Engelskt namn: Food and Nutrition A
Denna kursplan gäller: 2024-01-01 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2024-01-01
Kursplan för kurser med start mellan 2023-01-02 och 2023-12-31
Kursplan för kurser med start mellan 2022-05-30 och 2023-01-01
Kursplan för kurser med start mellan 2022-01-03 och 2022-05-29
Kursplan för kurser med start mellan 2021-01-18 och 2022-01-02
Kursplan för kurser med start mellan 2020-01-13 och 2021-01-17
Kursplan för kurser med start mellan 2020-01-06 och 2020-01-12
Kursplan för kurser med start mellan 2019-12-30 och 2020-01-05
Kurskod: 2KN063
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Prefekten, 2018-06-11
Reviderad av: Prefekten, 2023-09-13
Alla människor har en relation till mat. Förutom att vi behöver energi och näring för att kroppen ska fungera, har mat en stor social betydelse. För att förstå matens sociologiska och fysiologiska betydelse för människans tillvaro behöver man ha kunskap om sociologiska perspektiv på mat samt kroppens kemiska uppbyggnad och funktion, vad som händer i kroppen och våra celler när vi äter, näringsinnehåll i livsmedel och näringsämnens kemiska uppbyggnad. Under kursen skaffar sig studenten redskap att reflektera över människans relation till mat, ätande och måltider samt att värdera människans näringsbehov och näringsinnehåll i måltider.
Kursen består av följande moduler:
Modul 1. Mat, människa och samhälle, 6 hp
Modulen inleds med en orientering till högskolestudier som ämne och yrkesbas. Modulen innehåller sociologiska perspektiv på mat, ätande och måltider.
Modul 2. Näringskemi, 7 hp
Modulen behandlar den kemi som krävs för att senare förstå kroppens anatomi och fysiologi samt cellens ämnesomsättning. Modulen innehåller också den kemi som krävs för att förstå näringsämnens uppbyggnad och funktion samt vad som händer vid tillagning och lagring av dessa.
Modul 3. Näringsfysiologi, 5,5 hp
Modulen behandlar grundläggande kunskaper om kroppens uppbyggnad och funktion med tyngdpunkt på näringsfysiologi.
Modul 4. Metabolism, 3,5 hp
Modulen behandlar hur kolhydrater, fett, protein och alkohol omsätts i cellernas metabolism.
Modul 5. Näringslära, 8 hp
I modulen ingår människans behov av energi och näring, näringsämnens funktion, upptag och omsättning i kroppen samt teoretisk och praktisk tillämpning av näringsrekommendationer. Modulen innehåller teori och tillämpning kring olika livsmedels innehåll av energi- och näringsämnen. Vidare ingår näringsvärdesförändringar vid tillagning av livsmedel. Övning i att reflektera över eget lärande ingår.
Modul 1. Mat, människa och samhälle, 6 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 2. Näringskemi, 7 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Modul 3. Näringsfysiologi, 5,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Modul 4. Metabolism, 3,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Modul 5. Näringslära, 8 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 1. Mat, människa och samhälle, 6 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, grupparbeten, seminarier och handledning. Seminarier är obligatoriska.
Modul 2. Näringskemi, 7 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och laborationer.
Modul 3. Näringsfysiologi, 5,5 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och seminarier.
Modul 4. Metabolism, 3,5 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och dissektion.
Modul 5. Näringslära, 8 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, grupparbeten, seminarier och laborationer. Grupparbeten, seminarier och laborationer är obligatoriska.
Modul 1. Mat, människa och samhälle, 6 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Modul 2. Näringskemi, 7 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Modul 3. Näringsfysiologi, 5,5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Modul 4. Metabolism, 3,5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Modul 5. Näringslära, 8 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Helkurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända.
För VG på hel kurs krävs att man har VG på minst 17hp.
I följande text avser prov de examinationsformer som angivits ovan. Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av ordinarie prov har meddelats och studenten delgivits återkoppling på provet, exempelvis kopia av studentens tentamen. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Prov baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyad examination. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.
Neuman Nicklas
Mat och ätande - Sociologiska perspektiv
Studentlitteratur AB : 2019 : 456 sidor :
ISBN: 9789144131672
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur kan tillkomma.
Grundläggande näringskemi
Bergh Kurt, Burén Jonas, Sjödin Anna
Institutionen för kost- och måltidsvetenskap : 2023 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Köps via institutionen.
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma.
Fysiologi med relevant anatomi
Henriksson Olle, Rasmusson Margareta
Fjärde upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2018] : 369 sidor :
ISBN: 9789144115948
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Bergh Kurt
Metabolismkompendium
Inst för kostvetenskap :
Obligatorisk
Läsanvisning: 2019
Köps via institutionen
Nordic Nutrition Recommendations 2023 : integrating environmental aspects
Copenhagen : Nordic Council of Minsters : 2023 : 388 sidor :
Fritt tillgänglig
ISBN: 9789289375337
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: ISBN: 978-92-893-7533-7 (digital)
Näringslära för högskolan
Berg , Ellegård , Larsson
Liber : 2021 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 7 uppl
ISBN: 978-91-4713107-5
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma
Krause and Mahan's food & the nutrition care process
Raymond Janice L., Morrow Kelly
15th edition. : St. Louis, Missouri : Elsevier : [2020] : xvii, 1195 pages :
ISBN: 9780323749626
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma