Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Prefekten, 2008-01-21
Innehåll
Kvalitativa metoder används i forskning och utvecklingsarbete inom det kostvetenskapliga området för att ge en djupare förståelse av människors normer och värderingar i förhållande till mat, matvanor och hälsa. Kursen behandlar de kvalitativa metodernas specifika metodologiska och forskningsetiska problem med avseende på såväl observationer, dokumentanalys, och intervjuer, med särskild betoning på intervjustudier. Kursen behandlar även en rad olika vetenskapsteoretiska och samhällsvetenskapliga perspektiv, exempelvis positivism, kritisk rationalism, livslopps- och genusteoretiskt perspektiv, och hur dessa kan användas som verktyg för att fördjupa analysen och beskriva ett material.
Studenterna planerar, genomför, rapporterar och granskar en intervjustudie för att tillämpa kunskaperna om hur en kvalitativ studie utförs.
Kursen består av följande moment:
1. Teori (Theory), 4,5 hp 2. Praktisk tillämpning (Practical application), 3 hp
Förväntade studieresultat
Efter slutförd kurs ska den studerande kunna:
Redogöra för hur de kvalitativa metoderna intervjuer, observationer och dokumentanalys kan användas inom det kostvetenskapliga området.
Beskriva, granska och argumentera för olika metodval i kvalitativ forskning.
Beskriva och identifiera forskningsetiska problem.
Planera och utföra en kvalitativ intervjustudie, analysera materialet och producera en vetenskaplig rapport, samt kritiskt granska kvalitativa rapporter eller studier utförd av andra.
Behörighetskrav
Univ: Godkänt betyg från Kostvetenskap A och Kostvetenskap B samt godkänt betyg om minst 30 hp kostvetenskap på C-nivå eller motsvarande
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och obligatoriska seminarier samt handledning av ett självständigt arbete.
Kursen är upplagd med fördröjd studietakt (halvfart) i distansform med sammankomster i Umeå. Tillgång till Internet krävs.
Examination
Examinationen sker i form av skriftliga och muntliga redovisningar samt aktivt deltagande i seminarier.
För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar.
Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling.
TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.