"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kvalitativa metoder för kostvetare, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2024-11-25

Engelskt namn: Qualitative Methods

Denna kursplan gäller: 2008-01-21 och tillsvidare

Kurskod: 2KN029

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Prefekten, 2008-01-21

Innehåll

Kvalitativa metoder används i forskning och utvecklingsarbete inom det kostvetenskapliga området för att ge en djupare förståelse av människors normer och värderingar i förhållande till mat, matvanor och hälsa. Kursen behandlar de kvalitativa metodernas specifika metodologiska och forskningsetiska problem med avseende på såväl observationer, dokumentanalys, och intervjuer, med särskild betoning på intervjustudier. Kursen behandlar även en rad olika vetenskapsteoretiska och samhällsvetenskapliga perspektiv, exempelvis positivism, kritisk rationalism, livslopps- och genusteoretiskt perspektiv, och hur dessa kan användas som verktyg för att fördjupa analysen och beskriva ett material.

Studenterna planerar, genomför, rapporterar och granskar en intervjustudie för att tillämpa kunskaperna om hur en kvalitativ studie utförs.

Kursen består av följande moment:

1. Teori (Theory), 4,5 hp
2. Praktisk tillämpning (Practical application), 3 hp

Förväntade studieresultat

Efter slutförd kurs ska den studerande kunna:

  • Redogöra för hur de kvalitativa metoderna intervjuer, observationer och dokumentanalys kan användas inom det kostvetenskapliga området.
  • Beskriva, granska och argumentera för olika metodval i kvalitativ forskning.
  • Beskriva och identifiera forskningsetiska problem.
  • Planera och utföra en kvalitativ intervjustudie, analysera materialet och producera en vetenskaplig rapport, samt kritiskt granska kvalitativa rapporter eller studier utförd av andra.

Behörighetskrav

Univ: Godkänt betyg från Kostvetenskap A och Kostvetenskap B samt godkänt betyg om minst 30 hp kostvetenskap på C-nivå eller motsvarande

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och obligatoriska seminarier samt handledning av ett självständigt arbete.

Kursen är upplagd med fördröjd studietakt (halvfart) i distansform med sammankomster i Umeå. Tillgång till Internet krävs.

Examination

Examinationen sker i form av skriftliga och muntliga redovisningar samt aktivt deltagande i seminarier.

För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar.

Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.