Engelskt namn: Nutrition and meals from a nursing perspective
Denna kursplan gäller: 2024-07-22 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2024-07-22
Kursplan för kurser med start mellan 2019-08-12 och 2024-07-21
Kursplan för kurser med start mellan 2016-08-15 och 2019-08-11
Kurskod: 2KN051
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Prefekten, 2014-06-09
Reviderad av: Prefekten, 2024-02-29
I det dagliga arbetet som sjuksköterska möter du patienter som på olika sätt upplever svårigheter med maten. Kursen ger grundläggande kunskaper i att bedöma och följa upp nutritionsstatus och initiera olika nutritionsåtgärder som en del av omvårdnadsarbetet. Nutritionsproblemen kan även påverka psykosociala aspekter relaterade till mat och måltider som också är viktiga delar att ta hänsyn till i ett omvårdnadsperspektiv.
Kursen består av följande moduler:
Modul 1. Nutrition och måltider ur ett omvårdnadsperspektiv, 4,5 hp
Modulen behandlar olika nutritionsinsatser som kan bli nödvändiga att använda till patienter med undernäringsproblematik. Olika sjukdomar ger olika nutritionsproblem och fokus ligger på att lyfta sjukdomar/problematik som påverkar patientens förmåga att tillgodogöra sig energi och näring. Vissa patienter behöver energiberika sin mat och andra behöver kosttillägg eller konsistensanpassning av kosten för att täcka energi- och näringsbehovet. För andra patienter kan det även bli aktuellt att ersätta hela eller delar av energibehovet med sondnäring (enteral nutrition) eller näring direkt i blodet (parenteral nutrition).
Modul 2. Projektarbete, 3 hp
I modulen skriver studenten ett arbete i form av en vetenskapligt underbyggd litteraturstudie inom kursens område. Opponering av en annan students litteraturstudie ingår. I modulen ingår även psykosociala aspekter med fokus på nutrition som är viktiga att ta hänsyn till i ett omvårdnadsperspektiv.
Modul 1. Nutrition och måltider ur ett omvårdnadsperspektiv, 4,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Modul 2. Projektarbete, 3 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Sjuksköterskeexamen eller motsvarande
Modul 1. Nutrition och måltider ur ett omvårdnadsperspektiv, 4,5 hp
Undervisningen bedrivs i form av inspelade föreläsningar, uppgifter och gruppdiskussion i lärplattform. Uppgifter och gruppdiskussion är obligatoriska.
Modul 2. Projektarbete 3 hp
Undervisningen sker i form av en uppgift, individuell litteraturstudie och opponering av annan students litteraturstudie. Uppgift, litteraturstudie och opponering är obligatoriska.
Modul 1. Nutrition och måltider ur ett omvårdnadsperspektiv, 4,5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Modul 2. Projektarbete 3 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Hel kurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För VG på hel kurs krävs VG på modul 2.
I följande text avser prov de examinationsformer som angivits ovan. Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av ordinarie prov har meddelats och studenten delgivits återkoppling på provet, exempelvis kopia av studentens tentamen. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Prov baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyad examination. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.
Nationella riktlinjer för måltider i äldreomsorgen
Livsmedelsverket : 2024 :
Länk
Obligatorisk
Nationella riktlinjer för måltider på sjukhus
Livsmedelsverket : 2023 :
Länk
Obligatorisk
Vårdhandboken
Sveriges kommuner och regioner :
vårdhandboken.se/
Obligatorisk
Att förebygga och behandla undernäring. Kunskapsstöd i hälso- och sjukvård och socialtjänst
Socialstyrelsen, Stockholm : 2023 :
Länk
Obligatorisk
ESPEN guidelines
European Society for Clinical Nutrition and Metabolism :
https://www.espen.org/guidelines-home
Obligatorisk
GLIM criteria for the diagnosis of malnutrition - A consensus report from the global clinical nutrition community
Cecerholm T, Jensen G, Correia M, Gonzalez M, Fukushima R, Higashiguchi T, Baptista G, Barazzoni R, Blaauw R, Coats A
JPEN J Parenter Enteral Nutr : 2019 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 38, 1-9
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare facklitteratur tillkommer. Ca 50 sid.
Från tanke till text: en språkhandbok för uppsatsskrivande studenter
Jarrick Arne, Josephson Olle
2., [översedda]uppl. : Lund : Studentlitteratur: 133 s. : 1998 :
Läsanvisning: ISBN: 9789144268422
Schött Kristina
Studentens skrivhandbok
3. [bearb.] uppl. : Stockholm : Liber : 2015 : 185 s. :
ISBN: 9789147114085
Se Umeå UB:s söktjänst