Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen
Betygsskala: Tregradig skala
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Institutionen för Kostvetenskap, 2012-10-17
Reviderad av: Institutionen för Kostvetenskap, 2013-05-27
Innehåll
Under kursen kommer studenterna arbeta kring ett projekt som behandlar livsmedel utifrån ett hälsoriskperspektiv. Kursen behandlar hur livsmedel och dess innehåll kan påverka vår hälsa. Det kan handla om hälsorisker som kan uppkomma vid exempelvis odling, produktion, förpackning och hantering av livsmedel. Under projektarbetet kommer studenterna att läsa forskningsartiklar, lagstiftning, direktiv och/eller myndighetsinformation som behandlar hälsorisker med livsmedel samt diskutera, granska och värdera riskbedömning. Kursen avslutas med ett seminarium där projektarbetena presenteras och diskuteras.
Förväntade studieresultat
Kunskap och förståelse Efter avslutad kurs ska den studerande kunna:
Förklara aktuella hälsorisker utifrån valt område
Färdighet och förmåga Efter avslutad kurs ska den studerande kunna:
Tillämpa metoder för litteratursökning samt välja relevant litteratur utifrån valt område
Värderingsförmåga och förhållningssätt Efter avslutad kurs ska den studerande kunna:
Kritiskt granska och värdera vetenskapliga underlag gällande hälsoriskbedömningar för livsmedel från myndigheter och andra källor.
Presentera, diskutera och försvara sitt arbete samt granska, värdera och diskutera kurskamraters arbeten.
Behörighetskrav
Univ: Godkänt betyg från Kostvetenskap A och Kostvetenskap B, samt genomgått 15 hp Kostvetenskap på C-nivå eller motsv
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av ett projektarbete. Handledning sker under kursens gång, där studenterna tillsammans med handledare diskuterar sina arbeten.
Examination
Kursen examineras genom ett slutseminarium där projektarbetet presenteras och försvaras. Redovisning av projekt sker både skriftligt och muntligt. Projektet examineras med betygen Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG). Eventuella kompletteringar skall ske efter examinators anvisning inom den tid som examinator anger.
Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling.
TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Litteratur
Giltig från:
2013 vecka 34
Den litteratur som ingår utgörs av aktuella och relevanta artiklar kopplat till studentens projektarbete. Dessa söks självständigt upp av studenten under kursens gång.