Engelskt namn: Dietetics B
Denna kursplan gäller: 2018-12-31 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2018-12-31
Kursplan för kurser med start mellan 2017-01-02 och 2018-12-30
Kursplan för kurser med start mellan 2016-01-04 och 2017-01-01
Kursplan för kurser med start mellan 2014-12-29 och 2016-01-03
Kursplan för kurser med start mellan 2013-12-30 och 2014-12-28
Kursplan för kurser med start mellan 2012-12-31 och 2013-12-29
Kursplan för kurser med start mellan 2012-01-02 och 2012-12-30
Kursplan för kurser med start mellan 2010-01-18 och 2012-01-01
Kurskod: 2KN026
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Inget huvudområde: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2009-01-19
Reviderad av: Prefekten, 2018-11-26
I kursen ingår kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar hos vuxna och barn. Förekomst, riskfaktorer för insjuknande, problem som kan förekomma, specifika energi- och näringsbehov samt varför en viss kost- eller nutritionsbehandling kan bli aktuell behandlas. Under kursen utvecklar studenten även sin förmåga att genomföra professionella samtal.
Kursen består av följande moment:
Moment 1. Samtalet som redskap, 1,5hp
Under momentet utvecklar studenten sin förmåga som samtalsledare genom att planera och genomföra kostsamtal. I momentet ingår även journalföring.
Moment 2. Dietetik med sjukdomslära III, 10 hp
I momentet behandlas följande kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar/tillstånd: mag- och tarmsjukdomar, födoämnesöverkänslighet hos vuxna samt alkoholmissbruk. För vissa sjukdomar/tillstånd ligger fokus på de nutritionsproblem och/eller nutritionsåtgärder som kan bli aktuella till följd av kirurgisk behandling. Etiska frågeställningar som kan förekomma inom arbetet som dietist samt informationssökning och publicering behandlas också under momentet.
Moment 3. Kommunikation i kliniskt arbete, 9 hp
Teoretisk och praktisk genomgång av hur man kan genomföra olika former av professionella samtal med människor, både enskilt och i grupp.
Moment 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV, 9,5 hp
I momentet behandlas kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar/tillstånd samt tillväxt och utveckling hos barn och ungdomar. I momentet behandlas följandetillstånd/ kost- och nutritionsrelaterade sjukdomar, nutrition för spädbarn och situationen för små och för tidigt födda barn, medfödda ämnesomsättningssjukdomar, medfödda hjärtsjukdomar, diabetes typ 1, celiaki, cancersjukdomar, cystisk fibros, funktionshinder, inflammatoriska tarmsjukdomar reaktioner mot livsmedel, malabsorption, ätstörningar, övervikt och fetma. Ätutveckling, ätproblematik, parenteral nutrition samt tillfälliga tillstånd som kräkningar, diarré och förstoppning behandlas även i momentet.
Moment 1. Samtalet som redskap
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Moment 2. Dietetik med sjukdomslära III
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Moment 3. Kommunikation i kliniskt arbete
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Moment 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Univ: Godkänt betyg från Kostvetenskap A, Kostvetenskap B och Kost och hälsokommunikation, C samt genomgången Fysiologi för dietetik och Dietetik A, eller motsvarande
Moment 1 integreras med andra moment
Moment 1. Samtalet som redskap
Lärande sker genom att studenten planerar och genomför kostsamtal med klienter. Grupphandledning sker regelbundet. Obligatoriska seminarier inleder och avslutar momentet.
Moment 2. Dietetik med sjukdomslära III
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppuppgifter, laborationer och seminarier.
Moment 3. Kommunikation i kliniskt arbete
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, övningar, seminarier, gruppövningar och samtalsinspelningar. Obligatoriska moment är seminarier, självvärderingar gruppövningar och samtalsinspelningar.
Moment 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar, laborationer och seminarier. Obligatoriska moment är laborationer, seminarier och fördjupningsuppgifter. Föreläsningar av inbjudna produktspecialister samt studiebesök på barn- och ungdomsklinik kan förekomma under momentets gång.
Moment 1. Samtalet som redskap
Studenten bedöms utifrån genomförande och journalföring av kostsamtal med klient samt aktivt deltagande vid handledningsträffar och seminarier. Även individuell skriftlig uppgift ligger till grund för det slutgiltiga betyget på momentet. På momentet sätts betyget U eller G.
