"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Examensarbete i kostvetenskap, kandidatnivå, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2024-11-25

Engelskt namn: Examination Project in Food and Nutrition, Bachelor level

Denna kursplan gäller: 2016-07-25 och tillsvidare

Kurskod: 2KN056

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Prefekten, 2016-07-25

Innehåll

Kursen innefattar praktisk tillämpning  av vetenskaplig metod inom något område av ämnet kostvetenskap. Arbetet sker självständigt under handledning och presenteras i en uppsats. Såväl presentation och försvar av den egna uppsatsen som opposition av annan studerandes uppsats ingår i kursen.
 
Kursen består av två  moment:

  1. Projektplanering,  datainsamling och inledande analysarbete (Project planning, data collection and initial analysi) 6 hp.
  2. Analys samt produktion,  presentation och försvar av uppsats (Analysis, and production, presentation and defence of thesis ) 9 hp

Förväntade studieresultat

Moment 1. Projektplanering, datainsamling och inledande analysarbete, 6 hp
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga

  • Identifiera och formulera en avgränsad kostvetenskaplig forskningsfråga.
  • Inom givna tidsramar planera och genomföra bearbetning och analys av insamlat material i enlighet med relevant forskningsmetod

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Inom givna tidsramar motivera bearbetning och analys av insamlat material i enlighet med relevant forskningsmetod
  • Tillämpa ett forskningsetiskt förhållningssätt.

Moment 2. Analys samt produktion, presentation och försvar av uppsats, 9 hp.
För godkänd kurs ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga

  • Söka, samla och integrera relevant vetenskaplig litteratur i relation till den egna forskningsfrågan.
  • Bearbeta och analysera insamlade data med vetenskapligt vedertagna metoder.
  • Presentera resultat som relaterar till den egna forskningsfrågan.
  • Självständigt producera en uppsats inom givna tidsramar i enlighet med etablerade vetenskapliga normer gällande språkbruk och formalia.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Utvärdera och diskutera den valda forskningsmetodens styrkor och begränsningar i relation till den egna forskningsfrågan.
  • Värdera, kritiskt tolka och diskutera egna forskningsresultat i relation till relevant vetenskaplig litteratur
  • Dra slutsatser som har stöd i uppsatsens reslutat
  • Diskutera genusperspektiv och yrkesrelevans i relation till egna forskningsresultat.
  • Tillämpa ett forskningsetiskt förhållningssätt.
  • Självständigt presentera, diskutera och försvara sin uppsats.
  • Granska, värdera och diskutera andra studenters uppsatser.

Behörighetskrav

Univ: Godkänt betyg från Kostvetenskap A och Kostvetenskap B, samt genomgått 15 hp Kostvetenskap på C-nivå eller motsvarande

Undervisningens upplägg

Preliminärt val av ämne för uppsatsen görs av studenten i samråd med kurssamordnare. Val av forskningsfråga och relevant vetenskaplig metod görs av studenten i samråd med handledare. Uppsatsen genomförs normalt i par med kontinuerlig handledning och obligatorisk medverkan i seminarier. Om studenter vill skriva annat än parvis ska detta diskuteras med kurssamordnare.

Examination

Moment 1
Examination sker genom inlämning av underlag inför obligatoriska seminarier (projektplan respektive analysplan) samt aktivt deltagande i dessa. På momentet sätts betyget U eller G.

Moment 2
Examination sker genom bedömning av det självständiga arbetet vilket inkluderar arbetsprocess, författande, presentation och försvar. Vidare krävs en godkänd opposition på ett annat arbete på samma nivå. På momentet sätts betyget U, G eller VG.
 
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För VG på hel kurs krävs att man har
VG på moment 2.
 
Eventuella kompletteringar  skall ske efter examinators anvisning inom den tid som examinator anger.
För att bli godkänd på hela kursen krävs att alla obligatoriska moment är godkända. Regler runt prov och bedömning, se universitetets  regelsamling.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.