Att skriva PM/ Rapporter/ Uppsatser. Umeå: Institutionen för kostvetenskap
Senaste versionen :
Obligatorisk
Ytterligare vetenskapliga originalartiklar och/eller systematiska litteraturöversikter tillkommer. (ca 50 sidor).
Från tanke till text : en språkhandbok för uppsatsskrivande studenter
Jarrick Arne, Josephson Olle
2., [översedda]uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1996 : 133 s. :
ISBN: 91-44-26842-4
Se Umeå UB:s söktjänst
Schött Kristina
Studentens skrivhandbok
3. [bearb.] uppl. : Stockholm : Liber : 2015 : 185 s. :
ISBN: 9789147114085
Se Umeå UB:s söktjänst
Allergi och överkänslighet
Livsmedelsverket :
Livsmedelsverket
Bra måltider i förskolan
Livsmedelsverket : 2016 :
www.slv.se
Bra måltider i skolan
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/broschyrer/bra-maltider-i-skolan.pdf
Bra måltider i äldreomsorgen
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
Livsmedelsverket
Petersson Annelie
Kost vid diabetes : en vägledning till hälso- och sjukvården
Stockholm : Socialstyrelsen : 2011 : 35 s. :
ISBN: 978-91-86885-62-5
Se Umeå UB:s söktjänst
Krause's food & the nutrition care process
Mahan L. Kathleen., Raymond Janice L.
Fourteenth edition. : St. Louis, Missouri : Elsevier : [2017] : 1134 p. :
ISBN: 9780323340755
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat och hälsa : en klinisk handbok
Cederholm Tommy, Rothenberg Elisabet
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 248 s. :
ISBN: 9789144083575
Se Umeå UB:s söktjänst
Näring för god vård och omsorg : en vägledning för att förebygga och behandla undernäring
Stockholm : Socialstyrelsen : 2011 : 179 s. :
Fritt tillgänglig via Socialstyrelsen
ISBN: 978-91-86885-39-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Sjukhusmåltiden - en viktig del av vården
Livsmedelsverket : 2015 :
Livsmedelsverket
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare facklitteratur tillkommer. Ca 30 sid.
Bra mat i förskolan
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
Livsmedelsverket
Bra mat i skolan
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
www.slv.se
Bra mat i äldreomsorgen
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
Livsmedelsverket
Bra mat på jobbet
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
https://www.livsmedelsverket.se/
Sjukhusmåltiden - en viktig del av vården
Livsmedelsverket : 2015 :
Livsmedelsverket
Näring för god vård och omsorg : en vägledning för att förebygga och behandla undernäring
Stockholm : Socialstyrelsen : 2011 : 179 s. :
Fritt tillgänglig via Socialstyrelsen
ISBN: 978-91-86885-39-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Uppmuntra till bra måltider : till dig som ansvarar för måltiden i gruppbostäder och servicebostäder
Livsmedelsverket : 2012 :
Livsmedelsverket
Gregoire Mary B.
Foodservice organizations : a managerial and systems approach
7 uppl. : Upper Saddle River : Prentice Hall : cop. 2010 : xvi, 584 s. :
ISBN: 0-13-506055-9 (hft.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Handbok för säker mat inom vård, skola och omsorg : branschriktlinje för god hygienpraxis och för tillämpning av HACCP-principerna enligt förordning (EG) nr 852/2004
Lantz Ulla, De Jong Birgitta Skierus, Johansson Sara-Mari, Hårdstedt Björn
Stockholm : Kommentus : 2009 : 103 s. :
ISBN: 978-91-7345-218-2
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare facklitteratur tillkommer. Ca 80 sid.
Handbok för säker mat inom vård, skola och omsorg : branschriktlinje för god hygienpraxis och för tillämpning av HACCP-principerna enligt förordning (EG) nr 852/2004
Lantz Ulla, De Jong Birgitta Skierus, Johansson Sara-Mari, Hårdstedt Björn
Stockholm : Kommentus : 2009 : 103 s. :
ISBN: 978-91-7345-218-2
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare facklitteratur tillkommer. Ca 50 sid.
Att skriva PM/ Rapporter/ Uppsatser. Umeå: Institutionen för kostvetenskap
Senaste versionen :
Ytterligare vetenskapliga originalartiklar och/eller systematiska litteraturöversikter tillkommer. (ca 50 sidor).
Från tanke till text : en språkhandbok för uppsatsskrivande studenter
Jarrick Arne, Josephson Olle
2., [översedda]uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1996 : 133 s. :
ISBN: 91-44-26842-4
Se Umeå UB:s söktjänst
Studentens skrivhandbok
Schött Kristina, Melin Lars, Strand Hans, Moberg Bodil
2., [uppdaterade] uppl. : Stockholm : Liber : 2007 : 176 s. :
ISBN: 978-91-47-08459-3z 978-91-47-08459-6
Se Umeå UB:s söktjänst