Moment 2. Dietetik med sjukdomslära III
Examinationen sker genom skriftlig tentamen, klinisk examination vid stationsarbete och muntliga och skriftliga redovisningar av laborations- och seminariemoment. Vissa examinationer sker individuellt och andra i grupp. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För betyget G på momentet krävs att samtliga examinationer är godkända.
Moment 3. Kommunikation i kliniskt arbete
Examination sker genom skriftlig salstentamen där betyget U, G eller VG sätts. Examination sker även genom muntliga redovisningar, inspelningsövningar och skriftliga uppgifter där betyget U eller G sätts.
Moment 4. Dietetik med sjukdomslära inom pediatrik IV
Examination sker genom skriftlig salstentamen där betyget U, G eller VG sätts. Examination sker även genom muntliga redovisningar och skriftliga uppgifter av laborations- och seminariemoment, på dessa sätts betyget U eller G.
För betyget VG på hela kursen krävs VG på två moment.
Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken.
En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Reflektionshandboken
Bie Kristin, Kärnekull Bo, Kärnekull Ethel
1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2009 : 96 s. :
ISBN: 978-91-40-66635-2
Se Umeå UB:s söktjänst
Klinisk utbildning i vård och omsorg : att skriva dagbok för reflektion och inlärning
Bjerknes Mari Skancke, Bjørk Ida Torunn, Almqvist Inger
Lund : Studentlitteratur : 1996 : 150 s. :
ISBN: 91-44-37241-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: ISBN:9789144372419
Internmedicin
Dahlström Ulf, Kechagias Stergios, Stenke Leif
Sjätte upplagan : Stockholm : Liber : 2018 : 1046 sidor :
ISBN: 978-91-47-11326-2
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: URL: http://libris.kb.se/bib/22269529
Nutritionsbehandling av mag- och tarmsjukdomar
DRF:s referensgrupp i Gastroenterologi :
Läsanvisning: Köps via institutionen, även Cambro
Krause's food & the nutrition care process
Mahan L. Kathleen., Raymond Janice L.
Fourteenth edition. : St. Louis, Missouri : Elsevier : [2017] : 1134 p. :
ISBN: 9780323340755
Se Umeå UB:s söktjänst
Näring för god vård och omsorg : en vägledning för att förebygga och behandla undernäring
Stockholm : Socialstyrelsen : 2011 : 179 s. :
Fritt tillgänglig via Socialstyrelsen
ISBN: 978-91-86885-39-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Nutrition Terminology Reference Material, Dietetics Language For Nutrition Care
Dietisternas Riksförbund :
Internetmedicin
Internetmedicin :
http://www.internetmedicin.se/default.aspx
Läsanvisning: https://www.internetmedicin.se
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur tillkommer
Patientundervisning : ett samspel för lärande
Klang Söderkvist Birgitta, Kneck Åsa
Fjärde upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2018] : 271 sidor :
ISBN: 9789144120515
Se Umeå UB:s söktjänst
Holm Ivarsson Barbro
MI - motiverande samtal : praktisk handbok för hälso-och sjukvården : [tobak, matvanor, fysisk aktivitet, alkohol, samtal med personer med kognitiva svårigheter, samtal i psykiatrin]
3. [omarb. och utök.] uppl. : Stockholm : Gothia fortbildning : 2016 : 112 s. :
ISBN: 9789188099600
Se Umeå UB:s söktjänst
Holm Ulla
Det räcker inte att vara snäll : om empati och professionellt bemötande inom människovårdande yrken
2., omarb. utg. : Stockholm : Natur & kultur : 2009 : 216 s. :
ISBN: 978-91-27-11770-9 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Krause's food & the nutrition care process
Mahan L. Kathleen., Raymond Janice L.
