I kursen skaffar sig studenten förståelse för matens betydelse för att främja god hälsa. Olika modedieter diskuteras.
I kursen skaffar sig även studenten kunskaper om på vilka sätt produktion och konsumtion av livsmedel påverkar miljön lokalt och globalt. Studenten jämför, värderar och diskuterar de val av livsmedel och matlagningsmetoder som människan står inför dagligen och deras konsekvenser för miljön, hälsan och ekonomin.
Exempel på frågor som tas upp under kursen; Vilket energibehov har jag; vad innehåller en måltid och hur kan man påverka den; vilket matfett ska jag välja och varför; måste man äta grönsaker om man äter frukt; kan snabbmat var miljövänligt?
Förväntade studieresultat
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
granska och identifiera näringsämnenas förekomst i livsmedel samt förklara näringsämnenas betydelse för människan.
förstå och värdera en måltid ur näringssynpunkt utifrån Nordiska näringsrekommendationer.
motivera sina val av livsmedel utifrån ett hälsoperspektiv.
ha inblick i hushållens livsmedelskonsumtion i förhållande till hållbar utveckling
kunna diskutera hållbar konsumtion och livsmedelsvalens påverkan på ekonomi, hälsa och miljö ur ett lokalt och globalt perspektiv
ta ställning till val av livsmedel för en hållbar konsumtion
välja och tillaga enskilda maträtter och måltider utifrån ett S.M.A.R.T.-perspektiv
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
IT används i undervisningen, och tillgång till Internet krävs. Vissa föreläsningar samt inlämnande av arbetsuppgifter och kommentarer sker via en webbplattform. Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och laborationer. Seminarier och laborationer är obligatoriska.
Examination
För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten från examinationens olika delar.
Examinationen sker genom muntlig och/eller skriftlig redovisning av uppgifter. På seminarier och laborationer sätts något av betygen U eller G. På seminarier och laborationer krävs ett aktivt deltagande för godkänt betyg.
Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling.
Tillgodoräknande
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.