"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Mat och miljö, 7,5 hp

Engelskt namn: Food and environment

Denna kursplan gäller: 2024-07-22 och tillsvidare

Kurskod: 2KN037

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2008-05-19

Reviderad av: Prefekten, 2024-02-29

Innehåll

Kursen behandlar hushållets relation till hållbar utveckling med tonvikt på livsmedel, måltider och levnadsvanor. I kursen ingår studier kring hur produktion, distribution och konsumtion av livsmedel påverkar miljö och klimat. Studenten analyserar och diskuterar hur levnadsvanor i samband med mat och måltider påverkar miljö och klimat. I kursen ingår att tillaga och analysera måltider och resonera om dem i relation till hållbar utveckling. Vidare problematiseras konsumentrollen och olika stöd för hållbar matproduktion.


Kursen består av följande moduler:

  1. Modul 1, 3,5 hp
  2. Modul 2, 4 hp

Modul 1, 3,5 hp
I modulen ingår studier kring hur livsmedel produceras och distribueras nationellt och hur de påverkar miljö och klimat. Studenten undersöker det egna hushållets matsvinn, diskuterar hur man kan minska svinnet, tillagar måltider av matrester och resonerar om dem i relation till hållbar utveckling.   


Modul 2, 4 hp
I modulen undersöker studenten hur importerade livsmedel produceras och distribueras och hur de påverkar social-, ekonomisk- och ekologisk utveckling i produktionsländerna. I modulen ingår studier kring global referenskost och studenten diskuterar hållbar mat och stöd för hållbar matkonsumtion.

 

Förväntade studieresultat

Modul 1, 3,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:


Kunskap och förståelse

  • Beskriva hur svensk livsmedelsproduktion och distribution påverkar miljö och klimat

Färdighet och förmåga

  • Tillaga mat och måltider till förmån för hållbar utveckling

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Motivera val av livsmedel och måltider utifrån hållbar utveckling

Modul 2, 4 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:


Kunskap och förståelse

  • Beskriva hur importerade livsmedel produceras och distribueras

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Värdera produktion, distribution, och konsumtion av importerade livsmedel i relation till social-, ekonomisk- och ekologisk hållbar utveckling
  • Resonera om hur rekommenderad global referenskost kan påverka hållbar utveckling
  • Diskutera samhällets stöd för hållbar konsumtion

 

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Kursen går på kvartsfart i distansform via lärplattform.


Modul 1, 3,5 hp
Undervisningen bedrivs i form av inspelade föreläsningar och uppgifter. Uppgifter är obligatoriska.


Modul 2, 4 hp
Undervisningen bedrivs i form av inspelade föreläsningar, diskussioner, seminarier och uppgifter via lärplattform. Uppgifter och ett nätbaserat seminarium är obligatoriska.

 

Examination

Modul 1, 3,5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:

  • Individuella skriftliga inlämningar (U eller G)

Modul 2, 4 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:

  • Individuella skriftliga inlämningar (U, G eller VG)
  •  Seminarium (U eller G)

Helkurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända.
För VG på hel kurs krävs VG på minst 4 hp.


I följande text avser prov de examinationsformer som angivits ovan. Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av ordinarie prov har meddelats och studenten delgivits återkoppling på provet, exempelvis kopia av studentens tentamen. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Prov baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyad examination. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande https://www.umu.se/student/mina-studier/tillgodoraknande/. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.

 

Litteratur

Giltig från: 2024 vecka 30

MAT OCH MILJÖ 7,5 HP

REKOMMENDERAD LITTERATUR: Modul 1: 3,5 hp

EAT. Food Planet Health - Summary Report of the EAT-Lanchet Commission
EAT-lanchet Commission : 2019 :
https://eatforum.org/eat-lancet-commission/
Obligatorisk

Taking sustainable eating practices from niche to mainstream: the perspectives of Swedish food-provisioning actors on barriers and potentials.
Parekh V, Svenfelt Å
. Sustainability : Science, Practice, & Policy, 18(1), 292–308. : 2022 :
https://doi.org/10.1080/15487733.2022.2044197
Obligatorisk

Benchmarking the Swedish Diet Relative to Global and National Environmental Targets—Identification of Indicator Limitations and Data Gaps
Moberg Emma, Karlsson Potter Hanna, Wood Amanda, Hansson Per-Anders, Röös Elin
Sustainability (Basel, Switzerland), 12(4), 1407 : 2020 :
https://www.mdpi.com/2071-1050/12/4/1407
Obligatorisk

SLU, Mat, miljö och hållbarhet- hur påverkar den mat vi svenskar äter planeten?
SLU : 2024 :
Länk
Obligatorisk

Livsmedelsavfall i Sverige 2022
Stockholm : Naturvårdsverket : 2024 : 32 :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:naturvardsverket:diva-10967
Obligatorisk

Neuman Nicklas
Mat och ätande - Sociologiska perspektiv
Studentlitteratur AB : 2019 : 456 sidor :
ISBN: 9789144131672
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Rise, öppna listan
Rise : 2024 :
https://www.ri.se/sites/default/files/2024-01/RISE%20Öppna%20listan%202.2%202023.pdf
Obligatorisk

REKOMMENDERAD LITTERATUR: Modul 2: 4 hp

https://pub.norden.org/nord2024-007/nord2024-007.pdf
pub.norden.org : 2024 :
https://pub.norden.org/nord2024-007/nord2024-007.pdf
Obligatorisk

Sustainable diets within sustainable food systems
Meybeck Alexandre, Gitz Vincent
Proceedings of the Nutrition Society, Cambridge University Press : 2017 :
https://www.cambridge.org/core/journals/proceedings-of-the-nutrition-society/article/sustainable-diets-within-sustainable-food-systems/FCC785A6F93B131B7D6E4BACB9FD8CF5
Obligatorisk

Tellström Richard
Matkultur- hinder och drivkraft för hållbart ätande
SLU : 2024 :
https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/fu-food/publikationer/future-food-reports/slu-futurefood_rapport26_matkultur-hinderochdrivkraftforhallbartatande.pdf
Obligatorisk

Referenslitteratur

Marshall Matilda
Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789187483233
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst

Clapp Jennifer
Distant agricultural landscapes
Sustainability Science, 10(2), 305–316. : 2015 :
https://doi.org/10.1007/s11625-014-0278-0

Miljösociologi
Lidskog Rolf, Sundqvist Göran
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 182 s. :
ISBN: 9789144056050
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma.