Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Institutionen för Kostvetenskap, 2009-02-24
Reviderad av: Inst för Kostvetenskap, 2011-12-12
Innehåll
Hur såg måltiderna ut för 50 eller 100 år sedan? För att svara på den frågan måste vi ta ett steg tillbaks i tiden och försöka förstå dåtidens hem, fritids- och arbetsförhållandena för kvinnor och män. På vilket sätt skiljde sig deras mat från nutidens? Hur ser framtiden ut? Kommer vi att äta samma sorts mat som nu och på samma sätt? Huvudsakligen tittar vi på:
Historiska och nutida sociala, kulturella och ekonomiska influenser på maten och hur vi äter den
Mat, måltider och mönster för familjeliv
Att äta hemma eller ute: trender i matkonsumtion utanför hemmet
Mat för framtiden: fusion cuisine, och sökandet efter förnyelse, genetiskmodifiering, funktionell mat
Förväntade studieresultat
Efter slutförd kurs ska den studerande kunna:
Beskriva de sociala, kulturella och ekonomiska faktorer som påverkar måltiderna vi äter hemma, och när och hur vi äter dem.
Beskriva och kritiskt diskutera förändringar i matlagningsmetoder och kunskaper i relation till könsroller och arbetsmönster.
Beskriva trender i mat som konsumeras utanför hemmet.
Behörighetskrav
Univ: Kurser om minst 90 hp i ett ämne.
En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).
Undervisningens upplägg
Kurslitteratur, all inlärning och diskussioner kommer att vara webbaserad. Du måste ha tillgång till Internet. All studiematerial kommer att vara på engelska.
Examination
Examinationen sker i form av individuellt skrivna uppgifter (uppsatser, hemuppgifter och ett individuellt projekt). Alla uppgifter måste skrivas på engelska.
För att bli godkänd på kursen krävs att alla moment är godkända (G). För att få VG (väl godkänd) krävs att det individuella projektet och flertalet av de andra uppgifterna får VG (väl godkänd).
Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling.
Tillgodoräknande
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling. Ansökan kan göras på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Litteratur
Giltig från:
2012 vecka 1
Måltider, igår, idag och imorgon 7,5 hp
Brears Peter A taste of history : 10,000 years of food in Britain London : English Heritage in association with British Museum Press : c1993 : 351s. : ISBN: 0-7141-1732-3 Se Umeå UB:s söktjänst
Schlosser Eric Fast food nation : what the all-American meal is doing to the world London : Penguin : 2002 : 386 s. : ISBN: 0-14-100687-0 Se Umeå UB:s söktjänst
Shephard Sue Pickled, potted and canned : the story of food preserving London : Headline : 2000 : x,358 s. : ISBN: 0-7472-2334-3 Se Umeå UB:s söktjänst
Short Frances Kitchen secrets : the meaning of cooking in everyday life New York, NY : Berg : 2006 : 168 s. : ISBN: 978-1-84520-276-7 (hft.) Se Umeå UB:s söktjänst