Engelskt namn: Food and Health
Denna kursplan gäller: 2011-01-17 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2011-01-17
Kurskod: 2KN024
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Programkommittén för gastronomiprogrammet, 2007-10-30
Reviderad av: Programkommittén för gastronomiprogrammet, 2010-10-14
Kursen består av följande moment: 1. Näringslära med tillämpningar (Nutrition and its applications), 8,5 hp 2. Kost för olika grupper (Food for different groups), 4,5 hp 3. Projektarbete (Project work), 2 hp. Moment 1. Näringslära med tillämpningar, 8,5 hp I momentet behandlas cellens och grundvävnaders byggnad och funktion, matspjälkningskanalens anatomi och reglering, samt spjälkningen och absorptionen av energigivande näringsämnen. Dessutom diskuteras grunderna och reglering för kolhydrater, fett och proteiners metabolism i cellen. Vidare behandlas människans energibehov och energiförbrukning, samt behovet, funktionen och omsättningen i kroppen av fetter, protein, kolhydrater, kostfibrer, respektive vitaminer och mineraler. Alkoholens omsättning och effekt i kroppen samt alkoholens betydelse i ett hälsoperspektiv diskuteras också. Olika livsmedelsgruppers innehåll av energi- och näringsämnen diskuteras utifrån nordiska näringsrekommendationer (NNR). De teoretiska kunskaperna verklighetsanknyts och fördjupas genom praktiska tillämpningar. Exempel på tillämpningar är bearbetning av egen genomförd kostregistrering och praktiska tillämpningar av NNR. Folkhälsosatsningar inom livsmedelsbranschen i form av t ex nyckelhålsmärkta matsedlar belyses och bearbetas. i form av laboration med restaurangernas nyckelhål. Exempel på frågor som tas upp under momentet; hur utvinner kroppen energi från vår mat, vad innehåller en måltid och hur kan man påverka det; vilket matfett ska jag välja och varför; måste man äta grönsaker om man äter frukt? Moment 2. Kost för olika grupper, 4,5 hp I momentet ingår en översikt av olika kostrelaterade folksjukdomar, som diabetes typ II, hjärt-kärlsjukdomar, övervikt/fetma och metabola syndromet. Vegetarisk kost samt olika former av födoämneskänslighet behandlas teoretiskt och/eller praktisk. Behovet av kost vid olika åldrar belyses för att därmed rätt bemöta och tillgodose olika kunders behov och önskemål. Matkultur, kostsociologi, religion och dess matlagar behandlas också. Moment 3. Projektarbete, 2 hp I momentet görs en fördjupning av kunskaper från tidigare moment. I projektet ingår en praktisk tillämpning samt en skriftlig rapport. Studenterna opponerar skriftligt på varandras arbeten.
Moment 1. Näringslära med tillämpningar Efter slutfört moment ska den studerande kunna: Redogöra för kroppens uppbyggnad med tyngdpunkt på matspjälkning, ämnesomsättning samt dess reglering. Granska och värdera förekomst av energi och näringsämnen förekomst i livsmedel samt identifiera och förklara näringsämnenas betydelse för människan. Teoretiskt och/eller praktiskt tillämpa NNR. Moment 2. Kost för olika grupper Efter slutfört moment ska den studerande kunna: Ha förståelse för kundens/gästens behov och hälsa, och utifrån detta kunna planera och tillaga anpassade måltider. Moment 3. Projektarbete Efter slutfört moment ska den studerande kunna: Planera och värdera en matsedel med hänsyn taget till energi- och näringsinnehåll för olika gruppers behov samt ekonomi och miljö. Kritiskt granska och skriftligt opponera på en annan students projektarbete.
Undervisningen sker i form av föreläsningar samt obligatoriska laborationer, seminarier och grupparbeten. Laborationer, seminarier och grupparbeten redovisas muntligt och/eller skriftligt. Kostdataprogram tillhandahålls av institutionen. Tillgång till internet är ett krav.
Obligatoriska moment kräver aktivt deltagande för godkänt betyg. Vid laborationer, seminarier och kostregistrering sätts enbart betygen U eller G. Skriftliga tentamina examinerar moment 1 och moment 2. Moment 3 examineras genom ett projektarbete där betygen U eller G sätts. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För betyget VG på hela kursen krävs att moment 1 har betyget VG. Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
ISBN: 9789147105205
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Bergh K
Kompendium i metabolism
Umeå: Inst för kostvetenskap : 2003 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Kommer att kunna laddas ner via Cambro lärplattformen (ca 30 sid.)
