"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Mat, näring och hälsa, 7,5 hp

Engelskt namn: Food, nutrition and health

Denna kursplan gäller: 2008-01-21 och tillsvidare

Kurskod: 2KN036

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2008-05-19

Innehåll

I kursen skaffar sig studenten förståelse för matens betydelse för att främja god hälsa samt hur man med kosten kan förebygga kostrelaterade sjukdomar. Olika modedieter diskuteras. I kursen behandlas människans energibehov och energiförbrukning, samt behovet, funktionen och omsättningen i kroppen av fetter, protein, kolhydrater, kostfibrer, alkohol respektive vitaminer och mineraler. Olika livsmedelsgruppers innehåll av energi- och näringsämnen diskuteras utifrån nordiska näringsrekommendationer (NNR). Exempel på frågor som tas upp under kursen; Vilket energibehov har jag; vad innehåller en måltid och hur kan man påverka den; vilket matfett ska jag välja och varför; måste man äta grönsaker om man äter frukt; får man diabetes av att äta mycket socker; hur trovärdiga är de kostbudskap man möter i media?

Förväntade studieresultat

Efter slutfört moment ska den studerande kunna: - Granska och identifiera näringsämnenas förekomst i livsmedel samt förklara näringsämnenas betydelse för människan. - Förstå och värdera en måltid ur näringssynpunkt utifrån Nordiska näringsrekommendationer. - Motivera sina val av livsmedel utifrån ett hälsoperspektiv.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

IT används i undervisningen, och tillgång till Internet krävs. Vissa föreläsningar samt inlämnande av arbetsuppgifter och kommentarer sker via en webbplattform. Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och laborationer. Seminarier och laborationer är obligatoriska.

Examination

För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten från examinationens olika delar. Examinationen sker genom muntlig och/eller skriftlig redovisning av uppgifter. På seminarier och laborationer sätts något av betygen U eller G. På seminarier och laborationer krävs ett aktivt deltagande för godkänt betyg. Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.