Engelskt namn: Nutrition and Physical Activity
Denna kursplan gäller: 2024-07-22 till 2024-12-29 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2024-12-30
Kursplan för kurser med start mellan 2024-07-22 och 2024-12-29
Kursplan för kurser med start mellan 2024-01-15 och 2024-07-21
Kursplan för kurser med start mellan 2021-08-16 och 2024-01-14
Kursplan för kurser med start mellan 2019-12-30 och 2021-08-15
Kursplan för kurser med start mellan 2014-08-25 och 2019-12-29
Kurskod: 2KN035
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Programkomittén för Ledarskaps- och coachingprogrammet, 2008-06-09
Reviderad av: Prefekten, 2024-03-18
Kursen består av följande moduler:
Modul 1. Livsmedelskemi och metabolism, 4,5 hp
Modulen behandlar den kemi som krävs för att förstå kolhydrater, lipider och proteiners uppbyggnad. Modulen innehåller också den kemi och fysiologi som krävs för att förstå dessa näringsämnens funktion, upptag och omsättning i kroppen.
Modul 2 Näringslära 7,5 hp
Modulen behandlar innehållet av mikro- och makronutrienter i livsmedel med fokus på deras funktion. Under modulen diskuteras energi- och näringsintag i direkt anslutning till träning/tävling (timing) samt betydelsen av vätska vid idrottsutövning. Betydelsen av energibalans och metoder för viktkontroll, vegetarisk kost, teoretisk samt praktisk tillämpning av Nordiska Näringsrekommendationer och specifika rekommendationer till fysiskt aktiva personer ingår också. Även energi- och kosttillskott samt ergogena (prestationshöjande) kosttillskott behandlas.
Modul 3. Projektarbete, 3 hp
Ett projektarbete genomförs kring valfri idrott. En kost- och aktivitetsregistrering utförs på en idrottare. I arbetet analyseras och diskuteras nutrition i förhållande till idrottarens typ av träning och träningsmängd utifrån aktuella rekommendationer.
Modul 1 Livsmedelskemi och metabolism 4,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Modul 2 Näringslära 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Modul 3 Projektarbete 3 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Kursen är upplagd med fördröjd studietakt (halvfart). Kursen är nätbaserad. All undervisning på samtliga moduler bedrivs via webplattform.
Modul 1 Livsmedelskemi och metabolism 4,5 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, en inlämningsuppgift och en diskussionsuppgift. Inlämnings- och diskussionsuppgift är obligatoriska.
Modul 2 Näringslära 7,5 hp
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, inlämningsuppgifter och en diskussionsuppgift. Inlämningsuppgifter och diskussionsuppgift är obligatoriska.
Modul 3 Projektarbete 3 hp
Projektarbetet genomförs som ett självständigt arbete och är obligatoriskt.
Samtliga examinationer utförs via webplattformen.
Modul 1 Livsmedelskemi och metabolism 4,5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Modul 2 Näringslära 7,5 hp
Modulen examineras genom följande examinationer:
Modul 3 Projektarbete 3 hp
Modulen examineras genom följande examination:
Helkurs
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända.
För VG på hel kurs krävs VG på modul 2 och 3.
I följande text avser prov de examinationsformer som angivits ovan. Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av ordinarie prov har meddelats och studenten delgivits återkoppling på provet, exempelvis kopia av studentens tentamen. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Prov baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyad examination. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelverk och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på universitetet e-tjänst för tillgodoräknande https://www.umu.se/student/mina-studier/tillgodoraknande/. Tillgodoräknande prövas av Studentcentrum vid Umeå universitet.
NORDIC NUTRITION RECOMMENDATIONS 2023
Nordic Council of Ministers : 2023 :
NORDIC NUTRITION RECOMMENDATIONS 2023
Obligatorisk
Williams' nutrition : for health, fitness & sport
Rawson Eric S., Branch J David, Stephenson Tammy J.
Thirteenth edition. : New York : McGraw-Hill Education 608 pages : 2023 :
Obligatorisk
Läsanvisning: ISBN: 9781266132148.
Sidhänvisningar tillhandahålles via institutionen.
Naturvetenskapliga grunder
Bergh Kurt, Burén Jonas, Sjödin Anna
. : 2022 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 2:a upplagan. Köps via institutionen.
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter tillkommer.
Bergh Kurt
Nutrient timing : rätt näring vid rätt tillfälle
Stockholm : SISU idrottsböcker : 2013 : 332 s. :
ISBN: 9789186323769
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Se bibliotekets söktjänst
Näring och hälsa
Johansson Ulla, Stubbendorff Anna
Fjärde upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2020] : 471 sidor :
ISBN: 9789144125947
Se Umeå UB:s söktjänst
Näringslära för högskolan
Berg Christina, Ellegård Lars, Larsson Christel
Sjunde upplagan : Stockholm : Liber : [2021] : 494 sidor :
ISBN: 9789147131075
Se Umeå UB:s söktjänst