Fysiologi : med relevant anatomi
Henriksson Olle, Rasmusson Margareta
3., uppdaterade uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 302 s. :
ISBN: 978-91-44-08462-6 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
"Faktatidning celiaki" Beställes via svenska celiakiförbundet
Celiakiförbundet :
www.celiaki.se
Obligatorisk
Läsanvisning: 40 sidor
http://celiaki.se/engagera-dig/bestall-material/
http://celiaki.se/engagera-dig/bestall-material/skicka-en-bestallning/
"Faktatidning laktos, mjölk och soja". Beställes via svenska celiakiförbundet
Celiakiförbundet :
www.celiaki.se
Obligatorisk
Läsanvisning: 50 sidor
http://celiaki.se/engagera-dig/bestall-material/
http://celiaki.se/engagera-dig/bestall-material/skicka-en-bestallning/
Miljömat
Miljömat :
Miljömats hemsida
Obligatorisk
Miljösmarta matval
Livsmedelsverket :
Länk
Obligatorisk
Artiklar ur vetenskapliga föreskrifter eller facktidsskrifter kan tillkomma.
Mat för liv och lust : [kokboken för dig som vill äta sunt]
Eliasson Margit, Wåreus Joel, Lindeberg Gunilla
4:e rev. utg. : Stockholm : Bonnier Fakta : 2009 : 400 s. :
ISBN: 978-91-7424-075-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Livsmedelsverket. Allergiinformation. Livsmedelsverket. 2007. Beställs från http:// webbutiken.slv.se
Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
Andersen Merethe, Hedberg Anette
Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Beställs från http://webbutiken.slv.se
Bra mat på jobbet. Råd, möjligheter, förutsättningar och utmaningar
Livsmedelsverket : 2007 :
Bra mat på jobbet. Råd, möjligheter, förutsättningar och utmaningar
Läsanvisning: pdf-fil http:///webbutiken.slv.se (36 sid.)
Ministerrådet Nordiska
Nordic Nutrition Recommendations 2012. Part 1. Summary, principles and use
Nordiska ministerrådet : 2013 :
ISBN: 9789289326308
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: http://www.norden.org/sv/publikationer/publikationer/nord-2013-009
Wahlman Laurell Birgitta
Ingredienslexikon : för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk- och sojaprotein
5. uppl. : Stockholm : Gothia : 2012 : 111 s. :
ISBN: 978-91-7205-837-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat & klimat
Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Abrahamsson Lillemor
Näringslära för högskolan
5., [rev.] uppl. : Stockholm : Liber : 2006 : 461 s. :
ISBN: 91-47-05355-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Bergh K
Kompendium i metabolism
Umeå: Inst för kostvetenskap : 2003 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Kommer att kunna laddas ner via Cambro lärplattformen (ca 30 sid.)
Fysiologi : med relevant anatomi
Henriksson Olle, Rasmusson Margareta, Lyons Lena
2., [uppdaterade och utvidgade] uppl. /b [illustrationer: Olle Henriksson i samarbete med Lena Lyons] : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 296 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/7540-02/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 978-91-44-00835-6 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
"Faktatidning celiaki" Beställes via svenska celiakiförbundet
Celiakiförbundet :
www.celiaki.se
Obligatorisk
Läsanvisning: 40 sidor
http://celiaki.se/engagera-dig/bestall-material/
http://celiaki.se/engagera-dig/bestall-material/skicka-en-bestallning/
"Faktatidning laktos, mjölk och soja". Beställes via svenska celiakiförbundet
Celiakiförbundet :
www.celiaki.se
Obligatorisk
Läsanvisning: 50 sidor
http://celiaki.se/engagera-dig/bestall-material/
http://celiaki.se/engagera-dig/bestall-material/skicka-en-bestallning/
Miljömat
Miljömat :
Miljömats hemsida
Obligatorisk
Miljösmarta matval
Livsmedelsverket :
Länk
Obligatorisk
Artiklar ur vetenskapliga föreskrifter eller facktidsskrifter kan tillkomma.
