"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Hälsorisker och tillsyn, 4 hp

Engelskt namn: Health hazards and regulatory

Denna kursplan gäller: 2015-12-07 och tillsvidare

Kurskod: 2KN052

Högskolepoäng: 4

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Prefekten, 2015-09-23

Innehåll

Kursen behandlar skadedjur, deras grundläggande biologi och beteendemönster samt hur man kan identifiera risker och vidta åtgärder för att minimera skadedjursbestånden i olika lokaler och verksamheter.

Kursen behandlar även en genomgång av olika aspekter på ansvarsfull alkoholhantering och de regelsystem som berör tillsyn av alkoholhaltiga drycker. Här berörs även sociala aspekter av alkoholanvändning.
 
 

Förväntade studieresultat

Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

 

  • Beskriva grundläggande skadedjursbiologi och beteendemönster
  • Beskriva skadedjursrelaterad riskhantering
  • Förstå alkohollagen och tolkningar av lagen som ligger till grund för tillsyn

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa lämpliga verktyg vid praktisk skadedjursbekämpning
  • Förmåga att observera sociala interaktioner vid alkoholservering i förhållande till alkohollagen

Behörighetskrav

Godkänd Kostvetenskap A och Kostvetenskap B samt genomgången Måltidsservice med dietetik C eller motsvarande

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, obligatoriska seminarier och studiebesök.
 

Examination

Kursen examineras genom skriftliga tentamen, obligatoriska seminarium och laborationer i samband med studiebesök. På obligatoriskt seminarium och laboration sätts endast betyget G eller U. På skriftlig tentamen sätts betyget VG, G eller U. För VG på helkurs krävs VG på båda skriftliga tentamina.
 
Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.
 
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
 
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
 

Litteratur

Giltig från: 2015 vecka 50

Obligatorisk litteratur

Lundin Stefan
Alkohollagen : kommentarer och rättsfall
Stockholm : Norstedts juridik : 2015 : 324 s. :
ISBN: 9789139114369
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Från silverfisk till hälsorisk : skadedjur och åtgärder i samlingar
Åkerlund Monika, Flato Sylwia, Hellekant Anna, Hammar Christine, Hedström Helena
Stockholm : LT : 1998 : 168 s. :
ISBN: 91-36-03326-X ;
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

Åkerlund Monika
Ängrar - finns dom-? : om skadeinsekter i museer och magasin
Stockholm : Svenska museifören. i samarbete med Naturhistoriska riksmuseet : 1991 : 207 s. :
ISBN: 91-87430-02-9 ;
Se Umeå UB:s söktjänst