"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Mat som omsorg, 7,5 hp

Engelskt namn: Food as care

Denna kursplan gäller: 2008-01-14 och tillsvidare

Kurskod: 2KN021

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2007-11-05

Innehåll

Mat och måltider ska inom äldreomsorgens ram tillfredsställa både näringsintag och mer symboliska värden som önskningar kring smak, mättnad och social gemenskap. Hur detta kan ske och hur maten kan bli en del av omsorgen behandlas i denna kurs. Kursen består av följande moment: 1. Rekommendationer och riktlinjer (Recommendations and guidelines), 4,5 hp 2. Sociala och kulturella perspektiv på matvanor (Social and cultural aspects of food behaviour), 3 hp Moment 1. Rekommendationer och riktlinjer, 4,5 hp Momentet behandlar frågor kring hur mat och nutrition hanteras inom vård- och omsorg, näringsrekommendationer och riktlinjer för äldre samt hur åldrandets sjukdomar kan påverka behovet av olika åtgärder kring mat och måltiden. Vidare behandlas livsmedelslagstiftning och hygienisk hantering av mat översiktligt. Frågor som diskuteras är bland annat; när är det lämpligt att komplettera maten med näringsdrycker, bör man väga omsorgstagare och i så fall hur ofta, vad bör man tänka på när det gäller konsistensanpassad mat? Moment 2. Sociala och kulturella perspektiv på matvanor, 3 hp Momentet behandlar mat och måltider ur ett socialt och kulturellt perspektiv, speciellt med fokus på äldre inom vård och omsorg. Frågor som tas upp är bland annat; hur påverkar olika former av boenden måltidssituationen, hur påverkar personalens rutiner och måltidsverksamhetens organisation vilken mat och dryck som erbjuds omsorgstagaren, vilken hänsyn tas till individuella önskemål och preferenser?

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska den studerande kunna: - Beskriva hur nutritionspolicy, riktlinjer för kostfrågor eller liknande kan utformas och användas inom äldreomsorgen. - Granska och hantera frågor kring sociala och kulturella faktorer när det gäller matförsörjning och måltidssituation inom äldreomsorgen. - Identifiera äldre personer med risk för malnutrition samt identifiera bakomliggande orsaker till malnutrition och utifrån detta kunna ge förslag på behövliga åtgärder. - Förstå och ha kännedom om lagstiftning, föreskrifter och allmänna råd som rör livsmedelshantering och nutritionsomhändertagande.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar samt obligatoriska seminarier och laborationer. Kursen är upplagd med fördröjd studietakt (kvartsfart) i distansform med sammankomster i Umeå.

Examination

Examinationen sker genom muntlig och skriftlig redovisning av uppgifter samt närvaro vid laborationer och seminarier. På huvuddelen av laborationerna och seminarierna ges endast betygen U eller G. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga uppgifter och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.