Engelskt namn: Food and environment
Denna kursplan gäller: 2024-07-22 och tillsvidare
Kurskod: 2KN037
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2008-05-19
Reviderad av: Prefekten, 2024-02-29
Kursen behandlar hushållets relation till hållbar utveckling med tonvikt på livsmedel, måltider och levnadsvanor. I kursen ingår studier kring hur produktion, distribution och konsumtion av livsmedel påverkar miljö och klimat. Studenten analyserar och diskuterar hur levnadsvanor i samband med mat och måltider påverkar miljö och klimat. I kursen ingår att tillaga och analysera måltider och resonera om dem i relation till hållbar utveckling. Vidare problematiseras konsumentrollen och olika stöd för hållbar matproduktion.
Kursen består av följande moduler:
Modul 1, 3,5 hp
I modulen ingår studier kring hur livsmedel produceras och distribueras nationellt och hur de påverkar miljö och klimat. Studenten undersöker det egna hushållets matsvinn, diskuterar hur man kan minska svinnet, tillagar måltider av matrester och resonerar om dem i relation till hållbar utveckling.
Modul 2, 4 hp
I modulen undersöker studenten hur importerade livsmedel produceras och distribueras och hur de påverkar social-, ekonomisk- och ekologisk utveckling i produktionsländerna. I modulen ingår studier kring global referenskost och studenten diskuterar hållbar mat och stöd för hållbar matkonsumtion.
Modul 1, 3,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 2, 4 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Kursen går på kvartsfart i distansform via lärplattform.
Modul 1, 3,5 hp
Undervisningen bedrivs i form av inspelade föreläsningar och uppgifter. Uppgifter är obligatoriska.
Modul 2, 4 hp
Undervisningen bedrivs i form av inspelade föreläsningar, diskussioner, seminarier och uppgifter via lärplattform. Uppgifter och ett nätbaserat seminarium är obligatoriska.
Modul 1, 3,5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Modul 2, 4 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Helkurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända.
För VG på hel kurs krävs VG på minst 4 hp.
I följande text avser prov de examinationsformer som angivits ovan. Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av ordinarie prov har meddelats och studenten delgivits återkoppling på provet, exempelvis kopia av studentens tentamen. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Prov baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyad examination. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande https://www.umu.se/student/mina-studier/tillgodoraknande/. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.
EAT. Food Planet Health - Summary Report of the EAT-Lanchet Commission
EAT-lanchet Commission : 2019 :
https://eatforum.org/eat-lancet-commission/
Obligatorisk
Taking sustainable eating practices from niche to mainstream: the perspectives of Swedish food-provisioning actors on barriers and potentials.
Parekh V, Svenfelt Å
. Sustainability : Science, Practice, & Policy, 18(1), 292308. : 2022 :
https://doi.org/10.1080/15487733.2022.2044197
Obligatorisk
Benchmarking the Swedish Diet Relative to Global and National Environmental TargetsIdentification of Indicator Limitations and Data Gaps
Moberg Emma, Karlsson Potter Hanna, Wood Amanda, Hansson Per-Anders, Röös Elin
Sustainability (Basel, Switzerland), 12(4), 1407 : 2020 :
https://www.mdpi.com/2071-1050/12/4/1407
Obligatorisk
SLU, Mat, miljö och hållbarhet- hur påverkar den mat vi svenskar äter planeten?
SLU : 2024 :
Länk
Obligatorisk
Livsmedelsavfall i Sverige 2022
Stockholm : Naturvårdsverket : 2024 : 32 :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:naturvardsverket:diva-10967
Obligatorisk
Neuman Nicklas
Mat och ätande - Sociologiska perspektiv
Studentlitteratur AB : 2019 : 456 sidor :
ISBN: 9789144131672
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Rise, öppna listan
Rise : 2024 :
https://www.ri.se/sites/default/files/2024-01/RISE%20Öppna%20listan%202.2%202023.pdf
Obligatorisk
https://pub.norden.org/nord2024-007/nord2024-007.pdf
pub.norden.org : 2024 :
https://pub.norden.org/nord2024-007/nord2024-007.pdf
Obligatorisk
Sustainable diets within sustainable food systems
Meybeck Alexandre, Gitz Vincent
Proceedings of the Nutrition Society, Cambridge University Press : 2017 :
https://www.cambridge.org/core/journals/proceedings-of-the-nutrition-society/article/sustainable-diets-within-sustainable-food-systems/FCC785A6F93B131B7D6E4BACB9FD8CF5
Obligatorisk
Tellström Richard
Matkultur- hinder och drivkraft för hållbart ätande
SLU : 2024 :
https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/fu-food/publikationer/future-food-reports/slu-futurefood_rapport26_matkultur-hinderochdrivkraftforhallbartatande.pdf
Obligatorisk
Marshall Matilda
Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789187483233
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Clapp Jennifer
Distant agricultural landscapes
Sustainability Science, 10(2), 305316. : 2015 :
https://doi.org/10.1007/s11625-014-0278-0
Miljösociologi
Lidskog Rolf, Sundqvist Göran
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 182 s. :
ISBN: 9789144056050
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma.