"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kost och näring för idrottsvetenskapliga programmet, 15 hp

Engelskt namn: Food and Nutrition

Denna kursplan gäller: 2013-12-30 och tillsvidare

Kurskod: 2KN023

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Programkommittén för Idrottsvetenskapliga programmet, 2007-12-14

Reviderad av: Prefekten, 2013-12-16

Innehåll

Kursen består av följande moment:

  1. Livsmedelskemi, fysiologi och metabolism (Food chemistry, physiology and metabolism), 7,5 hp
  2. Näringslära (Nutrition), 7,5 hp

Moment 1. Livsmedelskemi, fysiologi och metabolism, 7,5 hp
Momentet behandlar den kemi som krävs för att förstå livsmedlens uppbyggnad och funktion. Momentet innehåller också den kemi och fysiologi som krävs för att förstå kroppens uppbyggnad och funktion med fokus på digestion och metabolism.

Moment 2. Näringslära, 7,5 hp
I momentet behandlas olika livsmedels innehåll av energi- och näringsämnen med fokus på funktion, upptag och omsättning i kroppen. Människans energibehov och energiförbrukning samt alkoholens omsättning och effekt i kroppen behandlas också. Teoretisk och praktisk tillämpning av nordiska näringsrekommendationer (NNR) samt en översikt av de vetenskapliga metoder som används vid forskning inom kostområdet ingår.
 

Förväntade studieresultat

Moment 1. Livsmedelskemi, fysiologi och metabolism
Kunskap och förståelse
För godkänd kurs ska den studerande kunna:

  • Redogöra för organiska föreningars uppbyggnad, kemiska egenskaper och kunna gruppera dessa utifrån gällande klassifikationssystem med fokus på kolhydrat, fett och protein.
  • Redogöra för matspjälkningskanalens anatomi och förklara hur näringsämnen spjälkas och absorberas.
  • Förklara hur kolhydrater, fett och proteiner metaboliseras i cellen.
  • Redogöra för den hormonella regleringenav digestion, metabolism och vätskebalans.

Moment 2. Näringslära
Kunskap och förståelse

För godkänd kurs ska den studerande kunna:

  • Ge en översikt av de vetenskapliga metoder som används vid forskning inom kostområdet.
  • Förstå alkoholens omsättning och effekt i kroppen.
  • Redogöra för människans behov av vitaminer, mineraler och antioxidanter samt deras upptag och funktion i kroppen.

Färdighet och förmåga
För godkänd kurs ska den studerande kunna:

  • Tillämpa Nordiska näringsrekommendationer teoretiskt och praktiskt.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För godkänd kurs ska den studerande kunna:

  • Värdera innehållet av energi och näringsämnen i livsmedel.
  • Redogöra för, samt värdera människans behov av energi, fett, protein, kolhydrater, kostfiber och vätska samt deras funktion i kroppen såväl för hälsa som vid idrottsutövning.

Behörighetskrav

Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 (områdesbehörighet 16/A14). Naturkunskap kan ersättas av Biologi A/1, Fysik A alt 1a / 1b1+1b2 och Kemi A/1

Undervisningens upplägg

Moment 1. Livsmedelskemi, fysiologi och metabolism
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och seminarier.

Moment 2. Näringslära
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och laborationer. Seminarier och laborationer är obligatoriska.
 

Examination

Moment 1. Livsmedelskemi, fysiologi och metabolism
Momentet examineras genom skriftlig tentamen där betyget U, G eller VG sätts.

Moment 2. Näringslära
Seminarier och laborationsmoment examineras genom muntlig och skriftlig redovisning där endast betygen U eller G sätts. Momentet examineras genom skriftlig tentamen där betyget U, G eller VG sätts.

För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För betyget VG på helkurs krävs betyget VG på båda momenten.

Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling.

Övriga föreskrifter

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

  • Giltig från: 2016 vecka 1

    LIVSMEDELSKEMI, FYSIOLOGI OCH METABOLISM 7,5 hp

    Obligatorisk litteratur

    Bergh Kurt
    Kemikompendium
    Inst för kostvetenskap : 2008 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Köps via institutionen

    Livsmedelskemi : kompendium för YTH
    Granfeldt Yvonne, Siljeström Monica
    [ Ny utg.] : Lund : 1998 : 115 s. :
    Obligatorisk

    Bergh Kurt
    Metabolism
    Kompendium, Institutionen för Kostvetenskap : 2010 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Köpes via inst.

    Referenslitteratur

    Jonsson Lenad 1947-
    Livsmedelsvetenskap
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 395 s. :
    http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg
    ISBN: 978-91-44-04346-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    NÄRINGSLÄRA 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Näringslära för högskolan
    Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
    6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
    ISBN: 9789147105205
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
    5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
    Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
    ISBN: 9789289326711
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ytterligare litteratur och vetenskapliga artiklar kan tillkomma

    Referenslitteratur

    Johansson Ulla
    Näring och hälsa
    3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 460 s. :
    ISBN: 9789144079820
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2015 vecka 2

    LIVSMEDELSKEMI OCH NUTRITION 7,5 hp

    Obligatorisk litteratur

    Bergh Kurt
    Metabolism
    Kompendium, Institutionen för Kostvetenskap : 2010 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Köpes via inst.

    Furugren Bo
    Kemi för kostutbildning : grunder för utbildning i kost och näringslära
    [Omarb. och utökad uppl.] : Uppsala : Bok : 1996 : 188, 24 s. :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Köpes via inst.

    Referenslitteratur

    Jonsson Lenad 1947-
    Livsmedelsvetenskap
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 395 s. :
    http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg
    ISBN: 978-91-44-04346-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    NÄRINGSLÄRA 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Näringslära för högskolan
    Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
    6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
    ISBN: 9789147105205
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordic Nutrition Recommendations 2012 : integrating nutrition and physical activity
    5th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2014 : 627 s. :
    Fritt tillgänglig via Nordiska ministerrådet
    ISBN: 9789289326711
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ytterligare litteratur och vetenskapliga artiklar kan tillkomma

    Referenslitteratur

    Johansson Ulla
    Näring och hälsa
    3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 460 s. :
    ISBN: 9789144079820
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2014 vecka 1

    LIVSMEDELSKEMI OCH NUTRITION 7,5 hp

    Obligatorisk litteratur

    Bergh Kurt
    Metabolism
    Kompendium, Institutionen för Kostvetenskap : 2010 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Köpes via inst.

    Furugren Bo
    Kemi för kostutbildning : grunder för utbildning i kost och näringslära
    [Omarb. och utökad uppl.] : Uppsala : Bok : 1996 : 188, 24 s. :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Köpes via inst.

    Referenslitteratur

    Jonsson Lenad 1947-
    Livsmedelsvetenskap
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 395 s. :
    http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg
    ISBN: 978-91-44-04346-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    NÄRINGSLÄRA 7,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Näringslära för högskolan
    Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
    6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
    ISBN: 9789147105205
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Ministerrådet Nordiska
    Nordic Nutrition Recommendations 2012. Part 1. Summary, principles and use
    Nordiska ministerrådet : 2013 :
    ISBN: 9789289326308
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: URL: http://www.norden.org/en/publications/publikationer/nord-2013-009

    Ytterligare litteratur och vetenskapliga artiklar kan tillkomma

    Referenslitteratur

    Johansson Ulla
    Näring och hälsa : med speciella hänvisningar till vegetarisk kost
    2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 343 s. :
    http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/31200-02/height/320/width/320/bild.jpg
    ISBN: 91-44-01972-6
    Se Umeå UB:s söktjänst