Fourteenth edition. : St. Louis, Missouri : Elsevier : [2017] : 1134 p. :
ISBN: 9780323340755
Se Umeå UB:s söktjänst
Academic of Nutrition and Dietetics, eNCPT
Nutrition Terminology Reference Material, Dietetics Language For Nutrition Care
Dietisternas Riksförbund :
http://www.drf.nu
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter tillkommer
Din skyldighet att informera och göra patienten delaktig : handbok för vårdgivare, chefer och personal : aktuell från 1 januari 2015
4. uppl. : Stockholm : Socialstyrelsen : 2015 : 104 s. :
Fulltext
ISBN: 9789175553078
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Fritt tillgänglig via Socialstyrelsen http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/19801/2015-4-10.pdf
Asp Cecilia
Med mitt liv i mina händer : att leva med bipolär sjukdom
Hägersten : Papertalk : 2012 : 246 s. :
ISBN: 978-91-7533-003-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Lindquist Ulla-Carin
Ro utan åror : en bok om livet och döden
Stockholm : Norstedt : 2004 : 232, [1] s. :
ISBN: 91-1-301332-7 (inb.) :
Se Umeå UB:s söktjänst
Alling Morgan
Kriget är slut
[Ny utg.] : Stockholm : Forum : 2011 : 329 s. :
ISBN: 9789137137162 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Alsterlund Edna
Den längsta ronden : [om kärlek, demenssjukdom och anhörigvård]
Stockholm : Forum : 2010 : 346 s. :
ISBN: 978-91-37-13619-6 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Motiverande samtal - MI : att hjälpa en människa till förändring på hennes egna villkor
Barth Tom, Näsholm Christina
Lund : Studentlitteratur : 2006 : 180 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/31403-01/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 91-44-03030-4
Se Umeå UB:s söktjänst
Gidlund Kristian
I kroppen min : resan mot livets slut och alltings början
[Ny utg.] : Stockholm : Månpocket : 2013 : 329 s. :
ISBN: 9789175032450
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur tillkommer.
Barnmedicin
Hanséus Katarina, Lagercrantz Hugo, Lindberg Tor
4., [rev. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 674 s. :
ISBN: 9789144076096 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Krause's food & the nutrition care process
Mahan L. Kathleen., Raymond Janice L.
Fourteenth edition. : St. Louis, Missouri : Elsevier : [2017] : 1134 p. :
ISBN: 9780323340755
Se Umeå UB:s söktjänst
Shaw Vanessa
Clinical paediatric dietetics
4th ed. : Chichester : John Wiley & Sons Ltd. : 2015 : ix, 844 pages :
ISBN: 9781118915349
Se Umeå UB:s söktjänst
Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
ISBN: 9789289326711
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Pdf-fil för nedladdning via Nordiska ministerrådet
Rikshandboken barnhälsovård
Stockholm : Inera : [200-]- :
http://www.rikshandboken-bhv.se
Bra livsmedelsval för barn 2-17 år baserat på nordiska näringsrekommendationer 2012. Rapport 11
Eneroth H, Björck L
Livsmedelsverket : 2015 :
Pdf-fil
Läsanvisning: Senaste upplagan
Bra mat för spädbarn under 1 år
Livsmedelsverket :
Pdf-fil för nedladdning
Läsanvisning: Senaste upplagan
Bra mat för barn 0-5 år, handledning för barnhälsovården
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
www.slv.se
Academic of Nutrition and Dietetics, eNCPT
Nutrition Terminology Reference Material, Dietetics Language For Nutrition Care
Dietisternas Riksförbund :
http://www.drf.nu
Koletzko Berthold
Pediatric nutrition in practice (World review of nutrition and dietetics). 2nd revised ed
S Karger AG: Switzerland : 2015 :
Läsanvisning: ISBN-13: 978-3318026900
ISBN-10: 3318026905
Att samtala med barn - kunskapsstöd för socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården
Socialstyrelsen :
http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/21093/2018-10-10.pdf
Hanås Ragnar
Typ 1 diabetes hos barn, ungdomar och unga vuxna : hur du blir expert på din egen diabetes
6., rev. uppl. : Uddevalla : BetaMed : 2014 : 416 s. :
ISBN: 9789197512077
Se Umeå UB:s söktjänst
Kokboken : mycket gott med lite protein : en kokbok för alla med PKU eller andra medfödda ämnesomsättningssjukdomar som behandlas med en proteinreducerad kost
Sjöqvist Elisabeth, Heidenborg Carina
[Ny, bearb. uppl.] : [Lund] : Elisabeth Sjöqvist : 2013 : 227 s. :
Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter samt ev. ytterligare litteratur kan tillkomma