"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Mat för hälsa, 15 hp

Engelskt namn: Food for Health

Denna kursplan gäller: 2010-01-18 och tillsvidare

Kurskod: 2KN025

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Programkommittén för SPA-programmet, 2007-12-12

Reviderad av: Programkommittén för SPA-programmet, 2009-11-20

Innehåll

Exempel på frågor som tas upp under kursen; vad innehåller en måltid och hur kan man påverka den; vilket matfett ska jag välja och varför; måste man äta grönsaker om man äter frukt; får man diabetes av att äta mycket socker; hur trovärdiga är de kostbudskap man möter i media? Moment 1: Näringslära med tillämpningar, 7,5 hp I momentet behandlas människans energibehov och energiförbrukning. Dessutom behandlas behovet, funktionen och omsättningen i kroppen av fetter, protein, kolhydrater, kostfibrer, samt vitaminer och mineraler. Alkoholens omsättning och effekt i kroppen samt alkoholens betydelse i ett hälsoperspektiv diskuteras. Olika livsmedelsgruppers innehåll av energi- och näringsämnen diskuteras utifrån nordiska näringsrekommendationer (NNR). Moment 2: Kost för olika grupper, 7,5 hp God livsmedelshygien behandlas utifrån Livsmedelslagsstiftningen. I momentet skaffar sig studenten en översikt av olika kostrelaterade folksjukdomar, som diabetes typ II, hjärt-kärlsjukdomar, övervikt/fetma och metabola syndromet. Andra aspekter som påverkar livsmedelsvalet såsom olika matkulturer, fysisk aktivitet samt olika former av födoämneskänslighet behandlas också. Kostbudskapets trovärdighet och vetenskapliga grund är ett inslag i momentet.

Förväntade studieresultat

Moment 1: Näringslära med tillämpningar, 7,5 hp Efter slutfört moment ska den studerande kunna: • Granska och värdera förekomst av energi och näring i livsmedel samt identifiera och förklara näringsämnenas betydelse för människan. • Teoretiskt och praktiskt tillämpa NNR. Moment 2: Kost för olika grupper, 7,5 hp Efter slutfört moment ska den studerande kunna: • Ha förståelse för och kunna planera en kost utifrån olika hälsoperspektiv. • Känna till massmedias och livsmedelsbranschens betydelse i ett hälsokommunikativt perspektiv, samt diskutera olika kostbudskap.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, laborationer och gruppövningar. Seminarier och laborationer är obligatoriska. Kostdataprogram tillhandahålls av institutionen. Laborativa inslag som är förknippat med livsmedel förläggs till Institutionen för kostvetenskaps lokaler vid Umeå universitet.

Examination

Obligatoriska seminarier och laborationer kräver aktivt deltagande för godkänt betyg, där endast betygen U eller G sätts. Skriftliga tentamina examinerar moment 1 och 2. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten från examinationens olika delar. För betyget VG på hela kursen krävs VG på båda tentamina. Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

  • Giltig från: 2012 vecka 1

    Mat för hälsa 15 hp

    Obligatorisk litteratur

    Johansson Ulla
    Näring och hälsa : med speciella hänvisningar till vegetarisk kost
    2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 343 s. :
    http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/31200-02/height/320/width/320/bild.jpg
    ISBN: 91-44-01972-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Den mångkulturella måltiden
    Möller C, Callmer E, Clason Å
    Kungl. Skogs- och lantbruksakademien : 2006 :
    Beställes via www.ksla.se
    Obligatorisk

    Wahlman Laurell Birgitta
    Att inte tåla laktos, mjölkprotein och sojaprotein
    1. uppl. : Stockholm : Gothia : 2009 : 48 s. :
    ISBN: 978-91-7205-591-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Beställes via Svenska Celiakiförbundet http://www.celiaki.se

    Wahlman Laurell Birgitta
    Att inte tåla gluten
    1. uppl . : Stockholm : Gothia : 2008 : 39 s. :
    ISBN: 978-91-7205-590-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Beställes via Svenska Celiakiförbundet http:www.celiaki.se

    Uppladdningen. Material från hemsidan
    Uppladdningen :
    www.uppladdningen.nu
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Behöver ej beställas

    Länkar till användbara hemsidor www.slv.se, www.folkhalsoguiden.se, www.ekocentrum.se Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter kan tillkomma.

    Referenslitteratur

    Abrahamsson Lillemor
    Näringslära för högskolan
    5., [rev.] uppl. : Stockholm : Liber : 2006 : 461 s. :
    ISBN: 91-47-05355-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordic Nutrition Recommendations 2004 : integrating nutrition and physical activity
    4th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2004 : 435, [1] s. :
    ISBN: 92-893-1062-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
    Andersen Merethe, Hedberg Anette
    Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
    ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2011 vecka 23

    Obligatorisk litteratur

    Johansson Ulla
    Näring och hälsa : med speciella hänvisningar till vegetarisk kost
    2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 343 s. :
    http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/31200-02/height/320/width/320/bild.jpg
    ISBN: 91-44-01972-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
    Andersen Merethe, Hedberg Anette
    Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
    ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Den mångkulturella måltiden
    Möller C, Callmer E, Clason Å
    Kungl. Skogs- och lantbruksakademien : 2006 :
    Beställes via www.ksla.se
    Obligatorisk

    Wahlman Laurell Birgitta
    Att inte tåla laktos, mjölkprotein och sojaprotein
    1. uppl. : Stockholm : Gothia : 2009 : 48 s. :
    ISBN: 978-91-7205-591-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Beställes via Svenska Celiakiförbundet http://www.celiaki.se

    Wahlman Laurell Birgitta
    Att inte tåla gluten
    1. uppl . : Stockholm : Gothia : 2008 : 39 s. :
    ISBN: 978-91-7205-590-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Beställes via Svenska Celiakiförbundet http:www.celiaki.se

    Uppladdningen. Material från hemsidan
    Uppladdningen :
    www.uppladdningen.nu
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Behöver ej beställas

    Länkar till användbara hemsidor www.slv.se, www.folkhalsoguiden.se, www.ekocentrum.se Artiklar ur vetenskapliga skrifter och facktidskrifter kan tillkomma.

    Referenslitteratur

    Abrahamsson Lillemor
    Näringslära för högskolan
    5., [rev.] uppl. : Stockholm : Liber : 2006 : 461 s. :
    ISBN: 91-47-05355-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordic Nutrition Recommendations 2004 : integrating nutrition and physical activity
    4th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2004 : 435, [1] s. :
    ISBN: 92-893-1062-6
    Se Umeå UB:s söktjänst