"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Konsumenterna och maten, 7,5 hp

Engelskt namn: Food and the consumer

Denna kursplan gäller: 2011-09-05 och tillsvidare

Kurskod: 2KN044

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för Kostvetenskap, 2009-02-24

Reviderad av: Institutionen för Kostvetenskap, 2011-06-13

Innehåll

Mat är inte bara något vi äter för att vi är hungriga. Från bondgården till bordet har maten stor betydelse såväl socialt, ekonomiskt som politiskt. I många delar av världen har man inte nog med mat och i andra delar är problemet att man äter för mycket av fel sort. Det kan moraliskt sett också bli problem med massproduktion av mat och långa transporter. Den sorts mat vi äter, var den kommer ifrån och hur det påverkar oss är några av de största frågorna i modern tid. Huvudsakligen behandlar vi i denna kurs: - Mat och maktbalansen mellan producenter, återförsäljare och konsumenter. - Globaliseringen av matförråden, miljöaspekten och konsumenters förväntningar. - Konsumtionsvanorna i väst och i utvecklingsländerna. - De politiska aspekterna av matsäkerhet, märkning och marknadsföring av mat.

Förväntade studieresultat

Efter slutförd kurs ska den studerande kunna: • Beskriva de sociala och ekonomiska faktorer som påverkar förhållandet mellan matproducenter, återförsäljare och konsumenter. • Beskriva det sociala tryck som påverkar konsumenters livsmedelsval och matvanor. • Kritiskt kunna diskutera regeringars roll när det gäller biståndverksamhet i form av hjälpsändningar av livsmedels och förordningarna av t ex matsäkerhet, märkning och marknadsföring av mat.

Behörighetskrav

Univ: Kurser om minst 90 hp i ett ämne. Dessutom krävs En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Kurslitteratur, all inlärning och diskussioner kommer att vara webbaserad. Du måste ha tillgång till Internet. Allt studiematerial kommer att vara på engelska.

Examination

Examinationen sker i form av individuella skriftliga inlämningsuppgifter (uppsatser, hemuppgifter och ett individuellt projekt). Alla uppgifter måste skrivas på engelska. För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga moment är godkända . För att få VG (Väl godkänd) krävs att det individuella projektet och flertalet av de andra uppgifterna ska varaVG (Väl godkänd). Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling. Tillgodoräknande Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.