Mat för liv och lust : [kokboken för dig som vill äta sunt]
Eliasson Margit, Wåreus Joel, Lindeberg Gunilla
4:e rev. utg. : Stockholm : Bonnier Fakta : 2009 : 400 s. :
ISBN: 978-91-7424-075-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Livsmedelsverket. Allergiinformation. Livsmedelsverket. 2007. Beställs från http:// webbutiken.slv.se
Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
Andersen Merethe, Hedberg Anette
Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Beställs från http://webbutiken.slv.se
Bra mat på jobbet. Råd, möjligheter, förutsättningar och utmaningar
Livsmedelsverket : 2007 :
Bra mat på jobbet. Råd, möjligheter, förutsättningar och utmaningar
Läsanvisning: pdf-fil http:///webbutiken.slv.se (36 sid.)
Nordiska ministerrådet
Nordic Nutrition Recommendations 2004 : integrating nutrition and physical activity.
Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2004 : 435 s. : ill. :
ISBN: 92-893-1062-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Wahlman Laurell Birgitta
Ingredienslexikon : för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk- och sojaprotein
5. uppl. : Stockholm : Gothia : 2012 : 111 s. :
ISBN: 978-91-7205-837-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Mat & klimat
Björklund Johanna, Holmgren Pär, Johansson Susanne
Stockholm : Medström : 2008 : 216 s. :
ISBN: 978-91-7329-018-0 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Abrahamsson Lillemor
Näringslära för högskolan
5., [rev.] uppl. : Stockholm : Liber : 2006 : 461 s. :
ISBN: 91-47-05355-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Bergh K
Kompendium i metabolism
Umeå: Inst för kostvetenskap : 2003 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Kommer att kunna laddas ner via Cambro lärplattformen (ca 30 sid.)
Fysiologi : med relevant anatomi
Henriksson Olle, Rasmusson Margareta, Lyons Lena
2., [uppdaterade och utvidgade] uppl. /b [illustrationer: Olle Henriksson i samarbete med Lena Lyons] : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 296 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/7540-02/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 978-91-44-00835-6 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
"Faktatidning celiaki" Beställes via svenska celiakiförbundet
Celiakiförbundet :
www.celiaki.se
Obligatorisk
Läsanvisning: 40 sidor
http://celiaki.se/engagera-dig/bestall-material/
http://celiaki.se/engagera-dig/bestall-material/skicka-en-bestallning/
"Faktatidning laktos, mjölk och soja". Beställes via svenska celiakiförbundet
Celiakiförbundet :
www.celiaki.se
Obligatorisk
Läsanvisning: 50 sidor
http://celiaki.se/engagera-dig/bestall-material/
http://celiaki.se/engagera-dig/bestall-material/skicka-en-bestallning/
Artiklar ur vetenskapliga föreskrifter eller facktidsskrifter kan tillkomma.
Mat för liv och lust
Eliasson Margit, Lindeberg Gunilla
Stockholm : Bonnier : 2004 : 400 s :
ISBN: 91-0-010253-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Livsmedelsverket. Allergiinformation. Livsmedelsverket. 2007. Beställs från http:// webbutiken.slv.se
Mat och hälsa : faktabok från Livsmedelsverket
Andersen Merethe, Hedberg Anette
Uppsala : Livsmedelsverket : cop. 2007 : 282 s. :
ISBN: 978-91-7714-176-1 (inb.) (genererat)
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Beställs från http://webbutiken.slv.se
Bra mat på jobbet. Råd, möjligheter, förutsättningar och utmaningar
Livsmedelsverket : 2007 :
Bra mat på jobbet. Råd, möjligheter, förutsättningar och utmaningar
Läsanvisning: pdf-fil http:///webbutiken.slv.se (36 sid.)
Nordiska ministerrådet
Nordic Nutrition Recommendations 2004 : integrating nutrition and physical activity.
Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2004 : 435 s. : ill. :
ISBN: 92-893-1062-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Wahlman Laurell Birgitta
Ingredienslexikon : för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk- och sojaprotein
4., [omarb. och uppdaterade] uppl. : Stockholm : Gothia : 2009 : 111 s. :
ISBN: 978-91-7205-626-8
Se Umeå UB:s söktjänst